Γράφει η Σταυρούλα Τσατραφίλη*
Η μπύρα αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές αλκοολούχων ποτών που μπορεί να προτιμήσει κάποιος, από άποψη υγείας και ομορφιάς. Αφ’ ενός γιατί η μέτρια κατανάλωσή της, δηλαδή μέχρι 2 ποτήρια στους άντρες και μέχρι 1 στις γυναίκες, στo πλαίσιo μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν παχαίνει, όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα από επιστημονικές μελέτες και αφετέρου, γιατί είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα.
Συστατικά της μπύρας και πώς συσχετίζονται με την ομορφιά
Τα τέσσερα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το νερό, η βύνη κριθαριού, ο λυκίσκος και η μαγιά μπύρας.
Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και νεότητας. Το νεανικό δέρμα είναι σφριγηλό και ελαστικό, χαρακτηριστικά τα οποία οφείλει στην επαρκή ενυδάτωσή του. Η ύπαρξη του υαλουρονικού οξέος, το οποίο είναι μία φυσικά υδρόφιλη ουσία (γλυκοζαμίνη), απορροφά έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα νεότητας, αλλά και επούλωσης του δέρματος. Γι΄ αυτό και η επαρκής πρόσληψη νερού, μέσω της καθημερινής κατανάλωσης υγρών, μεταξύ των οποίων και η μπύρα, εξασφαλίζει την καλή υδάτωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση και του δέρματος, που αντικατοπτρίζεται σε νεανικότητα και ομορφιά.
Η βύνη κριθαριού είναι το αποτέλεσμα της διεργασίας βυνοποίησης του κριθαριού, κατά την οποία το αδιάλυτο άμυλό του, μετατρέπεται μερικώς σε απλούστερα διαλυτά σάκχαρα. Έτσι, μειώνονται οι σύνθετες πρωτεΐνες που μετατρέπονται σε πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους και αμινοξέα και παράγονται θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της μαγιάς και των ενζύμων. Η βύνη αποτελείται κυρίως από άμυλο (60-65%), υδατάνθρακες (7-10%), πρωτεΐνες (9-12%), καθώς και από μέταλλα, βιταμίνες, πολυφαινόλες, κυτταρίνη και άλλους πολυσακχαρίτες. Το κριθάρι είναι πλούσιο σε χαλκό, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ περιέχει ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.
Όπως είναι γνωστό, το σελήνιο, η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν κατά πολύ στην ομορφιά, μέσω της εξουδετέρωσης των οξειδωτικών ελευθέρων ριζών, που καταστρέφουν τα κύτταρα και κατ’ επέκταση το δέρμα. Επίσης το σελήνιο μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, ενώ η έλλειψή του σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Ο ψευδάργυρος διατηρεί την ελαστίνη και το κολλαγόνο στο δέρμα, ενώ η ελλιπής πρόσληψή του συσχετίζεται με αδυναμία επούλωσης τραυμάτων και εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύουν με τη σειρά τους την άμυνα του δέρματος ενάντια σε αλλεργίες και δερματίτιδες, βοηθούν στην θεραπεία της ακμής, στη ρύθμιση της υπερέκκρισης σμήγματος και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού των κυττάρων.
Ο λυκίσκος αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας. Ανάλογα με το είδος του προκύπτουν τα διάφορα αρώματα – γεύσεις στις ποικιλίες της μπύρας. Είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τέσσερις φορές πιο πλούσιος και από το πράσινο τσάι. Έχει χαλαρωτική δράση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στη βιταμίνη Β6, που περιέχει. Ο λυκίσκος περιέχει αιθέρια έλαια, τα οποία περιέχουν οξυγόνο μεταφέροντάς το στα κύτταρα, για την ανανέωσή τους. Οι ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Denis De Keukeleire και του καθηγητή Dr. Stuart Milligan, αποκάλυψαν σε κοινή δημοσίευση πως ο λυκίσκος περιέχει φυτοοιστρογόνα. Τα φυτοοιστρογόνα τονώνουν και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα.
Η μαγιά μπύρας είναι φυσική ουσία και πρόκειται για τον Saccharomyces Cerevisiae. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6, Β3), αλλά και σελήνιο, φυλλικό οξύ, χολίνη, χρώμιο, ψευδάργυρο και άλλες ουσίες, που την καθιστούν μια πλήρη φυσική τροφή. Η μαγιά μπύρας περιέχει και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βελτιώνει την υγεία, άρα και την εικόνα και την υφή του δέρματος. Η μαγιά μπύρας περιέχει αυξημένα ποσά SRF (Παράγοντας Αναπνοής του δέρματος), που βοηθά στην κυτταρική ανανέωση και ανάπλαση, διεγείροντας την κυτταρική αναπνοή και το μεταβολισμό. Η μαγιά μπύρας είναι καλή πηγή RNA, ενός νουκλεϊκού οξέος, που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας από τις εκφυλιστικές νόσους και καθυστερώντας τη γήρανση.
Από τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας σε τακτική βάση, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αποτελεί όφελος για την υγεία και την ομορφιά μας. Συστατικά της μπύρας περιέχονται επίσης σε καλλυντικά για το πρόσωπο και τα μαλλιά, ενώ υπάρχουν και πολλές συνταγές, οι οποίες χρησιμοποιούν την μπύρα ως ένα από τα βασικά συστατικά τους, για την παρασκευή μασκών ομορφιάς, που δίνουν στιλπνότητα, λάμψη και ελαστικότητα στα μαλλιά και στο δέρμα.
*Σταυρούλα Τσατραφίλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
M.Sc. στην Κλινική Διατροφή