Eνάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του 2009 και τη μεγάλη διαφορά 10,4% υπέρ του ΠΑΣΟΚ (43,9% έναντι 33,5% της Ν.Δ.) τίποτε δεν είναι ίδιο. Στο διάστημα αυτό η Ν.Δ. κάλυψε σταδιακά τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και στο τέλος Μαΐου 2011 για πρώτη φορά μπήκε μπροστά στην πρόθεση ψήφου (σε έρευνα της Pulse που είχε δημοσιευτεί στον Ελεύθερο Τύπο). Από τότε, η Ν.Δ. προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί από όλες τις εταιρίες που δημοσιεύουν έρευνες σε συνεργασία με τα ΜΜΕ της χώρας.
Το προβάδισμα της Ν.Δ. διευρύνεται στην πρόθεση ψήφου, ενώ η υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Γιώργου Παπανδρέου είναι ξεκάθαρη, τόσο στην καταλληλότητα πρωθυπουργού όσο και στο κρίσιμο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες για το μέλλον τους.
Ο «ΤτΚ» δημοσιεύει σήμερα την ανοδική πορεία της Ν.Δ. σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και παράλληλα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Ο πίνακας με την πρόθεση ψήφου δείχνει καθαρά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει σε δυναμική τροχιά και φέρνει όλο και πιο κοντά το στόχο της αυτοδυναμίας (σημ.: Public Issue και VPRC κάνουν εκτίμηση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης στάσης. Με αναγωγή παρουσιάζονται και τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της Metron Analysis).
Οπως επισημαίνουν οι εκλογικοί αναλυτές, δεν θα πρέπει να αγνοείται ότι η λεγόμενη αδιευκρίνιστη στάση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή όσοι επιλέγουν την αποχή ή δηλώνουν αναποφάσιστοι, αφορά περίπου τον 1 στους 3 ψηφοφόρους. Το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο και σε κάθε περίπτωση πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, επισημαίνουν οι ειδικοί αλλά εξίσου πρωτόγνωρο είναι και το πολύ χαμηλό ποσοστό (50,6%, σχεδόν δηλαδή μόνο 1 στους 2) αυτών που δηλώνουν σε χωριστό ερώτημα ότι είναι βέβαιοι για το κόμμα που επέλεξαν στην πρόθεση ψήφου.
Γι’ αυτό, έχει σημασία να παρακολουθεί κανείς την εκλογική συμπεριφορά σε επιμέρους ομάδες, όπως είναι αυτή των «βέβαιων» για το κόμμα που επιλέγουν. Οπως εξηγούν οι εκλογολόγοι, υπό προϋποθέσεις η ομάδα των «βέβαιων» δίνει πολλές φορές τον τόνο για την εκλογική συμπεριφορά και των υπολοίπων που δεν είναι ακόμα σίγουροι για την πρόθεση ψήφου που δηλώνουν. Στις τελευταίες εκλογές του 2009, για παράδειγμα, η ομάδα των «βέβαιων» έδινε διψήφιο προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, πολύ προτού αυτό καταγραφεί τελικά και στις κάλπες. Αν αναζητήσει κανείς στην τελευταία έρευνα της Metron Analysis την πρόθεση ψήφου των «βέβαιων» ψηφοφόρων, θα διαπιστώσει εντυπωσιακό προβάδισμα 6,5 μονάδων της Ν.Δ.
Στο «χάρτη» των ερευνών, η υπεροχή της Ν.Δ. επισφραγίζεται με το σαφές προβάδισμά της και στο σημαντικό δείκτη της παράστασης νίκης, ποιο κόμμα δηλαδή κατά τη γνώμη των πολιτών -ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν- θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Σημειώνεται ότι η παράσταση νίκης αποτελεί δείκτη που δεν έχει διαψευστεί ποτέ.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει όταν παρακολουθεί κανείς και την εξέλιξη στα δύο πιο σημαντικά και κρίσιμα ερωτήματα που αξιολογούν τους δύο κύριους πολιτικούς αρχηγούς. Το ερώτημα δηλαδή του καταλληλότερου πρωθυπουργού, όπως και της εμπιστοσύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Για τα στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού η ανατροπή που καταγράφηκε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είναι το πρώτο βήμα για τη δικαίωση του Αντ. Σαμαρά.
Ο δεύτερος στόχος των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. είναι οι θέσεις και η εναλλακτική πρότασή του να «περάσουν» σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα με το τι ψηφίζουν -ανάμεσά τους και οι αναποφάσιστοι- εκτιμώντας ότι όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσουν θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος είναι ο δρόμος προς την ελπίδα και την προοπτική.