Συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη για τη συμφωνία των Βρυξελλών
Τα πρώτα δείγματα για την πολιτική ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στη χώρα αναμένεται να παρουσιαστούν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, όπου ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα όσα αναφέρουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, η στάση έναντι της ΝΔ θα αλλάξει με καθοριστικό τρόπο. Η μεταστροφή αυτή αναμένεται να προσλάβει και επιθετικά χαρακτηριστικά, με άσκηση έντονης κριτικής προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τήρησε στην περίοδο πριν από τη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.
Επιχείρηση φθοράς του Σαμαρά
Με βάση αυτά, η κυβέρνηση αναμένεται να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώνει την πρόσκληση προς τη ΝΔ για συνεννόηση και συμβολή στην προσπάθεια, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς θα πλαγιοκοπείται πλέον πολύ πιο έντονα από τον ΛαΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη και τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Από εδώ και στο εξής στο κυβερνητικό επιτελείο καταβάλλεται στην ουσία προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας και μελετώνται υπό διαφορετικό πρίσμα τα πολιτικά δεδομένα της νέας περιόδου.
Χωρίς να μιλά κανείς επισήμως και δημοσίως για εκλογές, είναι φανερό, τόσο από τις διαθέσεις και εκτιμήσεις βουλευτών, όσο και από τα λεγόμενα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, ότι η σχετική συζήτηση τίθεται πλέον σε άλλη βάση. Το βέβαιο είναι ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες μελετάται πλέον από το κυβερνητικό επιτελείο με διαφορετικό τρόπο και αναλόγως του αν θα επιφέρει αποτελέσματα η «επιχείρηση φθοράς» της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.
Παρά ταύτα, όλοι εστιάζουν στις επιπτώσεις που θα επιφέρει η φοροεπιδρομή των επομένων εβδομάδων και μηνών στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Το μεγάλο ερωτηματικό για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, ειδικότερα, είναι αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, ούτως ώστε, αφενός, να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων και αφετέρου, να παρουσιαστούν κάποιες δυνατότητες περιορισμένης έστω έκτασης ελαφρύνσεων.
Επαφές Βενιζέλου στις ΗΠΑ
Με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών της περιόδου των τελευταίων ημερών, η οποία έκρινε την (για ορατό διάστημα) διαχείριση του ελληνικού προβλήματος χρέους. Παράλληλα, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις για το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στη χώρα με βάση τα νέα δεδομένα για το χρέος.
Ο κ. Βενιζέλος φτάνει την Κυριακή στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης, στον απόηχο της «μεγάλης συμφωνίας».
Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αλλά και ο καθορισμός λεπτομερειών σε ό,τι αφορά την τροποποίηση της συμβολής των διεθνών οργανισμών στην επόμενη φάση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις, ενώ στην ατζέντα θα βρεθούν και ζητήματα επενδυτικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.
Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τιμ Γκάιτνερ και τη διευθύντρια του ΔΝΤ, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα.
Ο κ. Βενιζέλος θα έχει επίσης συναντήσεις με τους κ.κ. Τζον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Τιμ Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις.