Επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους από 15 έως 30 χρόνια και επιτόκια 3,5% – Προς αλλαγή του τραπεζικού χάρτη
Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (14:00 ώρα Ελλάδος) η ελληνική κρίση χρέους φαίνεται πως οδεύει προς μια δυναμική λύση μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια σύνθεση διαφόρων ενεργειών η οποία περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους (τα πρώτα «χαρτιά» μιλάνε για επιμήκυνση από 15 έως 30 χρόνια) και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει πιθανώς συμμετοχή ιδιωτών η οποία ωστόσο ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία» την οποία κατά τα φαινόμενα θα χειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ακόμα δηλαδή και αν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ο κ. Τρισέ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.
Αναλυτές σημειώνουν ότι το ζητούμενο είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία και, αν θα προκαλέσει η όλη ρύθμιση λογιστικές ζημιές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από την έκταση των ζημιών αυτών θα εξαρτηθεί κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Όσο δηλαδή μεγαλύτερες θα είναι οι ζημιές τόσο μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου θα χρειαστεί να κάνουν οι τράπεζες. Γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή του τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική εφημερίδα Bild σημειώνει ότι οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ ‘Ακερμαν.
ΤΟ ΒΗΜΑ