Τόμσεν: «Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν εξυπηρετεί το χρέος της»
Τη βεβαιότητα ότι το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που έχει η συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές της είναι η μόνη ασφαλής έξοδος από το πρόβλημα του χρέους εξέφρασε στη σημερινή συνέντευξή στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. «Το σίγουρο είναι ότι αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις το χρέος δεν θα είναι εξυπηρετήσιμο» ανέφερε. Ερωτηθείς σχετικά με το πλαίσιο ενός νέου πακέτου προς την Ελλάδα δήλωσε λακωνικά ότι «δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα».
Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους οδηγούν τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα «η ψυχολογία της αγοράς έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς φουντώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης αναφέρεται «Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ όμως την ίδια στιγμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα (της Ελλάδας) δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές και της αύξησης των αναλήψεων.
Η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στις αρχές του 2011 βοηθούμενοι και από εποχιακούς παράγοντες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.
Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 ενώ ενέκριναν και ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε πιο παραγωγικές χρήσεις και να μειωθεί δραστικά το χρέος.
Αναφορικά με την ανάπτυξη εφαρμόζεται ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας.
Τέλος συμφωνήθηκε μια χρηματοδοτική στρατηγική σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση καθώς και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις χώρες της ευρωζώνης».