Μειώσεις από 28 έως 45 ευρώ μηνιαίως για μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Σημαντική μείωση μισθών και συντάξεων φέρνει η νέα παρακράτηση φόρου που εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου 2011 σύμφωνα με κατ΄ επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν ετησίως 14 μισθούς θα διαπιστώσουν μείωση του μισθού τους ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων από 28 ευρώ (άγαμοι – έγγαμοι χωρίς παιδιά) έως 38 ευρώ (έγγαμοι με δύο παιδιά).
Οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν πλέον 12 μισθούς και συντάξεις αντίστοιχα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση που ξεκινά από τα 32,8 ευρώ για άγαμους – έγγαμους χωρίς παιδιά και φθάνει τα 44,3 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά.
Οι μειώσεις θα προκύψουν για τη μισθοδοσία Ιουλίου ενώ όσα λογιστήρια δεν προλάβουν να αλλάξουν την παρακράτηση φόρου θα το πράξουν τον Αύγουστο έχοντας υπολογίσει ωστόσο και τη μειωμένη παρακράτηση του Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας που έχουν ήδη διενεργήσει εκκαθάριση μισθοδοσίας προσδιορίζοντας τον παρακρατούμενο ΦΜΥ για το μήνα Ιούλιο του 2011 με βάση την προηγούμενη ενιαία φορολογική κλίμακα (πριν δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου) θα πρέπει στον παρακρατούμενο Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών για το μήνα Αύγουστο του 2011 που προσδιορίζεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα του και το μειωμένο αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ να συμψηφίσουν μόνο την τυχόν προκύπτουσα διαφορά μεταξύ παρακρατουμένων ΦΜΥ για το μήνα Ιούλιο του 2011 (και όχι για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο του 2011).
Το αφορολόγητο ποσό των 8.000 ευρώ προκειμένου για τον υπολογισμού του φόρου αυξάνεται ως εξής:
Κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.
Κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν.
Κατά 12.500 ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.
Το ποσό των 12.500 ευρώ, προσαυξάνεται κατά δύο χιλιάδες πεντακόσια 2.500 ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.
Για τις περιπτώσεις:
α) των νέων ηλικίας έως και τριάντα ετών,
β) των συνταξιούχων άνω των εξήντα πέντε ετών,
γ) των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως ορίζονται στην παρ.2 του άρθρου 8 του ΚΦΕ και
δ) των συνταξιούχων ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μισθωτών – συνταξιούχων 2011 προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου, παραμένει στα 12.000 ευρώ.
Ειδικά για τους παραπάνω συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 12.000 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των 12.000 ευρώ.
Κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.
Κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν.
Κατά 12.500 ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.
Το ποσό των 12.500 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 2.500 ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.
Στους μισθωτούς-συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, επί 12 μηνιαίους μισθούς. Στους λοιπούς μισθωτούς – συνταξιούχους δηλαδή εκείνους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 14 μηνιαίους μισθούς.
Ο ανωτέρω υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος εφαρμόζεται και για νεοδιορισθέντες υπαλλήλους ή νέους συνταξιούχους με βάση τα δεδομένα του μήνα έναρξης της εργασίας ή καταβολής της σύνταξης. Σημειώνεται ότι, αν στο μισθωτό καταβάλλεται και κάποια άλλη πρόσθετη παροχή (π.χ. ένας μηνιαίος μισθός ως επίδομα ισολογισμού κτλ.) για τον υπολογισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος θα προστίθεται και η παροχή αυτή.<
Παραδείγματα:
α) Έστω ότι άγαμος μισθωτός του Δημοσίου (που δεν υπάγεται στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες προβλέπεται αφορολόγητο ποσό 12.000 ευρώ) λαμβάνει για παράδειγμα καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.850 ευρώ (σταθερές για κάθε μήνα του έτους) και καθαρό δώρο Χριστουγέννων 450 ευρώ.