Επί τάπητος και το μέτρο επαναγοράς του ελληνικού χρέους στο ήμισυ της ονομαστικής αξίας του
Η ιδέα της χρεοκοπίας υπό μια «ελεγχόμενη» ή μια «επιλεκτική» ή μια «προσωρινή» εκδοχή της, καθώς και η ιδέα της επαναγοράς ομολόγων φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων και τις διαρροές στον ευρωπαϊκό τύπο την επομένη της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup, άκαρπης στο μέτρο που οι υπουργοί Οικονομικών παρέπεμψαν τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων στους πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Από τις επισημάνσεις του ισχυρότερου ανδρός του Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο γερμανικό όμιλο ΜΜΕ ARD, φαίνεται πως η ρητορική της «πάση θυσία αποτροπής της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», που κυριάρχησε προσώρας στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, χαλαρώνει και φθίνει. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι ευρωπαίοι ομόλογοί του έχουν δρομολογήσει μέτρα που θα «κρατήσουν την Ελλάδα στον αφρό» έως την εκταμίευση της επόμενης δόσης της βοήθειας. Εως το Σεπτέμβριο, δηλαδή.
Εν τω μεταξύ, το σημερινό φύλλο της Bild δημοσιεύει δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ ότι «μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα επιβάρυνε υπερβολικά τις τράπεζες της ευρωζώνης». Είναι η εκδοχή της ελεγχόμενης πτώχευσης, η οποία όμως, πέρα από την «υποφερτή» οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, είναι πολύ πιθανό ότι θα σηκώσει ένα τσουνάμι υποβαθμίσεων από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης που θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία και τις εθνικές οικονομίες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης.
Η εκδοχή της «επιλεκτικής» χρεοκοπίας μοιάζει σαφώς ηπιότερη και ασφαλέστερη στο μέτρο που, όπως διευκρίνισε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, δεν θα θεωρηθεί από τους οίκους ως «πιστωτικό γεγονός», δεν θα εκτιμηθεί δηλαδή ως… χρεοκοπία.
Την ίδια ώρα η γερμανική έκδοση των Financial Times (FT Deutschland) επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, πληροφορεί σήμερα τους αναγνώστες της ότι στο Eurogroup συζητήθηκε το ενδεχόμενο δανειοδότησης της Ελλάδας για την επαναγορά δικών της ομολόγων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας, σε επίπεδο δηλαδή ακόμη χαμηλότερο από αυτό στο οποίο διαπραγματεύονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά.
Επικαλούμενη πηγές από την Κομισιόν η εφημερίδα υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα θα λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προσωρινό μηχανισμό βοήθειας, τον EFSF, ώστε να επαναγοράσει δικά της ομόλογα και να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ από το 150% περίπου, που υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται στα τέλη του έτους. Η Financial Times Deutschland υπολογίζει ότι για να επιτευχθεί μια τόσο μεγάλη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 140 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια σαφώς καλύτερη μέθοδο περιορισμού των δυσθεώρητων ελληνικών χρεών, που όμως μάλλον δεν αρκεί για να λύσει από μόνη της το πρόβλημα και μόνο επικουρικώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
H μακράν καλύτερη, για την ελληνική πλευρά, εκδοχή της έκδοσης ευρωομολόγων αποκλείστηκε ρητώς γι’ άλλη μια φορά από τον Σόιμπλε ως «ακατάλληλη» μέθοδος για την αντιμετώπιση της ελληνικής και εν γένει της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους .
«Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι κίνητρα και κυρώσεις. Κίνητρα για την εφαρμογή μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής και κυρώσεις για όσους παρεκκλίνουν από την πολιτική αυτή. Αν όλοι επιβαρύνονται με τα ίδια επιτόκια δανεισμού, τότε δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για δημοσιονομική ευταξία», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός στο ARD.