Ο πρωθυπουργός ζητεί από τους εταίρους να μη χαθεί άλλος χρόνος
Την αγωνία του για τις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Με την επιστολή αυτή ο κ. Παπανδρέου καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να πάρουν αποφάσεις τώρα για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και να μην αφήσουν τον χρόνο να περάσει ως τον Σεπτέμβριο. Χθες, Πρωθυπουργός συνομίλησε και τηλεφωνικώς με τον κ. Γιούνκερ λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup.
Η ανησυχία ήταν τόσο έντονη ώστε ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν ότι στο εξής θα δημοσιοποιούνται περισσότερα στοιχεία για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που κάνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καθήκον της, με μεταρρυθμίσεις που εκτείνονται πέραν του μνημονίου, και ότι αναμένει ανάλογη ανταπόκριση από την Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου στο Eurogroup. Αναλόγως των εξελίξεων, θα ακολουθήσουν και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις από κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και από τον Πρωθυπουργό.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε να υπάρξει λύση στο τέλος της συνεδρίασης και να μην παραπεμφθούν για το φθινόπωρο οι αποφάσεις. «Αν δεν έχει ικανοποιητική κατάληξη το Eurogroup και τα μέλη του αρκεστούν σε μια ακόμα διακήρυξη έστω και σε υψηλούς τόνους χωρίς διασφαλίσεις, οι αγορές θα αντιδράσουν όπως έκαναν και παλαιότερα γιατί θα το εκλάβουν ως κοροϊδία. Η πυγμή θα επιβληθεί μόνο δια των αποφάσεων. Και αποφάσεις που θα σημαίνουν, σε ότι αφορά την Ελλάδα, μια λύση άμεση, βιώσιμη και ασφαλή», σημείωνε συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Το εμπόδιο που διατηρούσε ρευστό το σκηνικό ήταν ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών (τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών) στη λύση ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. «Το μπαλάκι δεν είναι στην Αθήνα αλλά στην Ευρώπη πλέον, καθώς η κρίση φαίνεται να εξαπλώνεται στην Ιταλία και στην Ισπανία», έλεγαν οι ίδιες πηγές.κά στελέχη έλεγαν ότι το θέμα δεν είναι απλό, διότι οι περιπλοκές δεν σταματούν στην υπέρβαση των αντιφάσεων των διαφόρων κρατών και στην αναζήτηση μιας λύσης η οποία θα σταθεροποιεί την ευρωπαϊκή οικονομία. Ούτε στη νευρικότητα των αγορών.
Εξίσου μεγάλο πρόβλημα θεωρούσαν και την αποδοχή των αποφάσεων που θα ληφθούν από τα Κοινοβούλια των χωρών που θα συμμετάσχουν, καθώς είτε αυξηθεί η δυνατότητα του EFSF είτε υπάρξει ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά, «το θέμα αφορά χρήματα».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, επισήμανε στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι είναι πολύ σημαντικό να σταλεί ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της Ευρωζώνης, και στο μεταξύ να διαμορφωθεί το χρονικό περιθώριο για να γίνει η επεξεργασία όλων των τεχνικών ζητημάτων, με στόχο όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου, δηλαδή πριν από τον έλεγχο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του ελληνικού δανείου.
«Η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της Ευρωζώνης. Η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της Ευρωζώνης», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως υπέγραψε τη νέα συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Η ανησυχία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στη λήψη των αποφάσεων αποτυπώθηκε στη ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλ. Μόσιαλου, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα θα κάνει το καθήκον της και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στην ανάγκη διασφάλισης μιας ισχυρής, ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης», αναφέρει η ανακοίνωση. Η κυβέρνηση ζητεί μηχανισμούς ικανούς να αντικρούουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. «Είναι τώρα η ώρα των αποφάσεων».