Την καλύτερη αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας ζήτησε ο πρωθυπουργός
Την καλύτερη αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας, η οποία ανέρχεται σε ακίνητα σε πολλά δισ. ευρώ, ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Κ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος ετοιμάζει ένα ειδικευμένο σχέδιο για το πώς αυτή η περιουσία μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Ηδη, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει να παγώσει όλα τα αιτήματα που προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για παραχώρηση στρατοπέδων που έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί με άλλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας δήμαρχος υπέβαλε, πριν από λίγες ημέρες, πρόταση στο Υπουργείο ζητώντας να του παραχωρηθούν εντελώς δωρεάν όχι ένα αλλά τέσσερα στρατόπεδα που λειτουργούσαν (και λειτουργούν) στην περιοχή του.
Εφ΄ εξής οι παραχωρήσεις στρατοπέδων θα γίνονται καθαρά με οικονομικά κριτήρια και θα επιχειρηθεί για κάθε στρατόπεδο που παραχωρείται να υπάρχουν πολλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Οπως έχει δρομολογηθεί να γίνει με τα στρατόπεδα στην Κόρινθο, για να οφεληθεί όχι μόνον ο Δήμος, αλλά και η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το περιβάλλον και γενικά η οικονομία της περιοχής.
Αποφασίσθηκε επίσης ότι έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να μην καταβάλλει κανένα ενοίκιο σε ακίνητα που χρησιμοποιεί. Στα πλαίσια αυτού του μέτρου, καταργούνται τα περισσότερα στρατολογικά γραφεία που λειτουργούν σ΄ όλη την Ελλάδα και τα περισσότερα βρίσκονται σε κτίρια που ενοικιάζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Ετσι με απόφαση του υφυπουργού τα στρατολογικά γραφεία από 158 γίνονται μόνον 18 και αυτά θα στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα.
Επιπλέον το υπουργείο καταργεί όλα τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα τα οποία δίνονταν σε αξιωματικούς ακόμα και στον βαθμό του συνταγματάρχη. Εφ΄ εξής μόνον οι ανώτατοι αξιωματικοί θα δικαιούνται αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα θα εκποιηθούν μέσω ΟΔΔΥ.
Στο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών μπήκε στο στόχαστρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και η… τροφοδοσία των κληρωτών. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη με την έννοια ότι κάθε φορά υπάρχει περίσσευμα.
Αποφασίστηκε, αντί να περιορισθεί το κονδύλι για την τροφοδοσία των στρατιωτών, το περίσσευμα από τα γεύματα να δίνεται είτε στους τοπικούς Δήμους είτε στην Εκκλησία για ενίσχυση των προγραμμάτων συσσιτίων προς απόρους και αστέγους.
Νίκος Χασαπόπουλος