Νέα συνεργασία της εταιρείας με το Skype

Μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία ανακοίνωσαν ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook και ο Τόνυ Μπέιτς, διευθύνων σύμβουλος του Skype, χάρη στην οποία οι χρήστες του Facebook θα απολαμβάνουν πλέον μια νέα παροχή: τη δυνατότητα δωρεάν διαδικτυακής τηλεφωνικής επικοινωνίας με βίντεο μεταξύ τους.

Το Facebook, η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο με 750 εκατ. χρήστες, αριθμό ρεκόρ που ανακοίνωσε και επισήμως σήμερα, ήδη παρείχε στους χρήστες του τη δυνατότητα chat – γραπτής συζήτησης. Το Skype, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2003 και που αριθμεί σήμερα 145 εκατ. χρήστες, επιτρέπει στους χρήστες του να συνομιλούν τηλεφωνικά μέσω διαδικτύου, δωρεάν και με τη δυνατότητα βιντεοκλήσης.

Μετά την επαναστατική συνεργασία των δύο εταιρειών οι παροχές του Skype θα είναι πλέον ανοιχτές και μέσω Facebook. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Φίλιπ Σου, μηχανικός λογισμικού για την Facebook ο οποίος και ηγήθηκε του τεχνικού μέρους της συνεργασίας, «η βιντεοκλήση μέσω Facebook θα είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη από μια απλή βιντεοκλήση μέσω Skype. Οταν ένας χρήστης του Facebook βλέπει έναν φίλο συνδεδεμένο μπορεί με ένα κλικ να αρχίσει μια τέτοια συνομιλία μαζί του. Το άτομο που θα λάβει την κλήση χρειάζεται απλώς να την δεχθεί και το Skype θα “κατέβει” στον διακομιστή του αυτόματα, σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.».
Το νέο βήμα των δύο αυτών εταιρειών προβλέπεται να αποφέρει μεγάλο όφελος και στις δύο, αλλά και στην Microsoft. «Για το Facebook η νέα παροχή είναι ένας έξυπνος τρόπος να κρατήσει τους χρήστες του απασχολημένους και να εξασφαλίσει ότι θα επιστρέφουν κάθε μέρα αλλά και θα αυξήσουν την διάρκεια της χρήσης τους», δήλωσε ο αναλυτής της Gartner Ρέι Βάλντες.

Για το Skype, η νέα υπηρεσία προβλέπεται να εκτοξεύσει τον αριθμό των χρηστών του και σίγουρα να «κολλήσει» το Skype στο μυαλό των καταναλωτών, όπως εξηγεί ο αναλυτής της McAdams Wright Ragen, Σιντ Πάρακ.

Τέλος για τη Microsoft, πρόκειται για μια προσοδοφόρα επιχειρηματική κίνηση. Η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο κατέχει αυτήν τη στιγμή το 1,6% του Facebook και ανακοίνωσε το Μάιο την εξαγορά του Skype αντί 8,5 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να προωθήσει περαιτέρω την παρουσία της στο διαδίκτυο. Το κέρδος λοιπόν της Microsoft από τη συνεργασία αυτή είναι δεδομένο.

Η νέα παροχή αποτελεί παράλληλα μεγάλο πλήγμα για τη Google, τη μεγάλη εταιρεία-βασιλιά του διαδικτύου. Την προηγούμενη εβδομάδα η Google αύξησε τον διαδικτυακό ανταγωνισμό παρουσιάζοντας το Google+, μια νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Η παροχή στην οποία επικεντρώθηκε το Google+ (το οποίο κατά τα άλλα προσφέρει πολλές παροχές ίδιες με αυτές που προσφέρει το Facebook), είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με βίντεο μεταξύ όχι μόνο δύο αλλά μέχρι και 10 χρηστών.

Η συμφωνία όμως του Facebook με το Skype αποτέλεσε μια γρήγορη απάντηση στην προσπάθεια της Google να βρεθεί ένα βήμα μπροστά στις διαδικτυακές εξελίξεις. Οσο για το φαινομενικό πλεονέκτημα του Google+, την επικοινωνία μεγάλου αριθμού χρηστών συχρόνως, ο Μαρκ Ζουκενμπεργκ απάντησε: «Οι περισσότερες βιντεοκλήσεις σήμερα γίνεται μεταξύ δύο ατόμων, όχι περισσοτέρων».
Και συνέχισε κάνοντας μια νύξη για την αντίπαλο εταιρεία: «Οι μεγάλου εύρους υποδομές του Facebook θα αποτελέσουν κλειδί για μελλοντικές κοινωνικές καινοτομίες. Αλλες εταιρείες καλύτερες σε αυτό, όπως το Skype, είναι εκείνες που πρέπει να χτίσουν νέα κοινωνικά εργαλεία και εφαρμογές. Πρόκειται για μια καλύτερη στρατηγική από εκείνη που ακολουθούν άλλες διαδικτυακές εταιρείες που προσπαθούν να τα κάνουν όλα μόνες τους».
Ο ίδιος ο Ζούκεμπεργκ άλλωστε δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Εχει ήδη περισσότερους «ακόλουθους» (followers) στο Google+ απ’ όσους οποιοσδήποτε άλλος χρήστης. Και 15.000 περισσότερους από όσους έχει ο Λάρι Πέιτζ, ένας εκ των ιδρυτών της Google!
Τελειώνοντας, ο Ζούκεμπεργκ δήλωσε πως η συνεργασία αυτή αποτελεί την έναρξη για μια σειρά από συνεργασίες που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία του μέσα στο 2011, τις οποίες χαρακτήρισε «φοβερές!».

Αναμένουμε λοιπόν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed