Τάκης Ζήσης :..”Δεν υπάρχει τίποτα αναπτυξιακό σ΄αυτή τη χώρα”…
Παναγιώτα Ντάγκα:..” Υλοποιούμε το μνημόνιο”…
Στην Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την πρόσληψη για 5μηνο 300 ανέργων στον Νομό Γρεβενών, όπου περίπου 250 από αυτούς θα προσληφθούν στον Δήμο Γρεβενών ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης έκανε την εξής εισήγηση:
“Μια μεγάλη ανάσα για ανέργους, αγρότες και επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα της περιοχής μας, που πλήττονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, αλλά και για τους δήμους που έχουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, αναμένεται να αποτελέσει η υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και στα Γρεβενά . Μέσα απ’ αυτό, 300 άτομα θα απασχοληθούν σταδιακά, για 5 μήνες, στους δήμους του νομού μας, εξασφαλίζοντας μηνιαίο εισόδημα 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα αυτό.
Ήδη ο δήμος Γρεβενών θα καταθέσει προτάσεις συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς η προθεσμία υποβολής λήγει σε λίγες μέρες (11/7/2011). Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα η δημοτική αρχή επιδιώκει να αντιμετωπίσει, σε ένα βαθμό, τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού που δημιουργήθηκε από τις δραστικές περικοπές στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και την ταυτόχρονη μαζική αποχώρηση (λόγω συνταξιοδότησης) από τις υπηρεσίες μονίμων υπαλλήλων.
Το διάστημα υλοποίησης του προγράμματος για την περιοχή μας είναι διετές, από την 1-10-2011 έως την 31-10-2013, ενώ είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ (καλύπτει με ειδικό κονδύλιο τις ασφαλιστικές εισφορές) και δεν θα επιβαρύνει καθόλου οικονομικά τους δήμους.
Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας
Τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, αποτελούν μία θεσμική καινοτομία η οποία κινητοποιεί τοπικούς φορείς, και προβλέπει την σταδιακή ένταξη σε δράσεις απασχόλησης 55.000 ανέργων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Μέσα από πολυετή διεθνή εμπειρία αντιστοίχων δράσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 280 εκ. ευρώ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναγάγει την στήριξη ανέργων σε ευκαιρία για απασχόληση και κοινωνική προσφορά, αποτελεί μία θεσμική καινοτομία η οποία στηρίζει την απασχόληση ενώ προσφέρει άμεσες λύσεις σε τοπικά ζητήματα.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών προβλέπει τη συνεργασία φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως φορέων απασχόλησης (σωματεία, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις, εταιρίες αστικού δικαίου κ.ά.) με τους συμπράττοντες φορείς (τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσουν δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα). Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς οι οποίοι συνάπτουν μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας έχει ξεκινήσει πιλοτικά από τον Απρίλιο στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, ενώ η έκδοση της σχετικής προκήρυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη γίνει και κατατίθενται προτάσεις. Η αξιολόγηση των προτάσεων εκτιμάται ότι θα γίνει έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος στην περιοχή μας τον Οκτώβριο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου.
Για την περιοχή των Γρεβενών ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 984.375.00 ευρώ και οι ωφελούμενοι θα είναι συνολικά περίπου 300 άτομα.
Λεπτομέρειες του προγράμματος- Σε ποιους πολίτες απευθύνεται
Η κοινωφελής εργασία απευθύνεται στις εξής κατηγορίες συμπολιτών μας:
Άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ με προτεραιότητα σε: μακροχρόνια ανέργους, βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν 2 έτη, υποαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, ιατρούς, κ.ά.) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, άνεργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.
– Πώς γίνεται η επιλογή των ωφελουμένων/ανέργων
Η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων για την υλοποίηση δράσεων Κοινωνικής Εργασίας, γίνεται βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα κριτήρια του Ν. 3250/2004 (δηλ. με βάση κριτήρια που αφορούν στην οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση των ωφελουμένων). Παράλληλα, για τη διασφάλιση του τρόπου επιλογής καθίσταται υποχρεωτική η ανάρτηση των ωφελούμενων στο διαδίκτυο και στον Τύπο.
– Ποια είναι η διάρκεια της απασχόλησης και πώς θα αμείβονται οι δικαιούχοι
Προβλέπεται η καταβολή επιδόματος κοινωνικής εργασίας με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν και τα 625 ευρώ μηνιαίως, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Η μέγιστη διάρκεια απασχόλησης είναι 5 μήνες.
– Ποιες δράσεις απασχόλησης περιλαμβάνουν τα προγράμματα
Τα Προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες των οποίων, διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλ. με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόρους, παρακολούθηση, αξιολόγηση). Περιλαμβάνουν ενδεικτικά: έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών, δημιουργική απασχόληση παιδιών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα, κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών, έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.
Εισηγούμαι την έγκριση της συμμετοχής του Δήμου Γρεβενών στο Ανωτέρω πρόγραμμα και την εξουσιοδότηση στο Δήμαρχο Γρεβενών για την υπογραφή όλων των απαραίτητων έγγραφων για την συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στο Πρόγραμμα.
Στη συνέχεια ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Δημοτικός σύμβουλος Τάκης Ζήσης δήλωσε:«Δεν πρέπει να θεωρούμε επιτυχία του Καλλικράτη ή και της Ελλάδας ακόμα, όταν τέτοια προγράμματα λανσάρονται χωρίς να υπάρχει τίποτα το αναπτυξιακό σε αυτή την χώρα.
Δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά αυτά μας οδηγούν σε παλιότερα καθεστώτα, σε ένα καθεστώς που όλοι θα καταντήσουμε πλέον ανεπάγγελτοι να επιζητούμε 600 ευρώ τον μήνα για ένα πεντάμηνο.
Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε, αλλά μέσα από τον Καλλικράτη η Τ.Ο θα πρέπει να αντιδράσει σε τέτοια προγράμματα που ουσιαστικά λειτουργούν στην αποδυνάμωση και στον ξενιτεμό της νεολαίας και στην αφαίμαξη κάθε πρωτοβουλίας του Έλληνα επαγγελματία, που εδώ και χρόνια προσπαθεί.
Τέτοια προγράμματα δεν φέρνουν την ανάπτυξη, είναι προσπάθειες συντήρησης και αποχαύνωσης του Ελληνικού λαού».
Η Δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Ντάγκα, και αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης δήλωσε: «Υλοποιούμε το Μνημόνιο εάν δεν το καταλάβατε. Μιλάμε για ψίχουλα . Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ψευδοδιλημμάτων είναι : φθηνή εργασία, εφεδρεία και κυρίως συρρίκνωση των δικαιωμάτων. Ακόμη με τέτοια προγράμματα δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου ,ακόμη όμως και μόνιμων.
Ταυτόχρονα το σύστημα ανακυκλώνει την ανεργία και διαχειρίζεται την φτώχεια. Αυτή η σύμβαση είναι άθλια, δουλεμπορική που ρίχνει τους μισθούς κάτω και από αυτήν την απαράδεκτη σύμβαση των 700 ευρώ.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση όλων των απαιτούμενων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στον Δήμο Γρεβενών».