Οι σπουδές θα είναι πλέον σε τρεις κύκλους
Σχεδόν τα πάντα αλλάζουν στα Πανεπιστήμια με τις νέες διατάξεις που συζητήθηκαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης. Από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις είναι πως τίθεται τέρμα στους αιώνιους φοιτητές, αφού εάν κάποιος δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνει αυτόματα τη φοιτητική του ιδιότητα. Οι σπουδές θα είναι πλέον σε τρεις κύκλους, που διαρκούν από έναν έως δύο έτη ο καθένας τους. Οι δύο τελευταίοι συνίστανται στην παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων και διδακτορικών σπουδών και καθιερώνονται δηλαδή ταχύρρυθμα προγράμματα.
Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους αντιδρούν έντονα και για το νέο μοντέλο διοίκησης καθώς το συμβούλιοιο που θα διοικεί τα ιδρύματα θα αποτελείται από επτά πανεπιστημιακούς και επτά εξωπανεπιστημιακούς οι οποίοι θα εκλέγουν τον πρύτανη.
Αλλαγές όμως υπάρχουν και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία θα κατανέμεται από εδώ και πέρα με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών αλλά και σε συνάρτηση με το έργο που επιτελούν, δηλαδή τους στόχους που θα συμφωνήσουν με την Πολιτεία και θα είναι προς επίτευξη.
Σχετικά προς το ακαδημαϊκό άσυλο στο νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρσης και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας όμως δεν θα ισχύουν πλέον οι ισχυρισμοί ότι τα προαύλια και τα πεζοδρόμια των ιδρυμάτων είναι άσυλο.
Όπως φαίνεται όμως υπάρχει πρόθεση να υπάρξει Καλλικράτης και στα Πανεπιστήμια με συγχωνεύσεις και καταργήσεις που θα αποφασιστούν από ειδική επιτροπή. Οι πρυτάνεις πάντως από την πλευρά τους που συνεδριάζουν στο Βόλο έχουν διαμηνύσει πως εάν πάρουν στα χέρια τους το νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή δεν θα δώσουν άμεση απάντηση στην υπουργό αλλά θα παραπέμψουν το θέμα σε έκτακτη σύνοδο.
Διορθώσεις στα μηχανογραφικά
Εγκύκλιο που δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ, να διορθώσουν τυχόν λάθη στο μηχανογραφικό τους δελτίο, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας καθώς παρατηρήθηκαν ορισμένα λάθη στη συμπλήρωση τους με τον νέο τρόπο.
Αυτό συμβαίνει μιας και σύμφωνα με το νόμο σε περίπτωση διαπίστωσης λανθασμένων στοιχείων οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές και περιλαμβάνουν ακόμη και αποκλεισμό δύο ετών από τις εξετάσεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η διόρθωση των λαθών θα γίνεται με συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, η οποία θα είναι επικυρωμένη από ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα της περιοχής των υποψηφίων για το γνήσιο της υπογραφής και θα κατατίθεται στη διεύθυνση ή το γραφείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που βρίσκεται πλησιέστερα του τόπου διαμονής τους.
Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι δεν θα γίνονται δεκτές υπεύθυνες δηλώσεις που θα έχουν σταλεί με φαξ όπως επίσης και υπεύθυνες δηλώσεις για αλλαγή προτίμησης σχολών. Η προθεσμία κατάθεσης των υπεύθυνων δηλώσεων λήγει στις 5 Ιουλίου, ενώ οι διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα διαβιβάσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις άμεσα μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.