Προσθήκες Βενιζέλου στον εφαρμοστικό νόμο – Αύξηση του αφορολόγητου ποσού για κάθε τέκνο
Την αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο από 1η Ιουλίου 2011, μέχρι την θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τις σχετικές αλλαγές που κατέθεσε στον εφαρμοστικό νόμο η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει και την μισθολογική προαγωγή του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος οι ωριμάνσεις αναστέλλονται για να συνυπολογιστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε και άλλες αλλαγές στο συζητούμενο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών είναι:
• Η αύξηση του αφορολόγητου και κάθε ένα παιδί: ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σε σχέση με την επιρροή που ασκούν τα τέκνα στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος, κάτι που δεν αφορά μόνο τους πολύτεκνους, αλλά πρωτίστως τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και κάθε οικογένεια που έχει ένα ή δύο μόνο παιδιά, θα προβλεφτεί ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο. «Άρα, το αποτέλεσμα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών που έχουν παιδιά και ιδίως των πολύτεκνων», όπως είπε.
• Η άρση του φορολογικού, τραπεζικού, χρηματιστηριακού ή επιχειρηματικού απορρήτου στις περιπτώσεις που διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία αναλαμβάνει έτσι αυξημένα καθήκοντα στο πλαίσιο των ερευνών της.
• Η μείωση της χρηματοδότησης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) για το 2011 κατά 50 εκατ. ευρώ, καθώς και η αναπροσαρμογή των συντάξεων από 1.7.2011.
• Ο έλεγχος του Δημοσίου επί του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις καθώς δεν θα επιτρέπεται να συνομολογεί (το Ταμείο) συμβάσεις από τις οποίες προκύπτουν δαπάνες για επενδύσεις ή για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών του στοιχείων, ούτε να καταβάλλει επιχορηγήσεις ή να προβαίνει σε εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων που αφορούν τα περιουσιακά του στοιχεία. Έτσι, ορίζεται ότι οι δαπάνες αυτές θα διεκπεραιώνονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
• Ο μη συνυπολογισμός του επιδόματος αναπήρων στην εισφορά αλληλεγγύης: όπως είπε συγκεκριμένα στην εισφορά αλληλεγγύης δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα γι΄ αυτούς οι οποίοι υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας και εισοδήματος.
• Η προσαρμογή των αλλαγών που θεσπίζονται σχετικά με την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης και στους αγρότες.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι στα πρόσωπα που θα βαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης 5% (βουλευτές, αιρετούς, μετακλητούς κλπ.) θα ενταχθούν και οι εξής: οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, όπως και τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι οι νέοι, που απασχολούνται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες επειδή εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις της εξαρτημένης εργασίας, «υφίστανται μια μεταχείριση η οποία είναι δυσμενής». Αν και για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, ούτε το ειδικό τέλος άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «εάν χρειαστεί θα προστεθεί και κάποια άλλη εγγύηση».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο να επιφέρει η Βουλή την άλλη βδομάδα κιόλας τροποποίηση του Κανονισμού της σε ότι αφορά την αρμοδιότητα της επιτροπής που θα παρακολουθεί το έργο του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και τον έλεγχο των συμβάσεων που θα συνάπτονται.
Ο υπουργός Οικονομικός χαρακτήρισε τις αλλαγές αυτές «ευκαιρία για μας, αναδεικνύοντας τις αδικίες και τις αντιφάσεις, να παίρνουμε διορθωτικά μέτρα προετοιμάζοντας ήδη από τώρα το έδαφος για το εθνικό φορολογικό σύστημα».
Κατά τα λοιπά, με συνοπτικές διαδικασίες -με δώδεκα μόλις βουλευτές εγγεγραμμένους για να μιλήσουν- συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΚΕ τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων (με εξαίρεση του άρθρου 46 το οποίο αφορά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών).
Το ΚΚΕ αποχώρησε από την συζήτηση για να επανέλθει κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας. Αργότερα αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας την στάση της αστυνομίας στα επεισόδια κάνοντας λόγο για «συνέργεια ΜΑΤ και παρακρατικών».
Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, ενώ η ΝΔ έκανε γνωστό δια του εισηγητή της κ. Ι. Βρούτση ότι θα υπερψηφίσει τα δυο από τα τρία κεφάλαια που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις με εξαίρεση τις πολεοδομικές ρυθμίσεις. Επίσης, θα ψηφίσει και την μείωση των δαπανών του δημοσίου, ενώ θα καταψηφίσει τις φορολογικές διατάξεις τις οποίες θεωρεί άδικες.