Συμβουλές για το διαιτολόγιο των διακοπών από τον Κωνσταντίνο Ξένο
Τις ημέρες των θερινών διακοπών νιώθουμε τόσο ελεύθεροι που μπορεί να καταναλώσουμε, μόνο κατά το πρωινό γεύμα, περισσότερες από 1000 θερμίδες χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Σύμφωνα με τον κ. Κων. Ξένο, κλινικό διαιτολόγο και αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, στο τραπέζι του πρωινού καλό είναι να αποφεύγουμε το βούτυρο και τα αλλαντικά. Τη θέση τους μπορούν να πάρουν τα φρούτα, οι χυμοί, το κρύο γάλα και τα δημητριακά, κατά προτίμηση οι νιφάδες βρώμης.
Η τυρόπιτα που αγοράζουμε από τον φούρνο, μπορεί να αντικατασταθεί από με ένα κουλούρι και λίγο τυρί, ένα μικρό σταφιδόψωμο ή ένα ποτήρι γάλα με δύο σουσαμένια κριτσίνια.
Στη παραλία κάτω από τον καυτό ήλιο πρέπει να διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο πίνοντας πολύ νερό, χυμούς, τρώγοντας φρέσκα φρούτα ή πίνοντας παγωμένο τσάι, το οποίο συντηρούμε στο κατάλληλο θερμός.
Στην ταβερνούλα, το βραδάκι
Στην ταβέρνα το βράδυ μπορούμε να κινηθούμε έξυπνα δοκιμάζοντας τοπικές σπεσιαλιτέ (δοκιμή σημαίνει δύο – τρεις μπουκιές όχι δύο πιάτα), και να μην αναλωνόμαστε σε γεύσεις που δοκιμάζουμε και στο σπίτι μας. Μπορούμε να απολαύσουμε ψάρι ή θαλασσινά όχι σε τηγανητή μορφή και καλό είναι να μην το παρακάνουμε με το ψωμί. Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το μεσημεριανό γεύμα είναι πολύ λιτό, δηλαδή μία σαλάτα εποχής και τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να μείνουμε νηστικοί έως το βράδυ.
Ακόμη…
– Δεν υπάρχει λόγος να παραγγέλνουμε όλα τα ορεκτικά του καταλόγου.
– Προσοχή στις τηγανητές πατάτες. Μία τηγανητή πατάτα (ένα τεμάχιο) έχει περισσότερο λίπος απ’ ότι μια ολόκληρη βραστή πατάτα.
– Στο μπαρ να επιλέγουμε «μπαστουνάκια» καρότου ή αγγουριού, ως συνοδευτικά του ποτού μας και όχι αλατισμένους και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς.
– Να μην παραφορτώνουμε το παγωτό μας με σαντιγί, τρούφες, ξηρούς καρπούς.
– Στο σουβλάκι να προτιμάμε αλάδωτη πίτα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουμε περισσότερες από 100 θερμίδες.
Έλενα Φυντανίδου