Για ξέσπασμα βίας μιλάει το BBC, Le Monde και New York Times
Με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις καλύπτουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού. Το BBC δίνει έμφαση στη γενική απεργία και στο ξέσπασμα της βίας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, «καθώς η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την προοπτική να γίνει τον ερχόμενο μήνα το πρώτο κράτος μέλος της ευρωζώνης που θα χρεοκοπήσει».
Ο ανταποκριτής του BBC Κρις Μόρις μιλάει με τους «Αγανακτισμένους» και περιγράφει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη υποφέρει μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι «βρίσκονται στα όριά τους».
Σε ανάλυση με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα» ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC γράφει ότι «ο κόσμος έχει εξοργιστεί με την ύφεση που γίνεται κάθε ημέρα και πιο βαθειά, χωρίς να φαίνεται κάποιο τέλος στον ορίζοντα. Οι έλληνες δεν αντέχουν άλλες περικοπές και αυξήσεις φόρων».
Ο βρετανικός The Independent γράφει ότι «ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος έχουν ταραχθεί από τα νέα μέτρα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές, και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πασχίζει να συγκρατήσει εσωτερική εξέγερση στο κόμμα του. Εκανε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να εξασφαλίσει τη στήριξη του κόμματος στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο, αλλά οι Σοσιαλιστές έχουν πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών στη Βουλή».
Για τον γαλλικό Le Monde η γενική 48ωρη απεργία δείχνει το μέγεθος της δυσφορίας του κόσμου για τα νέα μέτρα της αυστηρής λιτότητας. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν πάλι σε απεργία, οι τράπεζες είναι κλειστές, πτήσεις ματαιώνονται, τα δημόσια μέσα μεταφοράς δεν κινούνται, τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, και οι δημοσιογράφοι κάνουν στάσεις εργασίας».
«Η σπάνια 48ωρη απεργία, την οποία διοργάνωσαν τα δύο μεγάλα συνδικάτα, είναι η δεύτερη αυτόν τον μήνα και η έβδομη μέσα σε ένα χρόνο. Η οργή του κόσμου για την αυστηρή λιτότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση αυξάνεται κάθε ημέρα που περνάει. Η απεργία της Τρίτης είναι η πρώτη φορά που τα συνδικάτα στην Ελλάδα απεργούν για περισσότερες από 24 ώρες από τότε που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία, το 1974», γράφουν οι New York Times.
«Καθώς άρχιζε η απεργία, ο Ολι Ρεν, υπεύθυνος για την οικονομική και νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποίησε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί άμεση χρεοκοπία είναι να ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο το αναθεωρημένο οικονομική πρόγραμμα. Για όσους σκέφτονται ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές, θα το πω ξεκάθαρα: δεν υπάρχει Σχέδιο Β για να αποφευχθεί η χρεοκοπία», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.