Νεότερα δεδομένα για την επίδραση στην υγεία τους από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιατρικής

Μπορεί οι μικρές ποσότητες αλκοόλ να θεωρούνται ευεργετικές για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όμως όπως επισημαίνει έκθεση του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιατρικής, αντί για τις τρεις ή τέσσερις μερίδες αλκοόλ που επιτρέπονταν μέχρι τώρα, οι άντρες άνω των 65 ετών θα πρέπει να το περιορίσουν σε μόλις μιάμιση μερίδα (δηλαδή περίπου 250 ml μπίρας), ενώ οι γυναίκες σε μόλις μία μερίδα (μόνο ένα ποτό).
Ο λόγος; Η αυξημένη χρήση αλκοόλ στην τρίτη ηλικία δημιουργεί μια ολόκληρη γενιά «κρυφό – αλκοολικών» που έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Το ένα τρίτο των ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ αναπτύσσουν εξάρτηση αργότερα στη ζωή τους εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων που κυμαίνονται από τη βαρεμάρα που προκαλεί η συνταξιοδότηση ως τον πόνο που προκύπτει από την απώλεια φιλικών ή συγγενικών προσώπων.
«Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνηγορούν στην εξάρτηση από το αλκοόλ, όπως τα αυξανόμενα προβλήματα μνήμης και τα προβλήματα υγείας, καθώς και η ολοένα μειούμενη ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το αλκοόλ από το αίμα. Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση αυτού μέχρι τώρα αποκαλούσαμε ασφαλές όριο είναι στην πραγματικότητα περισσότερο βλαπτική για τους ηλικιωμένους.», λέει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο δόκτωρ Τόνι Ράο.
Το σώμα των ηλικιωμένων περιέχει λιγότερο νερό και περισσότερο λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι μικρότερες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να κάνουν περισσότερη ζημιά. Το ήπαρ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταβολίσει τις τοξίνες του αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένουν για περισσότερο στον οργανισμό, ενώ ο εγκέφαλος επηρεάζεται γρηγορότερα από το αλκοόλ, αυξάνοντας τους κινδύνους εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και συντονισμού, συνεπώς και των πιθανοτήτων για πτώσεις και κατάγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed