Έδωσαν το όνομά του στο αεροδρόμιο Καλαμάτας
Μπορεί το όνομά του να συνδέθηκε κατ’ εξοχήν με λιμάνια και θάλασσες, αλλά με τον καπετάν Βασίλη ξαναβαφτίστηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Κυριολεκτικά, καθώς όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις και φορείς της Πελοποννήσου (περιφέρεια, οι έξι δήμοι της Μεσσηνίας και το Eπιμελητήριο) θέλησαν ομόφωνα να τιμήσουν τον «δικό τους» καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, δίνοντας το όνομά του στο αεροδρόμιο.
Αλλά και μεταφορικά, αφού ο αείμνηστος εφοπλιστής, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 76 ετών, ήταν ο πρωτεργάτης της αναβάθμισης του αεροδρομίου της πόλης φέρνοντας νέους αερομεταφορείς (Aegean), γραμμές τσάρτερ και τελικά συνδέοντας τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Για τη Μεσσηνία ο καπετάν Βασίλης ήταν ο απόλυτος ευπατρίδης. Αν και γεννημένος στο… Διαβολίτσι (1935), ήταν για την περιοχή και τον λαό της ένας «φύλακας άγγελος». Τουλάχιστον έτσι τον περιγράφουν άνθρωποι που τον γνώρισαν, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες της Καλαμάτας. «Ξεκίνησε φτωχός, μεγαλούργησε, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα του. Γι’ αυτό και τον θυμούνται όλοι με αγάπη. Hρθε εδώ, πάλεψε για το καλό του τόπου του, κατορθώνοντας να ξεπεράσει όλες τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. Ακόμη, δεν υπήρξε φορέας ή σωματείο που να του ζήτησε βοήθεια και να μην τον υποστήριξε», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παν. Νίκας.
Ήταν ένας μεγάλος Ελληνας ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη μετονομασία του αεροδρομίου Καλαμάτας «αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης» για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Π. Πατούλη.
Για πολλούς, ο καπετάν Βασίλης ήταν αυτός που έβαλε τη Μεσσηνία στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης, όταν έθεσε σε εφαρμογή το μεγάλο επενδυτικό του σχέδιο, ύψους 550 εκατ. ευρώ, το Costa Navarino στην Πύλο, μία από τις μεγαλύτερες και πολυτελέστερες τουριστικές μονάδες στη Μεσόγειο, σε έκταση 1.300 στρεμμάτων κατάφυτων ελαιώνων, με πλήθος δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες του και τα καλύτερα γήπεδα γκολφ στην Ελλάδα (ο ίδιος ήταν λάτρης του γκολφ). Μια επένδυση που άνοιξε 1.200 θέσεις εργασίας για τους συμπατριώτες του. Ηδη, από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το Costa Navarino φιλοξένησε πλήθος διασημοτήτων, μεταξύ των οποίων η πριγκίπισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, οι Μπέκαμ.
«Ευτυχώς, πρόλαβε να το εγκαινιάσει πέρυσι», λέει στην «Κ» ο κ. Νίκας και συνεχίζει. «Ο καπετάν Βασίλης βοήθησε την πόλη και την περιοχή στις πιο δύσκολες στιγμές της. Και βέβαια στις φονικές πυρκαγιές του 2007. Hταν ένας άνθρωπος με μεγάλη δύναμη θέλησης και προσφοράς, που πάντα μας ένωνε, αφού ποτέ δεν είχε κομματική στάση»…
Ο δημοφιλής εφοπλιστής, ιδρυτής της Cοstamare Shipping, η οποία εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2010, έχει χαρακτηριστεί από την περίφημη Lloyd’s list ως Greek King of Containers, καθώς το 2007 η εταιρεία του διέθετε 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Αλλωστε, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος δεν φοβήθηκε ποτέ τη δουλειά. Δούλευε από έφηβος, αρχικά μοιράζοντας γάλα στα Εξάρχεια (όταν το πρωτοήρθε στην Αθήνα το 1948), έπειτα σε μια βιοτεχνία κουμπιών στην Ευαγγελιστρίας, για να μπαρκάρει τελικά το 1953 στα καράβια. Από τότε μέχρι τη στιγμή που κατάφερε να γίνει ένας πανίσχυρος πλοιοκτήτης ανέβηκε μία μία όλες τις βαθμίδες της ναυτιλιακής ιεραρχίας.
«Εκείνη με διάλεξε»
Ο καπετάν Βασίλης πάντοτε έλεγε ότι την προκοπή της οικογένειάς του τη χρωστούσε στην σύζυγό του, Κάρμεν, με την οποία έζησαν μαζί σχεδόν 50 χρόνια και απέκτησαν τρεις γιους, τον Αχιλλέα, τον Κωνσταντίνο και τον Χρήστο. Η Κάρμεν Κυρίτση από την αρχή πίστεψε σ’ εκείνον και στις δυνατότητές του, όταν ακόμη δεν είχαν ούτε σπίτι, για να μείνουν. Γνωρίστηκαν το 1962 και δύο χρόνια μετά παντρεύτηκαν και όπως συνήθιζε να λέει ο καπετάν Βασίλης «εκείνη με διάλεξε». Το 1962 φαίνεται ότι υπήρξε μια χρονιά-ορόσημο, καθώς εκτός από τη γνωριμία του με τη γυναίκα της ζωής του, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος απέκτησε με δάνειο και το πρώτο μικρό φορτηγό πλοίο που έμελλε να είναι το πρώτο πετραδάκι στα θεμέλια της αυτοκρατορίας του.
Όσοι είχαν συναναστραφεί τον καπετάν Βασίλη μιλούν για έναν ήσυχο άνθρωπο, χαμηλών τόνων με ακέραιο χαρακτήρα, ο οποίος έτρεφε μεγάλη αδυναμία στη σύζυγό του και ήταν αφοσιωμένος στην οικογένειά του.
Οι συμβουλές του
Οι τρεις γιοι του έχουν πάρει τώρα τη σκυτάλη των επιχειρήσεών του. Ο Κωνσταντίνος τη ναυτιλιακή Costamare, ο Αχιλλέας την TEMES-Costa Navarino και ο μικρότερος Χρήστος το εργοστάσιο GeoHellas στα Γρεβενά. Στο τελευταίο αντίο την ημέρα της κηδείας του, ο γιος του, Αχιλλέας σταχυολόγησε μερικές από τις συμβουλές που συγκροτούσαν τη φιλοσοφία του καπετάν Βασίλη:
– Να μη με μαλώνετε, γιατί άμα πεθάνω αύριο, θα έχετε τύψεις και δεν θέλω να δυστυχήσετε.
– Το καλό όνομα θέλει πολλά χρόνια για να γίνει και μία στιγμή για να χαλάσει.
– Να είστε επιφυλακτικοί όπου ακούτε πολλά μπράβο και να ελέγχετε πάντα τα πολύ καλά νέα. Είναι φυσικό κάποιος να πιστέψει αυτό που θέλει να ακούσει.
– Όποιος έχει πόρους και μπορεί να ονειρεύεται οφείλει να δημιουργεί.
Συμβουλές εξαιρετικά χρήσιμες διαχρονικά, και ακόμη περισσότερο σήμερα, τις δύσκολες στιγμές που περνά η κλυδωνιζόμενη Ελλάδα.