Βρέθηκε στο υπουργείο-«κλειδί» για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου με… διαβατήριο τις διαφωνίες του από τα έδρανα της Βουλής
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ένας «αντιμνημονιακός» να υπηρετήσει τις απαιτήσεις του μνημονίου και μάλιστα στην πιο σκληρή εκδοχή του; Με αυτή την απορίααντέδρασαν πολλοί ακούγοντας το όνομα του κ. Π. Οικονόμου στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και μάλιστα για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τα έσοδα. Με αυτό υπόψη, κάποιοι έσπευσαν να αναζητήσουν τιςδηλώσεις του στις οποίες μεταξύ άλλων ζητούσε την άμεση καταγγελία του μνημονίου και την επίσπευση του μόνιμου μηχανισμού. Εψαξαν επίσης την επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, με την οποία ζητούσε την επίσπευση της έκδοσης ευρωομολόγου. Οσοι έκαναν αυτές τις αναζητήσεις λένε ότι για πολλές ώρες την προηγούμενη Παρασκευή δεν έβρισκαν τις δηλώσεις στο site του κ. Οικονόμου. Ωστόσο, όλα τα «αντιμνημονιακά» σχόλια επανεμφανίστηκαν την επόμενη ημέρα…«Αν ήταν όλοι να προλογοκρινόμαστεμε το ενδεχόμενοκάποια στιγμή να γίνουμε υπουργοί και να μένουμε βουβοί, συμφωνώντας με την κυβερνητικήγραμμή, τότε δεν θα υπήρχεΚοινοβουλευτική Ομάδα
» απαντά σήμερα ο κ. Π. Οικονόμου, λίγες ημέρες μετά την υπουργοποίησή του. Και συνεχίζει: « Θα έλεγε η κυβέρνηση “έχω το τεκμήριο τηςπλειοψηφίας, τελειώσαμε”. Από την άλλη, όταν γίνεσαι υπουργός, τότε συμμετέχεις σε μια συλλογική προσπάθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνεις τις απόψεις σου στην μπάντα, έχεις τις απόψεις σου και με αυτές συμβάλλεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Ούτε μου ζήτησαν, ούτε ζήτησα από κανέναν να αλλάξουν απόψεις. Απλά, πολύ απλά πράγματα. Και θα κριθώ, όπως όλοι, από αυτά που κάνω.Ούτε από αυτά που λέω, πολύ περισσότερο από αυτά που είχα πει ».
Με βάση αυτά, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα δοκιμαστεί κατά κόρον, ευρισκόμενος σε μια θέση από την οποία δεν θα μπορεί πλέον να κρίνει το μνημόνιο, αλλά θα πρέπει μόνο να το εφαρμόζει.
« Αυτά που είχα πει τότε, έχοντας ψηφίσει το μνημόνιο- η πράξις είναι ότι το μνημόνιο ψηφίστηκε-, είναι ότι πριν αυτό τελειώσει και ασχέτως αν βγουν ή δεν βγουν τα νούμερα, δεν φτάνει. Αυτό αποδείχθηκε. Συνεπώς πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απεμπλακούμεαπό το μνημόνιο. Χρειάζονται άλλα πράγματα. Και όσο αυτό υπάρχει και μετά τη λήξη του » δηλώνει ο νέος αναπληρωτής υπουργός και συνεχίζει: «Αν υπήρχε ο μόνιμος μηχανισμόςπου δεν υπάρχει-δεν θα είχαμε κανένα λόγο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Επειδή δεν υπάρχει πριν από το ΄13, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ως τότε. Πρότασή μου λοιπόν ήταν να φέρουμε τον μόνιμο μηχανισμό πριν από το ΄13, να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε αυτό το πράγμα. Δεν έγινε ο μόνιμος μηχανισμός, έγινε το Σύμφωνο για το Ευρώ, που είναι κάτι αντίστοιχο ». Η ουσία είναι ότι τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόνιμη είναι η εξαγγελία περί φοροδιαφυγής, άγνωστο το πώς αυτή θα επιτευχθεί, τι θα γίνει διαφορετικό που δεν έγινε τους προηγούμενους 20 μήνες. « Πώς ξέρεις πόσα εισπράττεις από τη φοροδιαφυγή; Τα έσοδα από άλλες πηγές, μισθωτούς,ακίνητα κ.λπ., είναι γνωστά » λέει ο κ. Οικονόμου. « Αρα αν δεις ότι αυξάνονται τα έσοδα,σημαίνει ότι έχεις αύξηση από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι το πιο κρίσιμο θέμα πουυπάρχει, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους και είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή εσόδων για το Δημόσιο, αφού πέραν αυτού η κατάσταση είναι στο μη παρέκει ».
Ολα αυτά θα γίνουν με τα ίδια πρόσωπα; Οι μηχανισμοί θα μείνουν ως έχουν; Προλαβαίνουν να αλλάξουν; Ποια θα είναι η τύχη, για παράδειγμα, του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Ι. Καπελέρη , οι σχέσεις του οποίου με τον κ. Βενιζέλο δεν είναι οι καλύτερες. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν αποκλείει αλλαγές.
« Οι θέσεις έχουν επιλεγεί με μια συγκεκριμένη διαδικασία.Δεν είναι της παρούσης να πω αν μου αρέσει,αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για προετοιμασία. Είμαστε ήδη στη μάχη και πρέπει να τη δώσουμε. Από ΄κεί και πέρανομίζω ότι ο καθένας βγάζει τον καλύτερο εαυτό του σε σχέση και με το ποιος είναι από πάνω. Οτι ο κόσμος ταλαιπωρείταιστις σχέσεις του με τις φορολογικές αρχέςείναι γεγονός. Οφείλεται και σε κοινωνικές παθογένειες και σε στρεβλές διοικητικές δομές. Είναι πολύ βαρύ το σχήμα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τελείως λειψόσε ό,τι αφορά την είσπραξη. Θέλω πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος, που δεν έχω και άγρια καταστολή. Και δεν τα έχω ».
Θα έχει όμως τον χρόνο για να τα διορθώσει; Πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν τις εκλογές πολύ πριν από το 2013. « Στην πολιτική δεν υπάρχουν τέτοιου είδους βεβαιότητες.Αυτό που υπάρχει είναι δηλωμένες προθέσεις. Αυτή τη στιγμή το ΠαΣοΚ έχει τη δεδηλωμένη και ο Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να φτάσει ως το τέλος.Ποιο είναι αυτό;Να φτάσουμε στη δυνατότητα να μπορούμε να δανειστούμε. Αυτά από μόνα τους ξεπερνούν το ΄13. Αρα γιατί να κάνουμε τώρα εκλογές »; Με την ανεργία όμως να κινείται προς το 20%, ποιοι και πόσοι θα πειστούν; « Αν η ανεργία συνεχιστεί έτσι, τελειώσαμε! Οχι γιατί θα υπάρχουν πιο πολλοί άνεργοι, αλλά γιατί θα αυξηθούν τα άτομα για τα οποία η ανεργία είναι 100%. Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά. Ας δουν οι ειδικοί τα σπρεντ και όλα αυτά. Η πολιτική πρέπει να χαράσσεται με κατανοητούς όρους για τον κόσμο.Τι κάνουμε και για ποιον λόγο το κάνουμε ».
Ως προς τη μυστηριώδη εξαφάνιση των αντιμνημονιακών σχολίων από το site του ο κ. Π. Οικονόμου επιμένει: « Ουδέποτε συνέβη αυτό. Αλλωστε εκεί βρίσκονται ακόμη όλες μου οι δηλώσεις ». Αφήνει όμως και ανοιχτό το ενδεχόμενο να φταίει γι΄ αυτό… ο «δαίμων του Διαδικτύου», όποιος και αν είναι αυτός: « Το μόνο για το οποίο δεν μπορώ να εγγυηθώ είναι το αν ανά πάσα ώρα και στιγμή λειτουργεί σωστά το Διαδίκτυο. Εγώ πάντως ουδέποτε επιχείρησα να εξαφανίσω τις δηλώσεις μου ». Πάντως σήμερα ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στη θέση να συνομιλεί με εκείνους που προ μηνών κατήγγειλε, τους εκπροσώπους δηλαδή της τρόικας. Και λέει σχετικά: « Εγώ είχα επιτεθεί σε έναν από τους τρεις (σ.σ.: Σερβάζ Ντερούζ), ο οποίος δεν μας έκανε και την τιμή να ξανάρθει και ο οποίος ήταν από το φιλικότερο προς εμάς συστατικό στοιχείο της τρόικας, που ήταν η Επιτροπή. Υπερέβη τα εσκαμμένα και έκανε δηλώσεις οι οποίες προσέβαλαν ανοιχτά ζητήματα κυριαρχίας της χώρας. Και νομίζω ότι ορθά αποφάσισε και ο ίδιος να μην ξανάρθει. Ας μην τα μεγαλοποιούμε όμως. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη με την ηγεσία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικότερο από το τι έγινε εδώ με κάποιον βουλευτή ».