Προσοχή στα ψιλά γράμματα και τα χοντρά λάθη του Υπ. Παιδείας λένε οι ειδικοί
Όπως δήλωσε o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης “για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να σταθούμε σε δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι οι επιλογές των υποψηφίων και το δεύτερο είναι η διαδικασία, η συμπλήρωση δηλαδή του μηχανογραφικού ηλεκτρονικά. Η διαδικασία η ηλεκτρονική έχει κάποια απλά βήματα τα οποία δε θα δυσκολέψουν τους υποψηφίους. Το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να δυσκολευτούν είναι με τους διαφορετικούς κωδικούς που ζητάει για κάθε ενέργεια”.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Για να φτιάξουμε ένα νέο μηχανογραφικό δίνουμε τον οκταψήφιο κωδικό που έχει το δελτίο εξεταζομένου και τα τέσσερα ψηφία, τα τέσσερα γράμματα τα αρχικά από όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο. Αφού τελειώσουμε τη διαδικασία αυτό αποθηκεύεται και παίρνουμε έναν κωδικό που είναι αποκλειστικός για το συγκεκριμένο μηχανογραφικό.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Όταν θέλουμε να τροποποιησουμε το μηχανογραφικό θα μας ζητηθούν 2 κωδικοί: ο οκταψήφιος κωδικός εξεταζομένου και ο κωδικός του συγκεκριμένου μηχανογραφικού. Η τρίτη ενέργεια που θα κάνουμε είναι η οριστική υποβολή του.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ:
Για την οριστική υποβολή χρειάζονται 3 κωδικοί: ο οκταψήφιος κωδικός εξεταζομένου, ο κωδικός του δελτίου που μας ενδιαφέρει (καθώς μπορεί να έχουμε συμπληρώσει πολλά δελτία) και ο τρίτος κωδικός ειναι αυτος που φτιάχνουμε στο σχολείο, ο κωδικός ασφαλείας. Με αυτούς τους 3 κωδικούς μπαίνουμε και κάνουμε οριστική την επιλογή μας. Εκεί τελειώνει η ηλεκτρονική διαδικασία.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα ψιλά γράμματα των ειδικών περιπτώσεων καθώς σε κάθε μία από τις περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ:
Λέει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οι πολύτεκνοι δικαιούνται ένταξη στην ειδική κατηγορία. Ναι, αλλά δεν πρέπει το μεγαλύτερο παιδί να μην έχει συμπληρώσει το 23 έτος ή το 25 έτος εάν σπουδάζει και να είναι άγαμα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ:
Οι τρίτεκνοι δικαιούνται ένταξη σε ανάλογη ειδική κατηγορία. Ναι, αλλά δεν πρέπει το μεγαλύτερο παιδί να συμπληρώσει το 26 έτος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:
Παιδί που έχει αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Ναι, αλλά δεν πρέπει ο αδελφός να είναι στο τελευταίο έτος σπουδών, δεν πρέπει να έχει περάσει το 26 έτος και πρέπει να έχει μπει κανονικά με Πανελλήνιες και όχι με ειδική κατηγορία.
Εάν δεν προσεχτούν αυτά τα ψιλα γράμματα τότε ο υποψήφιος διαγράφεται από τη σχολή που θα περάσει και για 2 χρόνια δεν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος σε άλλη σχολή. Επίσης όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά πρέπει να έχουν ημερομηνία προγενέστερη της οριστικής υποβολής.
ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το χοντρό λάθος του Υπουργείου Παιδείας είναι οτι δεν έχει πάρει καμία πρόβλεψη για τα δίδυμα αδέλφια που δίνουν και τα δύο ταυτόχρονα ή τα παιδιά που έδωσε το ένα πέρυσι και δεν πέρασε πουθενά και δίνει φέτος που δίνει και ο αδελφός του επίσης, δηλαδή η οικογένεια που έχει δύο παιδιά που εξετάζονται ταυτόχρονα στις Πανελλήνιες. Παλαιότερα όταν μπαίνανε στο Πανεπιστήμιο ζητούσαν μετεγγραφή το ένα για τη μια πόλη που ήταν το άλλο. Τώρα, επειδή έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές, όποιος μπει δε μετακινείται. Αυτό είναι ένα σημείο που δεν το έχουν καταλάβει και πολύ οι υποψήφιοι και συνέχεια ρωτούν, θα περάσω εκεί και μετά θα κάνω μετεγγραφή; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Όπως επεσήμανε ο κύριος Στρατηγάκης “αυτό που πρέπει να προσέξουν τα παιδιά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Η επιθυμία μας, αυτο που θέλουμε να σπουδάσουμε είναι πάνω απ΄όλα. Το μόνο που μπορει να φρενάρει την επιθυμία μας είναι η δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δηλαδή εάν δεν υπάρχουν χρήματα στην οικογένεια πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το κατά πόσο το παιδί μπορεί να σπουδάσει σε άλλη πόλη, εάν μπορούν οι γονείς να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές σε άλλη πόλη. Ενα παιδί για να σπουδάσει σε άλλη πόλη θέλει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 50.000 ευρώ σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Αλλά και εάν μείνει στην πόλη καταγωγής του και εκεί χρειάζονται χρήματα. Από εκεί και πέρα, να μην κοιτάνε τις βάσεις τα παιδιά. Δεν είναι το ζητούμενο να περάσουν σε μια σχολή με υψηλή βάση, το ζητούμενο είναι να περάσουν σε μια σχολή που μας αρέσει”.
ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ.
Η παράταση συνέχισε ο κύριος Στρατηγάκης ” είναι επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Καταρχάς οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων δεν έχουν βγει ακόμη και την Τρίτη (28/06/1011) λήγει η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών. Στα ΕΠΑΛ δεν έχει βγει η βαθμολογία, δεν έχει βγει η προκήρυξη της αστυνομίας, θα πάρει η αστυνομία κόσμο ή δε θα πάρει; Τι θα δηλώνουν τα παιδιά; Αέρα πατέρα στο μηχανογραφικό; Είναι 120.000 μηχανογραφικά που πρέπει να υποβληθούν. Δε μπορούν σε μια εβδομάδα να υποβληθούν, το σύστημα έτσι και αλλιώς θα κρεμάσει”.
Ισμήνη Λέντζου