Καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν το βάρος

Το παχυντικό πρόχειρο φαγητό καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν το βάρος, οδηγώντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο παχυσαρκίας λένε οι επιστήμονες. Τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουν βάρος οι παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές έδωσαν σε αρουραίους να φάνε αυτό που ονομάζουμε «τυπικό υψηλό σε λιπαρά αμερικάνικο φαγητό» και ανακάλυψαν πως μετά από τρεις ημέρες είχε διπλασιαστεί η πρόσληψη θερμίδων από τα πειραματόζωα.
Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι υπήρξε φλεγμονή στον υποθάλαμο, το μέρος του εγκεφάλου που περιέχει τους νευρώνες που ελέγχουν το σωματικό βάρος. Αυτή η φλεγμονή σταμάτησε λίγες μέρες αργότερα αλλά επανήλθε μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Joshua Thaler, του κέντρου Διαβήτη και Παχυσαρκίας του Πανεπιστήμιου της Ουάσινγκτον στο Seattle, είπε πως οι επιστήμονες παρατήρησαν και μια αντίδραση επούλωσης στον τραυματισμό του εγκεφάλου, την γλοίωση.
Όπως εξήγησε ο αμερικανός επιστήμονας «Γλοίωση θεωρείται η αντίστοιχη διαδικασία του εγκεφάλου για την επούλωση των πληγών και εμφανίζεται τυπικά σε καταστάσεις τραυματισμού των νευρώνων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και σκλήρυνση κατά πλάκας. Θεωρούμε πως η γλοίωση που είδαμε μπορεί να είναι μία προστατευτική αντίδραση που μειώνεται με τον καιρό. Επίσης παρατηρήσαμε βλάβη και ύστερα καταστροφή των νευρώνων που ελέγχουν το βάρος».

Ο Dr Thaler προσέθεσε: «Η πιθανότητα να είναι ο τραυματισμός του εγκεφάλου μια συνέπεια της υπερκατανάλωσης ενός τυπικού αμερικάνικου γεύματος προσφέρει μια νέα εξήγηση για τον λόγο που είναι πολύ δύσκολο να χάσουν βάρος οι παχύσαρκοι. Δεν είναι ακόμα προφανές το εάν αυτός ο τραυματισμός των νευρώνων είναι μόνιμος, αλλά μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους. Αν μπορούσαν να σχεδιαστούν νέα φάρμακα που θα περιόριζαν τον τραυματισμό των νευρώνων κατά την διάρκεια της υπερκατανάλωσης παχυντικών τροφίμων, ίσως να βοηθούσαν στην καταπολέμηση του προβλήματος της παχυσαρκίας.»

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed