Το ύψος των ομολόγων και των έντοκων που λήγουν το 2012 και βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ
Τεχνική λύση που διασφαλίζει τις ελληνικές τράπεζες από τις παρενέργειες του γερμανικού σχεδίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση της Ελλάδος την περίοδο 2012 -2014 κατέθεσε στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ είχαν προειδοποιήσει στις 14 Ιουνίου πως η προτεινόμενη από την Γερμανία παράταση της λήξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων μπορεί να χαρακτηρισθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία» και ως εκ τούτου να κλείσει τις στρόφιγγες ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς τα ομόλογα τους δεν θα γίνονται αποδεκτά ως ενέχυρο από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους έως 120 δισ. ευρώ να συνοδευτεί από ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα οποία θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζές για να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις προκειμένου να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Εάν τελικά επιλεγεί ως λύση η παράταση της λήξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων για μια επταετία και η αντικατάστασή τους με νέα, τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με όρους ισοδύναμους της παρούσας αξίας των χρεογράφων που λήγουν, δηλαδή με την λογιστική αξία όπως καταγράφεται στο banking book.
Σημειώνεται πως το ύψος των ομολόγων και των έντοκων που λήγουν το 2012 και βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2014 θα πρέπει να πληρωθούν (ή να ανανεωθούν) ακόμη 21 δισ. ευρώ ομολόγων που βρίσκονται στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Ουσιαστικά η πρόταση Σόιμπλε μεταθέτει το βάρος της διακράτησης και επιμήκυνσης των λήξεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, καθώς μόνο στη δική τους περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης ενδεχομένως να δεχθούν πως υπάρχει αμιγώς εθελοντική συμμετοχή στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.