Τον ρόλο της Ιφιγένειας έπαιξαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού Δ. Δρούτσας, Τίνα Μπιρμπίλη και Ι. Πανάρετος, όπως και η κυρία Λούκα Κατσέλη
Η ΠΡΩΤΗ κίνηση που έκανε ο Πρωθυπουργός όταν άρχισε να σχεδιάζει το νέο κυβερνητικό σχήμα ήταν να αποφασίσει ποιους από τους δικούς του ανθρώπους θα θυσιάσει για να εξευμενίσει την κοινή γνώμη. Ηταν γνωστό ότι ο κ. Γ. Παπανδρέουδεν ήταν πρόθυμος να θυσιάσει τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, επειδή είχε φορτωθεί όλο το κόστος μιας δυσάρεστης πολιτικής που και ο ίδιος είχε επιλέξει. Και παρ΄ ότι μετακίνησε τον υπουργό Οικονομικών σε άλλο υπουργείο, τον ρόλο της Ιφιγένειας έπαιξαν τρεις άλλοι στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι μπήκαν στην κυβέρνηση μεπροσωπικές του αποφάσεις. «Δεν θέλω να δημιουργείται η εντύπωση ότι ευνοώ δικούς μου ανθρώπους» είπε κάποια στιγμή στους συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός και κάπως έτσι οδηγήθηκαν στο θυσιαστήριο ο κ. Δ. Δρούτσας, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο κ. Ι. Πανάρετος. Στο θυσιαστήριο οδηγήθηκε τελικώςκαι η κυρία Λούκα Κατσέλη, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους, ενώ τα έντεκα άλλα πρόσωπα που εγκατέλειψαν την Παρασκευή την κυβέρνηση πλήρωσαν απλώς την ανάγκη περιορισμού του κυβερνητικού σχήματος που αριθμεί πλέον 42 μέλη.
Oσοι αναζητούν τους λόγους αποπομπής του κ. Δρούτσα από το υπουργείο Εξωτερικών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πλήρωσε τη φιλία του με τον κ. Παπανδρέου, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά των πολιτικών με τις προτάσεις για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και τον περιορισμό των προνομίων τους. Ο πραγματικός λόγος απομάκρυνσής του όμως ήταν ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί στο εξής μια πιο δυναμική εξωτερική πολιτική από ένα πρόσωπο πιο αναγνωρίσιμο στις Βρυξέλλες, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Φαίνεται ότι από καιρό ο κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει να τοποθετήσει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τον κ. Στ. Λαμπρινίδη, επειδή δεν αποκάλυψε την πικρία του όταν δεν τον επέλεξε για επίτροπο, αλλά και επειδή στάθηκε στο πλευρό της κυρίαςΜαρίας Δαμανάκη. Με την παραίτησή του από την Ευρωβουλή άλλωστε τη θέση του καταλαμβάνει ο κ. Δρούτσας.
Ο τίτλος της Ιφιγένειας του ανασχηματισμού ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλον στην κυρία Μπιρμπίλη. Οταν η απερχόμενη υπουργός Περιβάλλοντος δέχθηκε την επίθεση των βουλευτών του ΠαΣοΚ για τις ρυθμίσεις των ζωνών Νatura, ο κ. Παπανδρέου πήγε περιοδεία στην Κοζάνη φροντίζοντας να την έχει πάντα πλάι του. Οταν η κυρία Μπιρμπίλη συγκρούστηκε με τον υπουργό Οικονομικών που επιχείρησε να θεσπίσει ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, ο κ. Παπανδρέου πήρε πάλι το μέρος της. Οταν υπήρξε διυπουργική σύγκρουση για την Κερατέα, ο Πρωθυπουργός ανέθεσε την επίλυση του ζητήματος στην υπουργό δυσαρεστώντας τον κ. Ι. Ραγκούση, αλλά και τον κ. Χρ. Παπουτσή που είχε ξεκινήσει ανάλογη προσπάθεια. Αλλά μια το ένα και μια το άλλο, όπου και αν πήγαινε ο Πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες άκουγε συνεχώς παράπονα για την κυρία Μπιρμπίλη. Τηλεφώνησε και σε εκείνη την Τετάρτη και την πληροφόρησε ότι δεν θα τη συμπεριλάβει στο νέο σχήμα. «Καταλαβαίνω,πρόεδρε.Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες» του απάντησε και έδωσε εντολή στους συνεργάτες της να προετοιμάσουν την ενημέρωση για τον διάδοχό της.
Την κυρία Κατσέλη, αντιθέτως, την έφαγε η τρόικα! Οι τελευταίες διαβουλεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις δημιούργησαν για κάποιες ημέρες ισχυρούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, ενώ μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου η απερχόμενη υπουργός Εργασίας ήταν το δεύτερο πρόσωπο που ζητούσαν όλοι οι υπόλοιποι στο ΠαΣοΚ να αποπεμφθεί κυρίως λόγω της συχνής αντιμνημονιακής ρητορικής της. Ο τέταρτος υπουργός που αποπέμφθηκε ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Ι. Διαμαντίδης. Αποπέμφθηκε γιατί, πρώτον, δεν υπάρχει πια αυτό το υπουργείο. Αλλά και επειδή στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ο βουλευτής Πειραιά προτίμησε να πάρει το μέρος των συνδικαλιστών αδιαφορώντας για τη θέση της κυβέρνησης. Εκτός των τεσσάρων υπουργών, από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν ένας αναπληρωτής υπουργός ( Τ.
Χυτήρης, κυρίως λόγω των κακών σχέσεών του με τον κ. Π. Γερουλάνο ), αλλά και δέκα υφυπουργοί ( Ι.
Πανάρετος, Σπ. Βούγιας, Αννα Νταλάρα, Θεοδώρα Τζάκρη, Δ.
Κουσελάς, Σπ. Κουβέλης, Π. Ρήγας , Γ. Ντόλιος, Ελπίδα Τσουρή και Μιλένα Αποστολάκη ).
Οι επτά από αυτούς απομακρύνθηκαν κυρίως επειδή έπρεπε να περιοριστεί το κυβερνητικό σχήμα και θεωρήθηκαν οι πιο «αδύναμοι κρίκοι». Ο ένας, όμως, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος, είναι σαφές ότι απομακρύνθηκε επειδή το ζήτησε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , την οποία συχνά αιφνιδίαζε με πρωτοβουλίες, δηλώσεις του και αναρτήσεις στην προσωπική του ιστοσελίδα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ