Η κινεζική διαφθορά ταξιδεύει, όχι σε «παράγωγα», αλλά σε ρευστό μέσα σε βαλίτσες
Το ότι η διαφθορά και η διασπάθιση δημοσίου χρήματος αποτελεί «εθνικό σπορ» (και) στην Κίνα είναι ευρέως γνωστό. Έκθεση της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο χρηματισμός δημοσίων λειτουργών (στελέχη της κυβέρνησης ή κρατικών οργανισμών) έχει στοιχίσει στην κινεζική οικονομία τουλάχιστον 800 δισ. γουάν (περίπου 87,5 δισ. ευρώ) τα τελευταία 20 χρόνια. Μαζί με αυτά τα ποσά έχουν εξαφανιστεί και οι δωροδοκηθέντες αξιωματούχοι ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται από 16.000 έως 18.000.
Μάλιστα οι ανώτεροι αξιωματούχοι εκτιμάται ότι έχουν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο για τους ίδιους και τα χρήματά τους σε χώρες «υπεράνω υποψίας» όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιονατολικής Ασίας όπως και η Ρωσία φαίνεται ότι αποτελούν τον αγαπημένο προορισμό των πιο «φτωχών» εξ αυτών.
Η έρευνα της Τράπεζας αποκαλύπτει ακόμα ότι το «μαύρο χρήμα» της κινεζικής διαφθοράς δεν τοποθετείται σε περίπλοκα χρηματοπιστωτικά προϊόντα αλλά ταξιδεύει σε βαλίτσες με τη μορφή ρευστού.
Το Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιείται συχνά ως «σκαλοπάτι» για το «ξέπλυμα χρήματος» και τη διάχυσή του σε επενδύσεις στο εξωτερικό. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας σημειώνει ότι «η μάστιγα της διαφθοράς» δεν έχει καταπολεμηθεί παρά τα μέτρα των κυβερνήσεων τα τελευταία 30 χρόνια.