Τέλος εποχής της “τηλεκρατίας” του Σίβλιο
Μια δηµοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασµό της εφηµερίδας «Λα Ρεπούµπλικα» έρχεται να επιβεβαιώσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι µετά τη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές και το στραπάτσο, δύο εβδοµάδες µετά, στο τετραπλό δηµοψήφισµα. Οι παρατηρητές βλέπουν να έρχεται η πτώση του Καβαλιέρε µαζί µε το τέλος της «τηλεκρατίας». Οπως επισηµαίνουν, ο βασιλιάς των µέσων ενηµέρωσης είναι γυµνός στην επικράτεια του ∆ιαδικτύου, εκεί που στήθηκε η νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της Κεντροαριστεράς στο Μιλάνο και κινητοποιήθηκαν οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν «ναι» στα τέσσερα δηµοψηφίσµατα.
Η σχέση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι µε το Ιντερνετ είναι ανύπαρκτη. «Τι ασχολείσαι µε αυτό το µαραφέτι; Δεν έχει λεφτά», είχε πει πριν από τέσσερα χρόνια σε έναν σύµβουλο της κρατικής τηλεόρασης. Από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγµατα. Για τον Καβαλιέρε η µηχανή αναζήτησης Google προφέρεται «Γκόγκολ» – όπως το όνοµα του ρώσου συγγραφέα. Και οποιαδήποτε δραστηριότητα στο ∆ιαδίκτυο είναι χαµένος χρόνος.
«Η τηλεόραση είναι ένα ψυχρό µέσο ενηµέρωσης. Το ∆ιαδίκτυο έχει θέρµη, ζωντάνια. Το twitter κέρδισε την τηλεόραση», δηλώνει στην εφηµερίδα «Μοντ» ο Μάρκο Μπελπολίτι, ιδρυτής της ιστοσελίδας DoppioZero. Αυτό αποτυπώθηκε στη δηµοσκοπική βουτιά του ιταλού πρωθυπουργού. Η αποδοχή του έχει πέσει στο 29%, εµφανίζοντας συνεχώς απώλειες, ενώ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τα κόµµατα της Κεντροαριστεράς προηγούνται αθροιστικά στην πρόθεση ψήφου των κοµµάτων της Κεντροδεξιάς. Το «σκορ» στη δηµοσκόπηση έγραψε 42,5% για το ∆ηµοκρατικό Κόµµα και τους πιθανούς συµµάχους του έναντι 39% για τον Λαό της Ελευθερίας και τη Λέγκα του Βορρά.
Οπως επισηµαίνει πάντως η «Ρεπούµπλικα», το αποτέλεσµα κάθε άλλο παρά εξασφαλισµένο είναι. Αν και το «τέλος του έρωτα» των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς προς το πρόσωπο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι εµφανές και η Κεντροαριστερά αρχίζει και πάλι να γοητεύει, το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Αφενός οι συντηρητικοί ψηφοφόροι θα µπορούσαν να επιστρέψουν σε µια Κεντροδεξιά χωρίς τον σηµερινό της ηγέτη. Αφετέρου, η Κεντροαριστερά εξακολουθεί να εµφανίζει έλλειµµα ηγεσίας και κυβερνητικής πρότασης, ενώ κανείς δεν θα ποντάριζε µε σιγουριά στην ενότητά της.
Αυτές οι αδυναµίες εξηγούν, σύµφωνα µε τους αναλυτές, γιατί δεν είναι «ζήτηµα ηµερών» το τέλος της 17χρονης κυριαρχίας του Καβαλιέρε. «∆εν πρόκειται να ανακάµψει», δηλώνει για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο πανεπιστηµιακός καθηγητής Τζανφράνκο Πασκουίνο. «Αλλά δεν µπορούµε να πούµε πότε θα έρθει το τέλος», προσθέτει. Οι αναλυτές συµφωνούν ότι είναι απίθανο να εξαντλήσει τη θητεία της η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Μετά τα πάρτι «µπούνγκα µπούνγκα» που τον εξέθεσαν στα µάτια των καθολικών ψηφοφόρων, ο ιταλός πρωθυπουργός έκανε το λάθος να µετατρέψει τις δηµοτικές εκλογές σε προσωπικό στοίχηµα κι έχασε. Η εκστρατεία αποχής που κήρυξε για τα τέσσερα δηµοψηφίσµατα έπεσε στο κενό – το 20% των ψηφο φόρων του Λαού της Ελευθερίας και το 50% των ψηφοφόρων της Λέγκας του Βορρά προσήλθαν στις κάλπες παρά τις εκκλήσεις του.
Τα δυο απανωτά χαστούκια προκάλεσαν εντονότατους τριγµούς στον κυβερνητικό συνασπισµό του οποίου ηγείται. Αλλά κανένας αναλυτής δεν τοποθετεί τις πρόωρες εκλογές πριν από την άνοιξη του 2012. «Οι πιθανότητες να στηθούν οι κάλπες την άνοιξη του 2012 είναι πολύ υψηλές», βεβαιώνει ο καθηγητής Φράνκο Παβοντσέλο. «Το πολιτικό σύστηµα όπως διαµορφώθηκε µετά το 1993 και την επιχείρηση “Καθαρά Χέρια” εξαντλήθηκε», προσθέτει. Σε κάθε περίπτωση, η «επόµενη µέρα» στην «µπότα» της Ευρώπης αναµένεται µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
“Τα Νέα”