Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά αποτελεί ανάσα για τις πολιτικές διεργασίες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Κανονικά αναμένεται να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδας ύψους 12 δισ. ευρώ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπαναχωρεί μερικώς στο θέμα της μελλοντικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Με τον τρόπο αυτό δίνεται πρόσθετος πολιτικός χρόνος στην Ελλάδα για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να υπάρξει μια λύση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας την περίοδο 2012 -2014 που δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα παράσχει την προβλεπόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της πέμπτης δόσης, αρκούμενο στις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις για μια μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και όχι σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως αρχικά ζητούσε η Ουάσιγκτον.
Αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά αποτελεί ανάσα για τις πολιτικές διεργασίες σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Αφενός προσφέρει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στα ευρωπαϊκά όργανα περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσουν τον μηχανισμό διάσωσης με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, αφετέρου θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει φόβος για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών.
Όπως αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα, αλλά και στην πλούσια διεθνή αρθρογραφία μοναδική προϋπόθεση που θέτουν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης είναι η εξασφάλιση διακομματικής συναίνεσης για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Υπό τον φόβο της επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα το Eurogroup εκτιμάται πως θα εγκρίνει την προσεχή βδομάδα τη χορήγηση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, τα βλέμματα των Ευρωπαίων θα είναι στραμμένα στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν θέλουν να επιδεινώσουν και την κατάσταση στις αγορές ομολόγων, όπου χθες καταγράφηκαν νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ τόσο στα spreads, όσο και στα ασφάλιστρα κινδύνου (CD’s).