Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι η μείωση των πωλήσεων οπωροκηπευτικών προϊόντων έχει στοιχίσει 30 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς
Μπορεί η προέλευση του θανατηφόρου βακτηριδίου με την επιστημονική ονομασία Escherichia coli να παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη όμως το μόνο βέβαιο είναι το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί στη γεωργική παραγωγή των ευρωπαϊκών χωρών.
Στη Γερμανία υπολογίζεται ότι η μείωση των πωλήσεων οπωροκηπευτικών προϊόντων έχει στοιχίσει 30 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς όμως οι συνέπειες είναι σίγουρα ακόμα μεγαλύτερες. Σημαντική πτώση καταγράφεται στην κίνηση καταστημάτων εστίασης αλλά και στα σουπερ μαρκετ.
Εκτός από τη γερμανική αγορά βαρύτατο πλήγμα έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή της Ισπανίας και της Ολλανδίας οι οποίες «ενοχοποιήθηκαν» εξ αρχής από τις γερμανικές αρχές -αν και ο συναγερμός αποδείχθηκε «λανθασμένος».
Ενδεικτικό είναι ότι το ένα τρίτο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ολλανδίας διοχετεύεται στη γειτονική Γερμανία. Όμως εδώ και μία εβδομάδα οι Γερμανοί (και όχι μόνο) έχουν σταματήσει να τρώνε ολλανδικά αγγουράκια και άλλα λαχανικά. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times οι πωλήσεις των ολλανδών παραγωγών έχουν υποχωρήσει κατά 70% τις τελευταίες ημέρες.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Ισπανία η οποία έχει ήδη ζητήσει αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπολογίζεται ότι το εβδομαδιαίο κόστος της ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ για τους ισπανούς παραγωγούς.
Οι Ισπανοί, όπως και οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί αγροτικοί συνεταιρισμοί επιμένουν ότι εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους στα προϊόντα τους και μάλιστα υπογραμμίζουν ότι μετά την εμφάνιση του βακτηριδίου οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί.
Το πρόβλημα επιτείνει η στάση της Ρωσίας καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει στη διατήρηση του εμπάργκο ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων «για να μη δηλητηριαστεί ο ρωσικός λαός». Η αρση του περιορισμού θα αποφασιστεί, σύμφωνα με τον ρώσο πρωθυπουργό, μόνον όταν «η Ευρωπαϊκή Ενωση εντοπίσει την προέλευση του βακτηριδίου».