Εκτίθεται στο Κέντρο Simon Wiesenthal του Λος Άντζελες
Η μοναδική γραπτή δήλωση του Αδόλφου Χίτλερ στην οποία αποτυπώνονται οι πεποιθήσεις του για την συστηματικό εκτοπισμό των Εβραίων από την κοινωνία έχει στην κατοχή του το Κέντρο Simon Wiesenthal στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρόκειται για μία τετρασέλιδη επιστολή του 1919, δακτυλογραφημένη σε ξεθωριασμένο καφέ χαρτί, η οποία φέρει την υπογραφή του Χίτλερ και πλέον θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.
Ο ιδρυτής του κέντρου, ο ραβίνος Μάρβιν Χιέρ, τόνισε ότι η επιστολή δείχνει την ανάπτυξη της αντισημιτικής σκέψης του Χίτλερ και αποδεικνύει ότι ο γερμανός δικτάτορας είχε κατά νου μία κυβερνητική λύση στο αποκαλούμενο «Εβραϊκό Πρόβλημα».
«Είναι ό, τι σημαντικότερο έχουμε σε ένα αρχείο που περιλαμβάνει περισσότερα από 50.000 αντικείμενα», σημείωσε ο Χιέρ, υπογραμμίζοντας ότι το έγγραφο θα χρησιμοποιηθεί για την επιμόρφωση των μελλοντικών γενεών και την αντίκρουση της άρνησης του Ολοκαυτώματος.
Παρότι ο Χίτλερ συχνά αναφερόταν ακροθιγώς στα σχέδιά του να εξοντώσει τους εβραϊκούς πληθυσμούς στις ομιλίες του και τα συζητούσε με τους στενότερους συνεργάτες του, η συγκεκριμένη επιστολή συνιστά τη μοναδική γραπτή αποτύπωση των προθέσεών του.
Γνωστή στους ιστορικούς του Τρίτου Ράιχ ως «επιστολή Γκέμλιχ», η αυθεντικότητά της πιστοποιήθηκε από το Κέντρο Simon Wiesenthal και εκτίθεται στο κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο της επιστολής βρίσκεται στα αρχεία του Μονάχου.
Ο Χίτλερ έγραψε την επιστολή στη βαυαρική πρωτεύουσα στις 16 Σεπτεμβρίου 1919, σε ηλικία 30 χρόνων. Άγνωστος ακόμη, είχε μόλις αρχίσει να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την πολιτική, ενώ εργαζόταν στα γραφεία προπαγάνδας του γερμανικού στρατού.
Ο αξιωματικός του, λοχαγός Καρλ Μάιρ, είπε στον Χίτλερ να απαντήσει σε μία επιστολή του στρατιώτη Αδόλφου Γκέμλιχ, ο οποίος ήθελε να μάθει την στάση του στρατού στο «Εβραϊκό Πρόβλημα».
Στην απάντησή του ο Χίτλερ διατράνωσε τις αντισημιτικές του απόψεις, υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι ήταν «καθαρά υλιστές στη σκέψη και στις φιλοδοξίες». Αναφέρεται μάλιστα σε αυτούς ως «φυματίωση του Έθνους».
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η εξόντωσή τους πρέπει να γίνει συστηματικά μέσα από υπολογισμένες κινήσεις ισχυρών κυβερνήσεων και να μην βασιστεί στο συναίσθημα του κόσμου, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πογκρόμ.
Η υπογεγραμμένη επιστολή αγοράστηκε από το Κέντρο Simon Wiesenthal έναντι 150.000 δολαρίων από έναν έμπορο ιστορικών κειμηλίων. Πιστεύεται ότι ένας αμερικανός στρατιώτης απέσπασε την επιστολή από τα ναζιστικά αρχεία της Νυρεμβέργης το 1945. Μέχρι σήμερα βρισκόταν στην κατοχή ιδιώτη.