Σκληρή μάχη των 5 υπουργών για να πείσουν τους βουλευτές του ΠαΣοΚ
Οι σχεδόν δεκατρείς ώρες που διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας του ΠαΣοΚ (10.30 πμ – 11.30 μμ), παρουσία πέντε υπουργών –Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππα, Μιχ. Χρυσοχοΐδη,Ι. Ραγκούση, Λούκας Κατσέλη– για ορισμένους βουλευτές ήταν λυτρωτική σε άλλους όμως ενίσχυσε τους προβληματισμούς που είχαν ήδη.
Οι βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση, έστρεψαν τα πυρά τους και προσωπικώς κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, και έθεσαν ένα βασικό ερώτημα: Τι διασφαλίζει ότι τα νέα μέτρα θα πετύχουν και θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεφύγει από την κρίση χρέους;
Ο υπουργός Οικονομίας εμφανίστηκε απολογητικός και, με μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής, άφησε περιθώρια για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Φαίνεται έτσι ότι θα ενσωματώσει στο τελικό σχέδιο προτάσεις για τη μείωση του αφορολόγητου, για το «πάγωμα» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ θα προχωρήσει όπως έχει αποφασιστεί και ότι θα μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα φέρει νόμο που θα επιτρέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος όποτε αποφασιστεί να γίνει, ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος θα συζητηθεί διεξοδικά όταν έρθει η ώρα, απέφυγε όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ενιαίο μισθολόγιο και διευκρίνισε απλώς ότι δεν θα περιέχεται ούτε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ούτε στους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν.
Η κυρία Κατσέλη άφησε ανοιχτό το περιθώριο για κάποιες διορθώσεις στη μείωση των επιδομάτων, αλλά υπεραμύνθηκε της μείωσης κατά 20% του μισθού όσων εργάζονται για πρώτη φορά, για να μπορούν οι νέοι να βρίσκουν δουλειά, όπως είπε. Ο κ. Γ. Κουτρουμάνης είπε καθαρά στους βουλευτές ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν, γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν ασφαλιστικά Ταμεία που δεν θα μπορούν να τις καταβάλουν.
Για πρώτη φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε, παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα το απέφευγε συστηματικά. «Αισθάνομαι πικρία για τις επιθέσεις που δέχομαι, αλλά δεν έχω επιλογή από το να προχωρήσω μπροστά», είπε. Και συμπλήρωσε: «Ήξερα πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση ποιοί θα είναι οι τίτλοι στα μπλογκ», εννοώντας ότι ορισμένοι του επιτίθενται για λόγους προσωπικής δημοσιότητας.
Επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά ασκεί μια κυβερνητική πολιτική που αποφασίζεται από ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο. «Και άλλος να έρθει την ίδια πολιτική θα ασκεί», φέρεται να είπε. Το συνεχές σφυροκόπημα έχει φθείρει τον υπουργό Οικονομικών, αλλά την ώρα του απολογισμού έγινε πιο συμπαθής από άλλες φορές στους βουλευτές, που σχολίαζαν ότι «επιτέλους εγκατέλειψε την αλαζονεία του».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έφτασε μέχρι του σημείου να υπαινιχθεί ότι είχε και ο ίδιος τις αμφιβολίες τους για την ορθότητα των μέτρων του πρώτου μνημονίου, αλλά στη θέση που βρέθηκε τότε η Ελλάδα δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Πολλοί βουλευτές ρώτησαν τί θα γίνει με το υπέρογκο χρέος, «θα το μειώσουμε ή, παρά τα μέτρα και τα δάνεια, θα βρεθούμε μετά από λίγα χρόνια ξανά στο σημείο μηδέν;». Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι, αν κάνουμε όσα πρέπει, θα τα καταφέρουμε, αλλά η τοποθέτηση που έκανε αίσθηση ήταν αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος άνοιξε δρόμο για αναδιάρθρωση -ή τουλάχιστον αυτό κατάλαβαν οι παριστάμενοι βουλευτές- λέγοντας ότι το χρέος και το έλλειμμα μπορούν να αντιμετωπιστούν «και με πολιτικούς τρόπους». «Καταλαβαίνετε τι εννοώ», πρόσθεσε.
Η χθεσινή διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη, ακόμα και για τα δεδομένα του ΠαΣοΚ, όχι μόνο εξαιτίας της διάρκειας της. Στην αίθουσα της Γερουσίας όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση προσήλθαν το πρωί περισσότεροι από 80 βουλευτές (συνήθως δεν ξεπερνούν τους 30), γράφτηκαν στον κατάλογο των ομιλητών 65 άτομα και έμειναν μέχρι το τέλος περί τους 47. «Σήμερα ελήφθη από την κυβέρνηση το μήνυμα το δικό μας και το μήνυμα της πλατείας», έλεγε ένας από αυτούς, μολονότι άλλοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους αν η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή ακροατήριο.
Πάντως, η συζήτηση λειτούργησε ως έναν βαθμό εκτονωτικά. Το μεσοπρόθεσμο δεν θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, συζητείται εξαντλητικά σε όλα τα όργανα και θα έχει τη μορφή ενός τριετούς προϋπολογισμού με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα κατατεθούν παράλληλα, ώστε να γνωρίζουν οι βουλευτές ακριβώς τί καλούνται να ψηφίσουν.
Μέχρι να καταλήξουν εκεί, προηγήθηκε η επιστολή των «16» και οι αιχμηρές τοποθετήσεις της πλειονότητας των βουλευτών σε δημόσιες παρεμβάσεις και στον ΚΤΕ Οικονομικών.
Πλέον ενδεικτική αυτή της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, η οποία είπε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι, «όταν ήρθα στο γραφείο σου τον Νοέμβριο του 2009, για να σου πω ότι πρέπει να πάρεις μέτρα, εσύ με αντιμετώπισες σαν… UFO. Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης μιας πτωχευμένης χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα open gov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπήρχε σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Τελικά θα γίνει αναδιάρθρωση, αλλά όταν συμφέρει τις ευρωπαϊκές Τράπεζες. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να αντέχει να πληρώνει 15% του ΑΕΠ σε χρεολύσια».
«Πρέπει να πείτε την αλήθεια στο λαό, ότι το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί κατά 30% και άρα τα μέτρα θα πρέπει να είναι δίκαια», πρόσθεσε η πρώην υπουργός.
Περίπου πέντε βουλευτές (Σοφία Γιαννακά, Τόνια Αντωνίου, Ν.Ζωίδης, Β. Γερανίδης, Δ. Βαρβαρίγος) μίλησαν ευθέως για εκλογές. Ο κ. Κ. Γείτονας ζήτησε να μην παίρνουν αψήφιστα το δημοψήφισμα, γιατί αποτελεί προθάλαμο εκλογών. Οι κ.κ. Εκτ. Νασιώκας και Δ. Λιτζέρης ζήτησαν απόδοση ευθυνών ακόμα και παραιτήσεις.
Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι χάνεται και το πολιτικό επικοινωνιακό παιχνίδι όταν αδειάζουν οι τράπεζες και γεμίζουν οι πλατείες, ενώ θέμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας έθεσαν και οι κ.κ. Κ. Καρτάλης, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί ρήγμα με την κοινωνία αν η κυβέρνηση δεν λάβει εγκαίρως τα μηνύματα της πλατείας, και ο κ. Ν. Σαλαγιάννης.
Επίσης, ο κ. Δ. Κρεμαστινός επεσήμανε ότι, αν γίνει ανασχηματισμός, τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται εκ βαθέων αλλαγή του πολιτικού συστήματος.