Πολλά απ’ όσα δήλωσε ο κ. Δρούτσας απηχούν κάποια από τα σχέδια που επεξεργάζεται ο κ. Γ. Παπανδρέου
Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ωστόσο η κυβέρνηση προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ την ίδια στιγμή δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά απ’ όσα δήλωσε ο κ. Δρούτσας απηχούν κάποια από τα σχέδια που επεξεργάζεται ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του – ειδικώς σε ό,τι αφορά περικοπές προνομίων των βουλευτών.
Παρά το γεγονός ότι δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου επιχειρήθηκε χθες να κλείσει το θέμα με την δήλωση του κ. Γ. Πεταλωτή ότι «ο κ. Δρούτσας συμμετείχε σε μία δημοσιογραφική συζήτηση για το πολιτικό σύστημα και εξέφρασε αποκλειστικά προσωπικές του απόψεις», καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σχετική συζήτηση είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα σε μία από τις κλειστές συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να συνοδευτεί η δημοσιοποίηση του «πακέτου» του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου με παρεμβάσεις στην κατεύθυνση των περικοπών σε κάποια από τα οικονομικά και άλλα προνόμια των βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων (όπως π.χ. η χρήση υπηρεσιακών οχημάτων, οι διευκολύνσεις άλλου τύπου, τα συνταξιοδοτικά προνόμια, κ.ά).
Οι σκέψεις αυτές συμπίπτουν με την κλιμάκωση των γενικευμένων αντιδράσεων πολιτών, είτε αυτές εκφράζονται με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες όλης της χώρας, είτε με την γενικευμένη δυσπιστία για την ικανότητα του πολιτικού προσωπικού εν γένει να ανταποκριθεί στις συνθήκες της περιόδου.
Υπό το πρίσμα αυτό, και εν αναμονή της δημοσιοποίησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον θα πρέπει να ξεκινήσει σε αυτή τη φάση μία – περιορισμένη έστω – σύγκρουση με τους βουλευτές.
Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πληροφορίες, η σκέψη να συνοδευτεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα με μέτρα που θα τροποποιούν σε μεγάλο βαθμό και το καθεστώς των βουλευτών, κερδίζει έδαφος. Το σκεπτικό πίσω από μία τέτοια απόφαση βασίζεται στη λογική ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» στις αντιδράσεις και ως ένδειξη ότι το πολιτικό προσωπικό συμμετέχει εμπράκτως και σε αυτή τη φάση περικοπών.
Παράλληλα, αναμένεται ότι στις ανακοινώσεις των επομένων ημερών θα περιλαμβάνονται και νέες αναφορές για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, κάτι που προσφάτως υπαινίχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.