Ιατρικός κόσμος και φορείς αντίθετοι στην έκθεση του υπουργείου Υγείας
Η αντίθεση γιατρών και φορέων της Δυτικής Μακεδονίας στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις βασικών κλινικών σε νοσοκομεία της περιοχής, εκφράστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Σάκης Κοσματόπουλος, με θέμα «Συντονισμός ενεργειών για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας που αφορούν ενδεχόμενες καταργήσεις – συγχωνεύσεις νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία», συμμετείχαν εκπρόσωποι των γιατρών από τα πέντε νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας, οι διοικητές των νοσοκομείων, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής και περιφερειακοί σύμβουλοι. Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι οι πέντε συν δύο βασικές κλινικές πρέπει να παραμείνουν και να αναβαθμιστούν σε κάθε νομαρχιακό νοσοκομείο. Δηλαδή τονίστηκε πως το κάθε ένα από τα πέντε νοσοκομεία πρέπει να διαθέτει τις κλινικές παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική, μαιευτική και παιδιατρική, ενώ επιπροσθέτως να λειτουργούν μικροβιολογικό και ακτινολογικό.
Η θέση αυτή που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για γιατρούς και εκπροσώπους φορέων, έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, το οποίο προτείνει τις συγχωνεύσεις των κλινικών καρδιολογικής, μαιευτικής και παιδιατρικής στα δύο νοσοκομεία του νομού Κοζάνης. Ειδικότερα προβλέπεται η μεταφορά της καρδιολογικής κλινικής από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στην Κοζάνη και η μεταφορά της μαιευτικής και παιδιατρικής κλινικής από το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα. «Ούτε το νοσοκομείο Κοζάνης μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μαιευτική και παιδιατρική κλινική, ούτε το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με 220 νοσοκομειακές κλίνες μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καρδιολογική κλινική. Οι κλινικές αιχμής όχι μόνο πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο, αλλά και να αναβαθμιστούν», δήλωσε στον «Πτολεμαίο» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κατσίνας.
Κλινικές άλλων ειδικοτήτων, πέραν των πέντε βασικών, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συνδυαστικά στα νοσοκομεία, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων υγείας, υπό τον όρο ότι θα αναβαθμιστούν και θα αποτελέσουν κλινικές αναφοράς σε περιφερειακό επίπεδο.
Κατά τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχει «μείζον πολιτικό θέμα», καθώς, όπως σημείωσε ο Γιώργος Δακής, «σε ένα – δύο χρόνια τα νοσοκομεία περιέρχονται στην αρμοδιότητα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Υγείας να απεργάζεται ερήμην μας σχέδια για την υγεία». Πρόσθεσε ακόμη ότι έστειλε δύο φορές επιστολή στον υπουργό υγείας, ζητώντας να πληροφορηθεί για τις όποιες μεταβολές προγραμματίζονται για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά απάντηση δεν πήρε. Έπρεπε να είχαμε προλάβει τις προτάσεις Λιαρόπουλου, σημείωσε με κριτική διάθεση στην περιφερειακή αρχή ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου.
Ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης, αναγνώρισε ότι «υπάρχει θέμα και πρέπει να εξορθολογιστούν οι δαπάνες στα νοσοκομεία», ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «δεν θα δεχτούμε καμία υποβάθμιση στα νοσοκομεία της περιοχής». «Καμία κατάργηση κλινικής σε νοσοκομείο της Δυτικής μακεδονίας», ζήτησε ο γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Σαμαράς.
Ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου περιφερειακού νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, διότι είμαστε η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν έχουμε περιφερειακό νοσοκομείο».
Εκ μέρους της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας παραβρέθηκε στη σύσκεψη ο υποδιοικητής Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος σημείωσε ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, που θα ανακοινωθούν στη 1 Ιουλίου.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής, οι διοικητές των νοσοκομείων Κοζάνης Δημήτρης Αμπάζης και Τάσα Μπούρτσιου αντιστοίχως, ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Σαμαράς και ο πρώην νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης.