Οι αποτιμήσεις των Ελληνικών ομολόγων δεν συνδέονται με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα
Το κυριότερο ενδεχόμενο σχετικά με το ελληνικό χρέος είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, παρά μία επιθετική αναδιάρθρωση με «κούρεμα», εκτιμούν οι αναλυτές της HSBC και της Allianz Global Ιnvestors.
Ο επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της HSBC στο Λονδίνο, Στίβεν Μέιτζορ, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας την Πέμπτη ότι «το κεντρικό μας σενάριο είναι η Ελλάδα θα αποφύγει μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της πριν τον Ιούνιο του 2013», όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός ευρω-στήριξης (ESM) που θα διαδεχθεί τον προσωρινό (EFSF).
Έτσι, εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014 είναι «εξαιρετικά φθηνά», καθώς υπάρχουν λίγες πιθανότητες να προχωρήσει η Ελλάδα στην «αναδιοργάνωση» του χρέους της μέσα στο 2012.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων δεν συνδέονται με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, σημειώνει.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ομόλογο λήξεως Μαΐου 2013 διαπραγματεύεται στο 70% περίπου της ονομαστικής του αξίας.
Ίσως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μίας «εθελοντικής δράσης» (σ.σ συνεννόησης με τυς πιστωτές) για την επέκταση του χρόνου λήξης των ομολόγων, υποστηρίζει, τονίζοντας ότι αυτό το σενάριο, εφόσον γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, δεν θα είναι «πιστωτικό γεγονός» (credit event), δηλαδή δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
Σύμφωνα με την RCM, θυγατρική μονάδα της Allianz Global Ιnvestors, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «απίθανη» πριν το 2013.
Ο επικεφαλής της RCM, Αντρέας Ούτερμαν, εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να κάνει «μικρά βήματα» ώστε να ελαφρύνει το βάρος του χρέους, ζητώντας από τον μηχανισμό στήριξης (σ.σ. αναφέρεται στα δάνεια των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ-ΔΝΤ) να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο δανεισμού και μετά να επεκτείνει χρονικά τους χρόνους αποπληρωμής των ομολόγων.
Μία επιθετική αναδιάρθρωση, τονίζει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, όπως έχει πει πολλές φορές η ΕΚΤ, με τις τράπεζες, ειδικά στην Ελλάδα, να αναγκαζόντουσαν να υποστούν σημαντικό πλήγμα λόγω των διαγραφών στην αξία των ομολόγων.
ΤΟ ΒΗΜΑ