Να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, καθώς και άλλων πρώην υπουργών και μελών του ΚΥΣΕΑ, βάζοντας στο πλάνο ακόμα την κορυφή της κυβέρνησης την εποχή της υπογραφής της σύμβασης των γερμανικών υποβρυχίων, ζητά από τη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ.Κατσιρώδης, ο οποίος έκρινε ότι ο φάκελος πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον Αρειο Πάγο αναφέρεται ότι «η απόφαση του υπουργού Εθνικής Αµυνας Ακη Τσοχατζόπουλου εγκρίθηκε, εν συνεχεία, µε την από 26-7-1999 απόφαση του ΚΥΣΕΑ».
Στις συνεδριάσεις του θεσµικά, όπως είναι γνωστό, λαµβάνουν µέρος και άλλοι υπουργοί, εκτός από τον αρµόδιο για θέµατα Εθνικής Αµυνας, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριµένα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή ζητά να ερευνηθούν:
- Τυχόν ποινικές ευθύνες του Ακη Τσοχατζόπουλου (σ.σ.: είναι ο µόνος πρώην υπουργός που αναφέρεται ονοµαστικά) καθώς και µελών της τότε κυβέρνησης που αποφάσισαν την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, καθώς και τον εκσυγχρονισµό τριών υποβρυχίων τύπου «Ποσειδών», αλλά και την υπογραφή για την εκτέλεση των αντισταθµιστικών έργων.
- Τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών Εθνικής Αµυνας και υπολοίπων µελών των κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν µε την υλοποίηση των αρχικών συµβάσεων.
Το δεύτερο µέρος της δικογραφίας αφορά, όπως είναι γνωστό, ενδεχόµενες υπουργικές ευθύνες το διάστηµα 2002 έως τον Ιούλιο του 2009.
Το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν µένουν µόνο στο όνοµα του κ. Τσοχατζόπουλου, αλλά δείχνουν και προς την πλευρά του ΚΥΣΕΑ θέτει επί τάπητος ζήτηµα ελέγχου πρώην µελών των κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν µε την υπόθεση των υποβρυχίων φτάνοντας µέχρι την κορυφή του ΚΥΣΕΑ και πρώην πρωθυπουργούς.
Οι εισαγγελικές αρχές, σύµφωνα µε την υποχρέωσή τους που πηγάζει από το Σύνταγµα, αµελλητί και χωρίς να διενεργήσουν καµία ουσιαστική προανακριτική πράξη αποφάσισαν να διαβιβάσουν το σύνολο της δικογραφίας στη Βουλή, ακόµη και για πράξεις που έχουν πλέον παραγραφεί.