Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, καταφέραμε με μεθοδευμένες κινήσεις, να δώσουμε χρώμα στην άχρωμη μέχρι τότε πόλη μας. Ανακηρύξαμε τα Γρεβενά Μανιταροπρωτεύουσα της Ελλάδας, ταυτίσαμε στο υποσυνείδητο του Έλληνα τα Γρεβενά με το Μανιτάρι, δώσαμε με προσεκτικά επιλεγμένες κινήσεις ώθηση στον Γαστρονομικό μας Πολιτισμό, υιοθετώντας την πολύχρονη προσπάθεια των Μανιταρόφιλων Δυτ. Μακεδονίας, που με πρωτεργάτη τον Γιώργο Κωνσταντινίδη, μας έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια να περιβάλλουμε με θεσμικό μανδύα τη δική τους δουλειά δεκαετιών. Στο Εθνικό (ή ίσως και Ευρωπαϊκό;) συλλογικό ασυνείδητο Γρεβενά και Μανιτάρι έγιναν ένα κι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία που θα πρέπει να αναγνωριστεί.
Βοήθησαν σ αυτό, κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες των Ν.Α. που είχαν προηγηθεί με τις εκδώσεις Λευκωμάτων και Οδηγών, βοήθησε καταλυτικά η επίσημη Ανακήρυξη της Πόλης μας σε Μανιταροπρωτεύουσα της Ελλάδας, βοήθησαν οι σχετικές Γαστρονομικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε restaurant της Αθήνας, – με τη συμμετοχή δεκάδων δημοσιογράφων γαστρονομικών εντύπων και περιοδικών – και στο Τελόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης με την ουσιαστική συμμετοχή του Έκτορα Μποτρίνι και του Πνευματικού κόσμου της Συμπρωτεύουσας, βοήθησαν οι γλυπτές συνθέσεις Μανιταριών που στήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης μας, η έκδοση του καταπληκτικού Λευκώματος Μανιταριών που επιμελήθηκε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και η παραγωγή σχετικού DVD, με τίτλο “ΓΡΕΒΕΝΑ…ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΩΡΑ”, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κουτσομύτης.
Κύρια όμως βοήθησαν επιφανείς συντοπίτες μας, που έδειξαν πως έλαβαν το μήνυμα, πήραν πρωτοβουλίες, έστησαν επιχειρήσεις, έδωσαν δουλειά σε κόσμο, περισυνέλεξαν, ταυτοποίησαν και τυποποίησαν εκατοντάδες καινούργια είδη άγριων μανιταριών (αξίζει να σημειωθεί πως άγγιξαν περίπου τα 1.600 διαφορετικά είδη). Επιδεικνύοντας εντυπωσιακή εξωστρέφεια, πρόβαλαν τα προϊόντα τους και μαζί μ αυτά και τα Γρεβενά σ ολόκληρη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; χιλιάδες επισκεπτών να φτάνουν στην περιοχή μας όλους τους μήνες του χρόνου, αναζητώντας τον πλούτο της γης μας, αφήνοντας στον τόπο μας όχι μόνο τη σκόνη των παπουτσιών τους αλλά και χρήμα.
Το ζήτημα. φίλοι μου, είναι πως η προσπάθεια που ξεκινήσαμε, με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δεν έχει δυστυχώς ακόμα ολοκληρωθεί. Θεωρούσαμε τότε και εξακολουθούμε να θεωρούμε και τώρα, πως ο Δήμος Γρεβενών τότε μόνο θα ολοκληρώσει το έργο που 4 χρόνια πριν ξεκίνησε, όταν ολοκληρωθεί ο αρχικός του σχεδιασμός για τη δημιουργία του πρώτου Μουσείου Μανιταριού στην Ελλάδα. Εμείς ξεκινήσαμε το σχεδιασμό και αναθέσαμε τη σχετική μελέτη για τη στέγαση του Μουσείου στο υπάρχον κτίριο του Μύλου Μπούσιου. Η σχετική Μουσειολογική Προμελέτη με τα Παραρτήματα της, είναι ήδη έτοιμη και αν δεν προέκυπτε η τραγική οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία, που μας στέρησε σημαντικούς πόρους, την ώρα αυτή, θα είχε ολοκληρωθεί και η Οριστική Μελέτη.
Εδώ είναι όμως που καθίσταται αναγκαία πια η ενεργοποίηση της νέας Δημοτικής Αρχής. Για να ολοκληρώσει ότι ξεκινήσαμε. Για να δώσει και με αυτή την πρωτοβουλία, προστιθέμενη αξία στον τόπο μας. Για να μη πάνε χαμένα όλα όσα επενδύθηκαν τόσα χρόνια τώρα, από τόσους πολλούς. Κατανοώ τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Καταλαβαίνω πως ακόμα βρίσκονται στην αρχή ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου. Κατανοώ αν θέλετε και το γεγονός, πιθανά, των διαφορετικών προτεραιοτήτων. Όμως η Αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και ότι αρχίζει οφείλει, κάποια στιγμή και να τελειώνει. Αν αυτό συμβεί, τα Γρεβενά θα αποκτήσουν μια ακόμα μοναδικότητα, που σε συδυασμό με τους άλλους δύο μεγάλους και επίσης μοναδικούς στόχους – του Αστεροσκοπείου και του Παλαιοντολογικού Κέντρου – βαθύτατα πιστεύω, πως θα απογειώσουν τον τόπο μας.
Κλείνω τις σκέψεις μου, θέτοντας τον εαυτό μου και την εμπειρία μου στη διάθεση όποιου τα χρειαστεί…απλά, γιατί ο στόχος που τέθηκε. πρέπει να ολοκληρωθεί. Το οφείλουμε στον τόπο μας…
www.noutsosgeorgios.gr