«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

είχε διερωτηθεί πριν από 40 χρόνια ο τότε πρωθυπουργός αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σήμερα το ξέρουμε πολύ καλά. Το διαπιστώσαμε όταν είδαμε τους υποτίθεται προϊστάμενους υπουργούς να στέκονται σούζα, σχεδόν τρέμοντας, μπροστά στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠΔΕΗ κ. Φωτόπουλο, καθώς εκείνος τους έδινε εντολές και απειλούσε με διακοπή ρεύματος τον εργοδότη του, τον ελληνικό λαό. Πανικόβλητες κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ έδωσαν αμέσως τα ρέστα τους- και ας ματαιωθούν έτσι και ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστική λειτουργία του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Και καθώς εδώ και τρεις εβδομάδες για σοβαρούς λόγους υγείας παρακολουθώ ατελώς την επικαιρότητα, σκέφθηκα να ανατρέξω σε σχετικό άρθρο της στήλης που δημοσιεύθηκε στις 24.3.1996, δηλαδή πριν από 15 χρόνια.
Εγραφα τότε: «Η άγρια ιστορία της ΔΕΗ και των πλεοναζόντων εργατοϋπαλλήλων και κλητήρων της (μερικές χιλιάδες από τους οποίους κάθονται,κατά δήλωση του διοικητή της κρατικής αυτής επιχείρησης),μου θύμισε ένα ταξίδι μου πριν από χρόνια στη Σουηδία.
Η εταιρεία ΑSΕΑ που μας φιλοξενούσε θέλησε να μας δείξει μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της σουηδικής ΔΕΗ, που χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις του βιομηχανικού αυτού κολοσσού. Ετσι επισκεφθήκαμε μεταξύ άλλων και δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Μάταια αναζητήσαμε κάποια ανθρώπινη παρουσία σε αυτά. Ο γενικός διευθυντής της σουηδικής ΔΕΗ που μας συνόδευε εξήγησε ότι τα φράγματα λειτουργούν απολύτως αυτόματα και τηλεκατευθύνονται από ένα περίπλοκο ηλεκτρονικό κέντρο που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, αλλά και αυτό λειτουργεί με ένα άτομο!
Πράγματι, πήγαμε την άλλη μέρα στο κέντρο,από το οποίο τηλεκατευθυνόταν η λειτουργία- αν θυμούμαι καλά- επτά υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Καθώς περνούσαμε τηνμε ηλεκτρισμό λειτουργούσα και μη φρουρούμενη από θυρωρό είσοδο, μας υπενθύμισε:“Ο εγκέφαλος λειτουργεί με προσωπικό ένα άτομο!”.Μπαίνοντας είδε εν τούτοις εμβρόντητος ότι στην πελώρια αίθουσα,που θύμιζε εσωτερικό διαστημοπλοίου, υπήρχαν… δύο άτομα. Οργισμένος ζήτησε εξηγήσεις γιατί ήταν δύο,αφού η σύνθεση προσωπικού προβλέπει την απασχόληση μόνο ενός ατόμου.Και ανακουφισμένος πήρε την απάντηση ότι πήγαμε την ώρα της αλλαγής της βάρδιας. Ο ένας παρέδιδε στον άλλο!
Στη σουηδική ΔΕΗ πριν από 40 χρόνια εργάζονταν 7.000 άτομα για να λειτουργούν ένα τεράστιο δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής που φθάνει ως τον Βόρειο Πόλο υπό φοβερές καιρικές συνθήκες,αφού τον χειμώνα οι θερμοκρασίες φθάνουν και τους 50 βαθμούς υπό το μηδέν, οπότε παγώνουν τα πάντα. Ακόμη και η θάλασσα!
Την ίδια εποχή η βραδυπορούσα ΔΕΗ μας, που δεν είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό, εξ ου και αγοράζουμε ρεύμα και από γειτονικές χώρες, είχε προσωπικό που υπερέβαινε τις 30.000! – και ξέρουμε πια το γιατί. Κάποιοι φαύλοι πολιτικοί μας και οι κομματικοί μηχανισμοί, που βασίζουν τη λαϊκή υποστήριξη σχεδόν αποκλειστικά στο πελατειακό σύστημα των αθρόων διορισμών, έχουν καταστήσει τις διαβόητες ΔΕΚΟ πρυτανεία πλήθους αργόσχολων, που παριστάνουν ότι εργάζονται και έχουν διασφαλίσει και ειδική μισθολογική και συνταξιοδοτική μεταχείριση. Απόδειξη είναι και το ότι η ΔΕΗχρησιμοποιεί ιδιώτες εργολάβους με προσωπικό Αλβανούς για να μετρούν την κατανάλωση του ρεύματος.
Παντελώς αδιάφοροι για το κόστος αυτών των ληστρικών κρατικών μονοπωλίων, για τα οποία δεν λένε λέξη οι παριστάνοντες τους ενδιαφερόμενους για το λαϊκό συμφέρον και βγάζουν αφρούς μόνο εναντίον των ιδιωτικών μονοπωλίων, μας φορτώνουν το πλεονάζον και συνάμα απαιτητικό προσωπικό τους, τις συνήθως τεράστιες ζημιές τους,την καταλήστευση των φόρων που δεν πληρώνουν, τα ασφάλιστρα που δεν καταβάλλουν στα έτσι χρεοκοπούντα ταμεία».
Αυτά μάταια έγραφα πριν από 15 χρόνια. Τώρα που μας έπνιξαν τα χρέη, άρχισαν να τα συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι, χάρη και στο μνημόνιο. Πολύ αργά φοβούμαι.

Γιάννης Μαρίνος jmarinos@tovima.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.