Εννέα πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και δύο Porsche Cayman αξίας 220.000 ευρώ, πολυτελή σκάφη και ακριβά ακίνητα απέκτησαν την τελευταία δεκαετία η γνωστή τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα και ο σύζυγός της Γιώργος Λύρας.
Ομως, σύμφωνα με ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται να αποκτήθηκαν με χρήματα τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στις φορολογικές δηλώσεις του διάσημου ζευγαριού της showbiz. Συνολικά, η κυρία Ζήνα και ο κ. Λύρας, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, απέκρυψαν εισοδήματα 4.200.000 ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια.
Υστερα από ενδελεχή έρευνα του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι:
Το ζεύγος κατέχει ένα σκάφος Fantom 48, αξίας 810.000 ευρώ. Κατά την αγορά του το 2007 δηλώθηκε ως επαγγελματικό με αποτέλεσμα να μην πληρωθεί ΦΠΑ, ενώ με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε και η κάλυψη τεκμηρίων απόκτησης και διαβίωσης. Το σκάφος ανήκε σε μια εταιρεία με την επωνυμία ΣΑΡΥΛ ΝΕΠΑ και ενοικιαζόταν σε δύο εταιρείες του συζύγου της γνώστης τραγουδίστριας, κ. Λύρα. Μάλιστα για να είναι «εντάξει» φορολογικά ο κ. Λύρας και η κυρία Ζήνα, οι εταιρείες του πρώτου πλήρωσαν περίπου 40.000 ευρώ ενοίκιο για 3 χρόνια στην εταιρεία του ζεύγους που ήταν ιδιοκτήτρια του σκάφους δηλαδή στη ΣΑΡΥΛ ΝΕΠΑ. Οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ συμπεραίνουν ότι το σκάφος ήταν καθαρά ιδιωτικής χρήσης και δεν ενοικιαζόταν.
Το ζευγάρι κατείχε 30 τραπεζικούς λογαριασμούς, κάποιοι εκ των οποίων ήταν κοινοί με διάφορα συγγενικά πρόσωπα της κυρίας Ζήνα. Από το άνοιγμά τους προκύπτει ότι γνωστά, αλλά και άγνωστα πρόσωπα (δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν από το ΣΔΟΕ) κατέθεταν χρηματικά ποσά, τα οποία το ζευγάρι χρησιμοποιούσε είτε για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είτε για επενδύσεις.
Το ζευγάρι μέσα σε 10 χρόνια αγόρασε και πούλησε 9 πολυτελή αυτοκίνητα. Αυτή τη στιγμή (στο όνομα της εταιρείας Γ. Λύρας & ΣΙΑ Ο.Ε.) κατέχουν μία Porsche Cayman 4.800 cc με αριθμό κυκλοφορίας ΙΗΑ 8888 αξίας 93.150 ευρώ και μια δεύτερη Porsche Cayman 3.400 cc με αριθμό κυκλοφορίας ΙΗΒ 8888 αξίας 122.000 ευρώ. Επίσης η κυρία Ζηνα κατέχει ένα smart Coupe με αριθμό κυκλοφορίας ΙΗΗ 3333 αξίας 18.000 ευρώ.
Ο έλεγχος των ανδρών του ΣΔΟΕ έδειξε ότι η κυρία Ζήνα από το 2000 μέχρι το 2010 είχε καταθέσεις 2.841.000 ευρώ, από τα οποία και δήλωσε τα 1.461.000. Δηλαδή δεν εμφανίζονταν στις δηλώσεις της εισοδήματα 1.380.000 ευρώ (αποδεδειγμένα εισοδήματα από νυχτερινά κέντρα, δισκογραφικές εταιρείες και περιοδείες σε Ελλάδα, Αυστραλία κ.α.). Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κάλεσαν την κυρία Ζήνα να δικαιολογήσει πώς απέκτησε τα συγκεκριμένα εισοδήματα την τελευταία δεκαετία. Μετά το απολογητικό πόρισμα της ίδιας της τραγουδίστριας το ΣΔΟΕ απέρριψε κάποια στοιχεία που προσκόμισε, με αποτέλεσμα η αποκρυβείσα ύλη να ανέλθει στα 1.450.000 ευρώ. Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι η μεγαλύτερη απόκρυψη έγινε το 2009 για ποσό 436.000 ευρώ και το 2008, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν δηλώθηκαν 260.000 ευρώ. Η μικρότερη φοροδιαφυγή έγινε το 2001 (ύψους 5.335 ευρώ) και το 2010 – ύψους 12.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, η κυρία Ζήνα δεν κατάφερε, σύμφωνα με τον έλεγχο, να αποδείξει πως είτε η ίδια είτε εταιρείες όπου ήταν μέτοχος αγόραζαν πολυτελή αυτοκίνητα και ακίνητα στη Βούλα Αττικής. Επίσης δεν κατάφερε να αποδείξει την προέλευση διαφόρων εμβασμάτων τα οποία κατατέθηκαν σε λογαριασμούς της από εταιρείες είτε από την Ελλάδα είτε από την Αυστραλία.
Από την έκθεση ελέγχου του επιχειρηματία κ. Λύρα, φαίνεται ότι στη δεκαετία 2000-2010 είχε αποκτήσει 3.600.000 ευρώ, εκ των οποίων δεν δήλωσε τα 2.600.000 ευρώ. Ο κ. Λύρας το 2004 υπέβαλε μηδενική φορολογική δήλωση ενώ στην πραγματικότητα είχε εισοδήματα 624.000 ευρώ.
Τί απαντά ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Λύρα
“Σχετικά με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας αναφερόμενη σε υπόθεση φορολογικής εκκρεμότητας, ως νομικός εκπρόσωπος της “Γ. Λύρας Ο.Ε.”, η οποία εκπροσωπείται από τον Γεώργιο Λύρα του Κωνσταντίνου, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του συντάκτη του σχετικού άρθρου καθώς και της “πηγής” του.
Επιπρόσθετα παραθέτουμε προς γνώση σας και για αποκατάσταση κατά το δυνατόν της αλήθειας τα εξής πέντε σημεία:
Σημείο Πρώτον: Η κλήση προς τους εντολείς μου για παροχή εξηγήσεων προς διασταύρωση των στοιχείων που “ευρέθησαν” από την αρμόδια αρχή του ΣΔΟΕ έγινε σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις 120 ημέρες από την έναρξη του έλεγχου.
Σημείο Δεύτερο: Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, εντός των προθεσμιών που όρισε η αρμόδια υπηρεσία κατατέθηκε πλήρες και αναλυτικό έγγραφο υπόμνημα, με λεπτομερείς επεξηγήσεις που αφορούσαν σε όλα τα σημεία προς διερεύνηση. Εντός του ίδιου υπομνήματος υπήρξε και η παράθεση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία σε συνδυασμό με τα αναλυτικώς αναφερόμενα και πλήρως αποδεικνυόμενα πραγματικά περιστατικά διευκρίνιζε πλήρως τις εν λόγω επαγγελματικές επιλογές. Το υπόμνημα παραδόθηκε στην αρμόδια υπηρεσία από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της εταιρείας στις 5 Ιουνίου του 2012, ημέρα Τρίτη. Στο ίδιο υπόμνημα καθίσταται σαφές ότι τα ερωτήματα της φορολογικής αρχής (ΣΔΟΕ) δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και στερούνται νομικής και πραγματικής βάσης.
Σημείο Τρίτο: Επίσημο πόρισμα κατόπιν της κατάθεσης του υπομνήματος των εντολέων μου δεν έχει εκδοθεί μέχρι και σήμερα και ως εκ τούτου οι εν λόγω εντολείς μου δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Σημείο Τέταρτο: Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε αναμονή για την ενημέρωσή μας από την αρμόδια φορολογική αρχή.
Σημείο Πέμπτο: Όπως έχει ήδη αποδειχθεί από τη μέχρι τώρα στάση μας, θα συνεργαστούμε πλήρως με τις εν λόγω αρμόδιες αρχές.
Βεβαίως συνιστά πολύ μεγάλη απογοήτευση η επικοινωνιακή από πλευράς δημοσίου, λογική της διαρροής των στοιχείων τα οποία έλαβαν το φως της δημοσιότητας, για την οποία φυσικά προτρέπουμε και καλούμε την εν λόγω υπηρεσία να προχωρήσει σε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση), καθότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τους αντικειμενικούς σκοπούς τους οποίους υποτίθεται καλείται η υπηρεσία να υπηρετήσει και όχι να δίνει τη μάχη των εντυπώσεων εις βάρος της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση για το σύνολο των διαρροών, ως προς το περιεχόμενο αυτών αλλά και την διαδικασία της διαρροής, και ανεξαρτήτως από τις όποιες διοικητικές – πειθαρχικές ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιακών αρχών, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.
Αθήνα, Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012,
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος”
Γιώργος Δημητρομανωλάκης στο Πρώτο Θέμα