Έχει αυξηθεί κατά 17 ολόκληρα λεπτά από την αρχή του 2012

Έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ η μέγιστη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας αυξηθεί 17 ολόκληρα λεπτά από την αρχή του 2012.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για την πορεία των τιμών δείχνουν και νέα άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη μέση τιμή της βενζίνης να έχει φτάσει πλέον σε 1,842 ευρώ, έχοντας αυξηθεί περίπου 1,5 λεπτό από τις αρχές Απριλίου και 19 λεπτά από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα, η μέγιστη τιμή αυξήθηκε από τον Ιανουάριο 17 λεπτά και πλέον κινείται πάνω από 1,90 ευρώ στους 45 από τους 54 νομούς της χώρας. Σε δύο μάλιστα νομούς η τιμή έχει πιάσει τα 2 ευρώ (Κεφαλονιά, Εύβοια), ενώ σε άλλους δύο (Πειραιάς και Ηράκλειο) τα ξεπέρασε με τιμές 2,050 και 2,005 ευρώ αντίστοιχα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη για κάποιον που θα κάνει τις ημέρες του Πάσχα οδικώς τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη; Σημαίνουν ότι θα αναγκαστεί να πληρώσει, με βάση τις μέσες τιμές χώρας, τουλάχιστον 15 ευρώ επιπλέον από ό,τι πέρυσι αφού θα χρειαστεί 155 ευρώ για καύσιμα έναντι 141 ευρώ πέρυσι. Και αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές της βενζίνης που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και αφορούν την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή χωρίς να συνυπολογίσουμε τις όποιες αυξήσεις έγιναν από την ημέρα εκείνη και μετά. Συνυπολογίζοντας και τα διόδια, έχουμε 202 ευρώ φέτος, έναντι 187 ευρώ πέρυσι.

Παράλληλα, η Ελλάδα όχι μόνο παραμένει σταθερά η δεύτερη ακριβότερη χώρα πανευρωπαϊκά μετά την Ιταλία, αλλά και ανοίγει η ψαλίδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τον Μάρτιο η μέση τιμή πανελλαδικά υπερέβαινε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 9,4%, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η διαφορά βρίσκεται σταθερά κοντά στο 10%.

Στις διεθνείς αγορές, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ παραμένει στα ύψη, συγκεκριμένα την Παρασκευή έκλεισε στα 123 δολάρια/βαρέλι. Δεδομένου ότι από την αρχή του έτους κινείται σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια, οι ειδικοί εκτιμούν πως αν η τιμή του διατηρηθεί για όλο το 2012 γύρω στα σημερινά επίπεδα, τότε η δαπάνη για εισαγωγές πετρελαιοειδών στη χώρα μας θα διαμορφωθεί εφέτος στα 12 δισ. δολάρια έναντι 11 δισ. δολ. του 2011.
10929568_ΠΟΡΕΙΑ ΤΙΜΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ-Ο
 

Γιώργος Φιντικάκης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.