Βολές Μ. Παπαϊωάννου κατά Αντ. Σαμαρά ότι «θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα»Αποχώρησαν ΝΔ - ΛΑΟΣ από την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές

Αποχώρησαν ΝΔ και ΛΑΟΣ από την συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αξιώνοντας από τον κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη η οποία προβλέπει την αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές έως 10 έτη (και) για κακουργηματικές πράξεις. Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης προσήλθε στην συζήτηση δηλώνοντας ότι «θα είναι ο τελευταίος που θα βάλει σε δοκιμασία την συνοχή της κυβέρνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συμβαίνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές κατά την διαδικασία της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας, καθώς και ο ομόλογός του κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος του ΛΑΟΣ διατύπωσαν εξ αρχής την θέση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν εάν προηγουμένως ο κ. Παπαϊωάννου δεν δεσμευθεί να αλλάξει την διάταξη. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί συζήτηση ρύθμισης που να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια», είπε συγκεκριμένα, αξιώνοντας την «σαφή θέση» του υπουργού, «καθώς από αυτήν», όπως εξήγησε, «συναρτάται η στάση μας».

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι συγκεκριμένες ενστάσεις ετέθησαν απευθείας στον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο από τους κκ. Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη κατά την συνάντηση που είχαν την περασμένη Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός για το οποίο δεν έκρυβε ο κ. Παπαϊωάννου την ενόχλησή του. Μάλιστα σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ είπε: «Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Ανοίξαμε άλλες καταστάσεις, επικίνδυνους δρόμους και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Από την αρχή της συζήτησης ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν προσφέρεται για λαϊκισμό και μεγάλα λόγια καθώς είναι ένα νομοσχέδιο ανάγκης». Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.700 φυλακισμένοι ενώ τα καταστήματα κράτησης χωρούν 9.300. Ενώ αναφερθείς στις διαφωνίες της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, τα οποία είχαν καταψηφίσει το νομοσχέδιο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι ενώ ο στόχος της ρύθμισης ήταν να βγουν από τις φυλακές 1.500, με τον διάλογο που έγινε ο αριθμός τους περιορίστηκε στους 1.000, ενώ με την πρόταση της ΝΔ βγαίνουν 700. «Καλούμαστε να νομοθετήσουμε. Αυτό το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε όλοι μαζί, αφού λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στις φυλακές. Θα είμαι ο τελευταίος που θα βάλω σε δοκιμασία την συνοχή αυτής της κυβέρνησης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης και εκεί να τεθούν οι όποιες προτάσεις.

Ωστόσο, ο κ. Δένδιας ήταν σαφής: «Δεν ήρθαμε να συζητήσουμε το επίμαχο άρθρο 1 και δεν θα καθίσουμε να το συζητήσουμε». Ο υπουργός από την πλευρά του είπε: «Να πάμε στην πρόταση της ΝΔ, θα την αποδεχθώ, αλλά θα είναι μια πρόταση που θα την αναλάβουμε όλοι μαζί με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Μάλιστα όπως είπε «και εγώ θα ήθελα να μην βγει κανένας έξω, αλλά πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;». Έτσι ζήτησε «να ολοκληρωθεί η συζήτηση, να ακουστούν όλοι και να πάρουμε μαζί τις αποφάσεις μας».

Για την ΝΔ αυτό εξελήφθη ως υποχώρηση του υπουργού: «Δεν θέλετε να το πείτε ρητά, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το άρθρο 1 δεν υφίσταται πλέον, αλλά το 10 έτη μετατρέπεται σε πέντε», είπε ο κ. Δένδιας.

«Μου ζητάτε να προτρέξω της συζήτησης. Ήμουν τόσο σαφής. Να μην ακούσουμε κάποιον άλλο. Είπα: όλοι μαζί. Αλλά δεν εκβιάζεται το Σώμα ”πάρτε το πίσω”», ήταν η θέση του κ. Παπαϊωάννου.

Από την στάση των κομμάτων προκλήθηκε η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσα ο οποίος έκανε λόγο για «δημόσια άσκηση εκβιασμών σε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ομονοήσει».
Δεδομένης της μη ρητής δέσμευση του υπουργού ότι θα αλλάξει την κρίσιμη διάταξη, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Εμείς αποχωρούμε και ας τα βρει με τα υπόλοιπα κόμματα. Του έδωσα τρεις ευκαιρίες».

 

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.