Από τα Φροντιστήρια «Ορόσημο»-Οι εκτιμήσεις των θεμάτων
Δυσκολότερα συγκριτικά με πέρυσι ήταν εφέτος τα θέματα στα δυο κρίσιμα μαθήματα των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής γενικής παιδείας και της βιολογίας γενικής παιδείας.
Τα θέματα της Βιολογίας
Η πρώτη εκτίμηση των θεμάτων από το Φροντιστήριο Ορόσημο
Οι προτεινόμενες απαντήσεις των θεμάτων από το Φροντιστήριο Ορόσημο
Όπως δήλωσαν εκπαιδευτικοί στο «Βήμα» στην Βιολογία τα μαθήματα κρίθηκαν περισσότερο απαιτητικά σε σχέση με πέρυσι στην απόδοση κάποιων σημείων της θεωρίας, περισσότερο τεχνικά καθώς είχαν πολλά προγράμματα και αντιστοιχήσεις και περισσότερες πράξεις από όσο είχαν συνηθίσει οι υποψήφιοι.
Στα Μαθηματικά το διαγώνισμα σήμερα ήταν επίσης δυσκολότερο σε σχέση με πέρυσι με αρκετές πράξεις, αλλά και αρκετά «έξυπνα σημεία».
Στην Φυσική και την Ιστορία, όπου επίσης εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι, αλλά αφορά μικρότερο αριθμό τους που τα επέλεξε, τα θέματα ήταν αναμενόμενα.
«Δεν επαληθεύεται ως σήμερα ο χρησμός ότι εφέτος θα υπήρχε γενική γραμμή για εύκολα θέματα» λέει σχετικά ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Χατζητέγας «Το υπουργείο παιδείας ακολουθεί την πεπατημένη των απαιτητικών θεμάτων»
Υπευθυμίζεται ότι στις εξετάσεις παίρνουν μέρος 105.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι πανελλαδικές θα συνεχιστούν την Παρασκευή με μαθήματα Κατεύθυνσης και συγκεκριμένα Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητική Κατεύθυνση), Βιολογία (Θετική Κατεύθυνση), Χημεία-Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση-κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση-κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).
Οι πανελλαδικές ξεκίνησαν τη Δευτέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπου οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σχέση μας με τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης. Τα θέματα κρίθηκαν αναμενόμενα και εντός των δυνατοτήτων των παιδιών.
Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.
Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.
Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο.
Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.