ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει τη βεντάλια των παροχών και φοροελαφρύνσεων, ενώ οι δηλώσεις στελεχών και των δύο παρατάξεων δίνουν και παίρνουν λίγο πριν από την ώρα της… κρίσεως, την 25η Ιανουαρίου.
Ωστόσο, με βάση τις εξαγγελίες το σκηνικό ειδικά στη φορολογία των ακινήτων παραμένει θολό καθώς δεν αποσαφηνίζονται κρίσιμοι παράμετροι των αλλαγών και τα κόμματα περιορίζονται σε ασαφείς διακηρύξεις για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Την ίδια ώρα, από τις προτάσεις και των δύο απουσιάζει η σαφής κοστολόγηση.
Μάλιστα, οι φοροελαφρύνσεις αυτές ανακοινώνονται την ώρα που ο προϋπολογισμός έκλεισε το 2014 με «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων και η τρόικα διαπιστώνει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για φέτος.
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:
Οκτώ ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι προεκλογικές κόντρες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν «κόκκινο». Στο επίκεντρο των σκληρών αντιπαραθέσεων βρίσκονται τα καυτά θέματα της οικονομίας και κυρίως η φορολογία των ακινήτων και οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων.
Τα δυο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την ανάληψη της διακυβέρνησης έχουν ανοίξει την βεντάλια των παροχών και φοροελαφρύνσεων, ενώ οι δηλώσεις στελεχών και των δύο παρατάξεων δίνουν και παίρνουν λίγο πριν από την ώρα της… κρίσεως, την 25η Ιανουαρίου.
Ωστόσο με βάση τις εξαγγελίες το σκηνικό ειδικά στη φορολογία των ακινήτων παραμένει θολό καθώς δεν αποσαφηνίζονται κρίσιμοι παράμετροι των αλλαγών και τα κόμματα περιορίζονται σε ασαφείς διακηρύξεις για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών στους ιδιοκτήτες ακινήτων κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα. Την ίδια ώρα από τις προτάσεις και των δυο απουσιάζει η σαφής κοστολόγηση, δεν εξηγούν πώς οι ελαφρύνσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τη δημοσιονομική πολιτική που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ για τα περισσότερα μέτρα δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
Μάλιστα, οι φοροελαφρύνσεις αυτές ανακοινώνονται την ώρα που ο προϋπολογισμός έκλεισε το 2014 με «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων και η τρόικα διαπιστώνει μεγάλο δημοσιονομικό κενό για φέτος και την ανάγκη νέων μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι.
Στον φόντο αυτό, τα δύο κόμματα μπαίνοντας στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης υπόσχονται μέτρα που θα ανακουφίσουν τους φορολογούμενους, αλλά ταυτόχρονα θα ανοίξουν ακόμη μεγαλύτερες «τρύπες» στον ήδη προβληματικό προϋπολογισμό.
Το crash test των προτάσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται σε τρία πεδία:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που πληρώνουν σήμερα περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ κάνει λόγο για σταδιακή μείωση των εισπράξεων από ΕΝΦΙΑ κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,43% σήμερα, αρχής γενόμενης από το 2015. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε «κούρεμα» του φόρου κατά 30% – 35%, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Αν δηλαδή θα μειωθούν οι συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο φόρος στα κτίσματα, τα οικόπεδα ή αγροτεμάχια, αν θα καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο ή αν θα καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι «ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων θα μειωθεί αμέσως μετά τις εκλογές». Αφού παραδέχθηκε ότι ο σχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ «δεν ήταν ο καλύτερος» τόνισε ότι «η προοπτική είναι αμέσως μετά τις εκλογές η ΝΔ να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ γύρω στο 35% με 40%».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% -35% που θα συνοδευτεί με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το ακριβές όριο της αξίας με βάση το οποίο η ακίνητη περιουσία θεωρείται μεγάλη και θα φορολογηθεί υπογραμμίζοντας ότι με το νέο σύστημα φορολογίας τα έσοδα θα μειωθούν στα επίπεδα του 1,4 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ. Στελέχη του κόμματος επιχειρώντας να αποσαφηνίσουν το νέο φορολογικό τοπίο στα ακίνητα μετά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται να το καταφέρνουν, αφού με τις δηλώσεις τους περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα και ειδικά για το ύψος του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα επιβληθεί ο ΦΜΑΠ. Ο Γ. Μηλιός δηλώνει ότι η επαναφορά το ΦΜΑΠ θα γίνει στο επίπεδο που υπήρχε πριν εισαχθεί ο ΕΝΦΙΑ, προσδιορίζοντας το αφορολόγητο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει το όριο αυτό με βάση προοδευτική κλίμακα και πολλούς συντελεστές. Ο Δημήτρης Στρατούλης αναφέρει ότι το αφορολόγητο όριο για το ΦΜΑΠ θα είναι γύρω στα 450.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Γιάννη Τόλιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αφορολόγητο όριο με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου στις 400.000 ή και στις 450.000 ευρώ και ότι ο φόρος θα είναι προοδευτικός με κλίμακα επί τοις χιλίοις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε ακόμη επεξεργαστεί την κλίμακα».
Στις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η ΝΔ, με την εκπρόσωπο του κόμματος Μαρία Σπυράκη να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα στη φορολογία των ακινήτων που θα επιβαρύνει τη μεσαία τάξη αφού, όπως υποστήριξε, «ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ έχουν 172.000 φυσικά πρόσωπα. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βασίζει τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που προτείνει σε μία τόσο μικρή φορολογική βάση. Εμφανώς και θα ζητήσει από τους φορολογούμενους που έχουν ένα διαμέρισμα και ένα σπίτι στο χωριό να καλύψουν τη μαύρη τρύπα που δημιουργούν η αστάθεια και οι υποσχέσεις του». Με αφορμή μάλιστα τη δήλωση του κ. Τόλιου να μην πληρώσουν οι πολίτες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει τον φόρο των ακινήτων για όλη τη μεσαία τάξη και γι’ αυτό προεκλογικά υιοθετεί το δόγμα δεν πληρώνω, αδιαφορώντας κραυγαλέα για τη ζημιά που προκαλεί στα δημόσια έσοδα της χώρας. Η ανευθυνότητα και ο τυχοδιωκτισμός σε όλο τους το μεγαλείο».
Μετά από λίγη ώρα ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη που τόνισε ότι «η ΝΔ με τον ΕΝΦΙΑ θυμίζει τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δέσμευση ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί».
ΦΟΡΟΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Για τα φυσικά πρόσωπα η ΝΔ υπόσχεται «μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος σε όλη την κλίμακα. Με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να υποχωρεί στο 33% από 42% σήμερα». Για τις επιχειρήσεις, ο κ. Σαμαράς επιμένει στην καθιέρωση ενιαίου φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15%, παράλληλα με την καθιέρωση φορολογικών εκπτώσεων και σε εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και από ελευθέρια επαγγέλματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται επαναφορά του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους και καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Οικονομικών και υποψήφιος στη Β’ Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων έως και 60%. Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου, εφόσον εφαρμοστεί αυτός ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αφορά το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 80.000 ευρώ.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΜΙΣΘΟΙ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο του κόμματός του, μίλησε για σταδιακές και νοικοκυρεμένες αυξήσεις στις συντάξεις, χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις ούτε σε κύριες, ούτε σε επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί για άμεση επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι από τις πρώτες κιόλας παρεμβάσεις του, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ μεικτά μηνιαίως.