Επικαλείται πανεπιστημιακή έρευνα για 1.200 πρόωρους θανάτους τον χρόνο
Περισσότεροι από 1.200 πρόωροι θάνατοι τον χρόνο στη χώρα μας οφείλονται στην καύση λιγνίτη. Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Greenpeace, η οποία διοργανώθηκε εν όψει των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Η διεθνής οργάνωση επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης που εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών από τους 300 υπάρχοντες μεγάλους ανθρακικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, βάσει των επίσημων στοιχείων ρύπων για το 2010. Επιπλέον, εκτιμά τις προβλεπόμενες επιπτώσεις των 50 νέων σταθμών που βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή σχεδιασμού, αν αυτοί τελικά τεθούν σε λειτουργία.
Σύμφωνα με την έρευνα, στη χώρα μας η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το εθνικό σύστημα υγείας. Εφόσον κατασκευαστεί, η νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5), θα ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων.
Γι’ αυτούς τους λόγους η Greenpeace ζητά να σταματήσει η φανερή ή κρυφή επιδότηση των ορυκτών καυσίμων από το κράτος και μεγαλύτερες επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ.
«Δεν υπάρχει υγιώς σκεπτόμενη επιχείρηση που θα επένδυε στον λιγνίτη, αν έπρεπε να πληρώσει το πλήρες κόστος του. Αυτή είναι η χειρότερη στρέβλωση και η μεγαλύτερη επιδότηση που θα πρέπει να άρει η ελληνική κυβέρνηση, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για το εθνικό συμφέρον» είπε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές και την ενέργεια.
«Ποια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα γίνει με μονάδες που πρέπει να κλείσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας; Η κυβέρνηση οφείλει να υπηρετήσει τη μετάβαση της χώρας σε μία σύγχρονη και αποδοτική οικονομία μηδενικών εκπομπών, αντί να προετοιμάζει την επόμενη κρίση της» συνέχισε ο κ. Γρηγορίου.
«Οι επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μεγαλύτερες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους και στα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα ή άσθμα, καθώς και σε ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία. Το μέγεθος των επιδράσεων μεταβάλλεται ανάλογα με χαρακτηριστικά των πόλεων ή των περιοχών, τις οποίες αφορούν, καθώς καθορίζουν και τη χημική τους σύσταση. Συστατικά όπως ο άνθρακας και ενώσεις του θείου που προκαλούνται και από εκπομπές εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη έχουν συσχετιστεί με τις επιδράσεις των σωματιδίων στην υγεία» δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Εύη Σαμολή, λέκτορας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:
• να επιβάλλει φορολόγηση του λιγνίτη που να αντικατοπτρίζει το πραγματικό του κόστος και να άρει τις στρεβλώσεις και επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων
• να εφαρμόσει τις πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες στις υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες
• να ακυρώσει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να θέσει χρονοδιάγραμμα για την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής μηδενικού άνθρακα, το αργότερο ως τη δεκαετία του 2030
• να εκπονήσει και να στηρίξει οικονομικά αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση των τοπικών κοινωνιών, σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, στη μετα-λιγνιτική εποχή.
• Να μεταστρέψει την αρνητική πολιτική της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συνταχθεί με τις χώρες που απαιτούν φιλόδοξους και νομικά δεσμευτικούς στόχους έως το 2030 για την προώθηση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και τις εκπομπές CO2.
Greenpeace