Χρήσιμα πασχαλινά tips

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Όμως συνηθίζεται πολλές φορές τα αυγά μας κατά το βάψιμο να μην βγαίνουν όπως θα θέλαμε, είτε «κόβει» το χρώμα τους, είτε μπορεί να σπάσουν κατά το βράσιμο ή ακόμη και να περάσει η μπογιά στον κρόκο.

Δεν αρκεί λοιπόν μόνο το βράσιμο και η προσθήκη του ξυδιού στο νερό μαζί με την βαφή, γι αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε χρήσιμα tips για επιτυχημένα πασχαλινά αυγά, ώστε να αποφύγετε τα μικροατυχήματα στο βάψιμό τους!

  • Αρχικά βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν τα βάψετε και αφήστε τα να «φτάσουν» σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Πλύνετε προσεκτικά ένα ένα τα αυγά πριν τα βάψετε.
  • Βράστε τα αυγά για 15 λεπτά.
  • Ετοιμάστε την βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και αφήστε τα αυγά μέσα τόσο χρόνο όσο χρειάζονται.
  • Βγάλτε τα βαμμένα αυγά από την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κουτάλι και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτα.
  • Γυαλίστε τα με ένα πινελάκι βουτηγμένο σε Άλτις ή ακόμη και με ένα μαλακό πανάκι βουτηγμένο στο λάδι . Ένας καλός τρόπος επίσης για να τα διακοσμήσετε είναι να τα ζωγραφίσετε!

Αν θέλετε να βάψετε τα αυγά σας με φυσικούς τρόπους, αποφεύγοντας τις μπογιές του εμπορίου, σας προτείνουμε χρήσιμα σπιτικά παραδοσιακά υλικά για φυσικό αποτέλεσμα!

Για κόκκινα αυγά: Χρησιμοποιήστε 5-6 ψιλοκομμένα πατζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς, τα οποία θα τα βράσετε μαζί με τα αυγά και στο νερό όπως συνήθως θα προσθέσετε ξύδι.

Για κίτρινα αυγά: Χρησιμοποιήστε κρεμμύδι, και συγκεκριμένα φλούδες από κρεμμύδι. Τυλίξτε με τις φλούδες κάθε αυγό το χρώμα του κρεμμυδιού θα νοτίσει το αυγό και θα έχετε ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Επίσης πολύ καλή λύση είναι ο κρόκος Κοζάνη, 1-2 κουταλάκια μέσα στο νερό αρκούν!

Για πράσινα αυγά: Για φυσικό πράσινο χρώμα χρησιμοποιήστε μαϊντανό ή σπανάκι και ξύδι στο νερό και τα αυγά θα αποκτήσουν ένα όμορφο φυσικό πράσινο χρώμα!

Για καφέ-μπεζ αυγά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καφέ ελληνικό ή ακόμα και φίλτρου!
Ακολουθήστε τις smart συμβουλές μας και καλό… τσούγκρισμα!

Έξτρα Συμβουλές για το βάψιμο των αυγών.

1. Για να πετύχετε καλές αποχρώσεις προσέξτε τα αυγά να είναι άσπρα και καθαρά. Από την προηγούμενη, πλένετε τα αυγά με χλιαρή σαπουνάδα, τα ξεβγάζετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό που να τα σκεπάζει. Πριν τα βράσετε ελέγξτε τα ένα – ένα γιατί έτσι θα φανούν τυχόν χαραματιές. Αφαιρείτε λοιπόν αυτά τα αυγά και τα χρησιμοποιείτε για τα γλυκά σας.
Το μυστικό για να μην σας σπάσουν τα αυγά είναι: βάζετε τα αυγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά μαζί με μια μεταλλική κουτάλα που θα εξέχει. Το μέταλλο θα απορροφήσει την επιπλέον θερμότητα και έτσι τα αυγά σας δεν θα σπάσουν!

2. Μη βράζετε τα αυγά περισσότερο από 10 λεπτά γιατί θα παρασφίξουν, θα πρασινίσουν και δεν θα τρώγονται.

3. Για να γυαλίζουν τα βαμμένα κόκκινα αυγά, περάστε τα με ένα πανάκι βουτηγμένο στο λάδι.

4. Μεταχειριστείτε ένα σκεύος ανοξείδωτο που θα πλύνετε αμέσως μετά το βάψιμο ή μια παλιά χύτρα από αλουμίνιο που θα τη φυλάξετε αποκλειστικά γι’αυτό το σκοπό. Αποφύγετε το εμαγιέ γιατί βάφει και δεν καθαρίζει εύκολα.

5. Φοράτε γάντια πλαστικά ή μιας χρήσεως όσο βάφετε τα αυγά. Αν όμως βαφτούν κόκκινα τα δάχτυλά σας μην τρομάξετε γιατί σας έχουμε τη λύση! Βουτήξτε τα σε χλιαρό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά και τρίψτε τα με μαλακό πανί για να καθαρίσουν. Μετά χρησιμοποιήστε μια λεμονόκουπα για να απομακρύνετε ότι κοκκινίλα έχει μείνει. Επαναλάβετε όσες φορές χρειασθεί.

Πουά πασχαλινά αυγά!

Το χρώμα που κυριαρχεί στα πασχαλινά αυγά είναι το κόκκινο λόγω παράδοσης και ιδιαίτερου συμβολισμού..

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα χρώματα που προτιμώνται και σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε φυσικούς τρόπους για να βάψετε τα αυγά σας.

Όμως, εκτός από τις μονόχρωμες λύσεις και τις ζωγραφιές ή τα αποτυπώματα με φύλλα κτλ υπάρχει και η επιλογή του πουά  που θα κάνει τα αυγά σας να ξεχωρίζουν!

Θα χρειαστούμε:

Βραστά αυγά (πάντα προτιμάμε τα άσπρα αυγά γιατί βάφονται καλύτερα)
Νερό
Λευκό ξύδι
Βαφή για αυγά
Μικρά στρογγυλά μεταλλικά αυτοκόλλητα

Πώς θα τα φτιάξουμε:

Βράζουμε κανονικά τα αυγά μας και αφού κρυώσουν κολλάμε πάνω τους σε διάφορα σημεία τα αυτοκόλλητα. Έπειτα ετοιμάζουμε το διάλυμα με τη βαφή και ακολουθούμε τα βήματα που αναφέρονται στις οδηγίες της  βαφής  μας.  Όταν στεγνώσουν αφαιρούμε προσεκτικά τα αυτοκόλλητα και τα πουά πασχαλινά αυγά μας είναι έτοιμα να εντυπωσιάσουν για την πρωτοτυπία και την καλαισθησία τους!!!

Smart συμβουλή: Αφήστε τα παιδιά σας να κολλήσουν τα αυτοκόλλητα, το αποτέλεσμα θα τα χαροποιήσει πολύ και ταυτόχρονα θα μάθουν την παραδοσιακή τεχνική του βαψίματος των πασχαλινών αυγών!

Χρήσιμα πασχαλινά tips + Οδηγίες για βάψιμο αυγών με φυσικά χρώματα

Πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια, πίτες, κόκκινα αυγά

: Η μαγειρική το Πάσχα έχει την τιμητική της…

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε χρήσιμα smart tips ώστε να αποφύγετε μικρές «κουζινικές» κακοτοπιές και να στεφθούν οι πασχαλινές δημιουργίες σας με επιτυχία!

  • Τι κάνουμε για να μην κολλάει η ζύμη;

Αν κολλάει η ζύμη όταν προσπαθείτε αν ανοίξετε φύλλο μια έξυπνη λύση είναι να τη βάλετε για λίγο μέσα στο ψυγείο τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη!

  • Τι κάνουμε για να μην σπάσουν τα αυγά κατά το βράσιμο;

Τα βγάζουμε από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν το βράσιμο, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, άλλο ένα smart tip είναι να βάλουμε μέσα στο νερό που βράζει ένα μεταλλικό κουταλάκι.

  • Τι κάνουμε για να βγουν τα λίπη από την κατσαρόλα;

Βάζουμε στο σκεύος μας νερό και προσθέτουμε αλεύρι και το βάζουμε να βράσει!

  • Τι κάνουμε αν το κρέας που βράζουμε δεν μαλακώνει;

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

  • Τι κάνουμε για να μην δημιουργούνται σβόλοι στο αλεύρι;

Ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού λίγο αλάτι.

  • Ένα όμορφο tip για το βράσιμο των οστρακοειδών και των ψαριών είναι να τα βράσουμε σε θαλασσινό νερό.
  • Πώς θα διαπιστώσουμε αν είναι φρέσκα τα ψάρια;

Ελέγχουμε πρώτα τα μάτια του ψαριού να είναι λαμπερά και τα βράγχιά του να έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ και να είναι υγρά. Επίσης, αν το πιέσουμε με το δάχτυλο και το κρέας του ψαριού επανέλθει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση, τότε το ψάρι έχει σάρκα ελαστική και είναι φρέσκο.

  • Πώς διατηρούμε μαλακά τα μπισκότα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.