Ολοι οι διάλογοι πριν την αποβολή Κασιδιάρη από τη συνεδρίαση
Τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, καθώς και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα, οι οποίοι εμφανίζονταν από τα e-mail που κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή (από τον κ. Διώτη) να έχουν συνεννοήσεις για την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, «καρφώνει» ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι του παρέδωσε το επίμαχο usb στις 8 Ιουλίου 2011, ημέρα αντιγραφής του, επιμένοντας ότι το παρέλαβε τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου.
Επίσης, φέρεται να τόνισε με αφορμή τα επίμαχα e-mail ότι «κάποιοι πίσω από την πλάτη μου κανόνιζαν ακόμα και για την διαχείριση της λίστας», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με αγνόησαν». Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος από το περιεχόμενο των e-mail προκύπτει ότι «ο μόνος που δεν υπήρχε στην σκέψη και στην συνείδηση όσων εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα, ήμουν εγώ».
«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν υπήρχε αντίγραφο και ότι ο κ. Διώτης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Θεωρούσα ότι υπήρχε και άλλο αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και ο κ. Διώτης προχωρούσε την έρευνα του θέματος», είπε επίσης.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φέρεται να διατύπωσε αιχμές για την πολεμική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Με κατηγορούν ότι δεν ήθελα να αποκαλυφθεί η λίστα για να προστατέψω συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματίες ή εκδότες όπως ο κ. Μπόμπολας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτοντας ότι «αν ήταν έτσι δεν θα έδινα στην Βουλή τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες γιατί και στην λίστα εκείνη ήταν εκδότες όπως η κυρία Τεγοπούλου και ο κ. Μπόμπολας».
Περί Θηλυκού Ιαβέρη
Ακόμα ένα επεισόδιο σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής όταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλλε πιεστικές ερωτήσεις στον κ. Βενιζέλο για τους πόσους υπολογιστές διαθέτει όταν αυτός της απάντησε στην πρώτη ερώτηση «άπειρους». Ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας, είπε ότι στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η επανάληψη συνεχώς της ίδιας ερώτησης συνιστά βασανιστήριο και την αποκάλεσε «θηλυκό Ιαβέρη»
Η αρχή της συνεδρίασης και η αυξημένη τεστοστερόνη
Με εντάσεις ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί η κατάθεση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο καβγάς που ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρη, ο οποίος ξεκίνησε να υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα σχετικά με την παραλαβή της λίστας και την όποια εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδη, προκάλεσε την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης ενώ ο κ. Βενιζέλος βγήκε από την αίθουσα για να πιει καφέ μέχρι τα πνεύματα να ηρεμήσουν.
«Διακρίνω μια αυξημένη ένταση λόγω τεστοστερόνης…», είπε με δηκτική διάθεση στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν: «Είναι θέμα ορμονικό;». Και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ενδοκρινολογία προηγείται της ψυχιατρικής ή το αντίθετο».
Εκτός αιθούσης βρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος βγήκε από την συνεδρίαση: «Κοιτάξτε προνομιακή μεταχείριση μάρτυρα…».
Η έκρηξη Κασιδιάρη
Ωστόσο το κλίμα έντασης οξύνθηκε επικίνδυνα όταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση με τον κ. Κασιδιάρη, ο οποίος φέρεται να είχε πληροφορηθεί το σχόλιο του προέδρου του ΠαΣοΚ περί τεστοστερόνης, να του λέει, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, τα εξής:
«Θέλω να καταγγείλω ότι ο κ. Βενιζέλος μιλάει προσβλητικά για τα μέλη της προανακριτικής. Εσύ δεν έχεις τεστοστερόνη που ανεβαίνεις στο βήμα της Βουλής και λες ΄΄άντε καλέ΄΄». Φέρεται δε να ακολούθησε ο εξής διάλογος:
– Βενιζέλος (προς Μαρκογιαννάκη): «Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω τέτοιες σεξιστικές συμπεριφορές, κύριε πρόεδρε προστατέψτε με».
– Κασιδιάρης: «Εγώ είμαι άνδρας, δεν είμαι λαμόγιο, δεν είμαι απατεώνας εγώ».
– Βενιζέλος. «Είσαι όμως φασίστας. Η Βουλή δεν μπορεί να έχει διάλογο με τέτοιες ναζιστικές συμπεριφορές».
Σε εκείνο το σημείο, σύμφωνα με παρισταμένους βουλευτές, ο κ. Κασιδιάρης άρχισε να χτυπάει με ένταση το χέρι στο έδρανο, ενώ πέταξε το ποτήρι που ήταν μπροστά του και χτύπησε το μικρόφωνο λέγοντας στον κ. Βενιζέλο: «Σκάσε! Είσαι γελοίος χοντρός».
Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής να τον προστατεύσει και εκείνος αφήρεσε τον λόγο από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Σχολιάζοντας την στάση του κ. Κασιδιάρη ο κ. Μαρκογιαννάκης έλεγε αργότερα σε δημοσιογράφους: «Αυτός ήταν φασισμός στην πράξη. Δεν τον απέβαλα από την συνεδρίαση. Του στέρησα το λόγο για τη συμπεριφορά του και αυτός αποχώρησε».
Πάντως όλα τα μέλη της προανακριτική καταδίκασαν την συμπεριφορά και την στάση του κ. Κασιδιάρη ο οποίος σε δήλωσή του ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών είπε τα εξής: ««Δέχτηκα ανοίκεια επίθεση από ένα πολιτικό ανδρείκελο που παριστάνει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Πρέπει όμως να ξέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι με αξιοπρέπεια, οι οποίοι αντιδρούν όταν τους προσβάλλουν. Με πρόσβαλλε και στη συνέχεια καλούσε την αστυνομία για να με βγάλουν από την αίθουσα και να μην υποβάλλω ερωτήσεις στον πιο κρίσιμο μάρτυρα. Αυτή η προανακριτική έχει τάσεις συγκάλυψης. Είναι μία παρωδία, ένα φιάσκο και μια γελοία διαδικασία».
Πρόταση μομφής
Ακολούθως, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής υπέβαλλε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της προανακριτικής στην οποία τον κατηγορεί ότι του στέρησε το δικαίωμα να συμμετέχει στην διερεύνηση της υπόθεση. Και αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα και περί ώρα 11.30, κατά τη διάρκεια προσωρινής διακοπής της λειτουργίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής, ο εξεταζόμενος Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠαΣοΚ, εξήλθε της αιθούσης και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους επετέθη με προσβλητικό τρόπο και χαρακτηρισμούς κατά του προσώπου μου και προσβάλλοντας το κύρος της Επιτροπής, όλως αναιτίως , απροκλήτως και αντιδεοντολογικώς.
Αμέσως μετά τη διακοπή, πληροφορηθείς την ανοίκεια και απαράδεκτη επίθεση κατά του προσώπου μου από τον εξεταζόμενο μάρτυρα, διαμαρτυρήθηκα έντονα ενώπιον του Προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος, αντί να προβεί σε αυστηρές παρατηρήσεις κατά του εκτραπέντος μάρτυρος Βενιζέλου και να ζητήσει απ’ αυτόν αν ανακαλέσει τους προσβλητικούς για την Επιτροπή χαρακτηρισμούς, διέταξε την απαγόρευση κατάθεσης ερωτήσεων εκ μέρους μου. Ενέργεια η οποία είναι παράνομη και αντικανονική.
Για τους λόγους αυτούς καταθέτω πρόταση μομφής κατά του κ. Μαρκογιαννάκη και αιτούμαι όπως ενεργήσετε αρμοδίως κατ’ αυτού τα δέοντα, σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής και τον κώδικα δεοντολογίας. Επισημαίνω ότι κατά την εξέταση του εν λόγω μάρτυρα, τον οποίο θεωρώ κρισιμότατο για τη διερεύνηση αυτής της μείζονος εθνικής σημασίας υπόθεσης, είχα σκοπό να θέσω συγκεκριμένα ερωτήματα για την περίοδο που διατελούσε Υπουργός των Οικονομικών, κατά την οποία η συγκεκριμένη λίστα με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, κυριολεκτικώς θάφτηκε. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ, σε περίοδο απεγνωσμένης αναζήτησης εσόδων. Το δικαίωμα αυτό στη διερεύνηση της υπόθεσης, μου στέρησε ενεργώντας αντικανονικά ο κ. Μαρκογιαννάκης».
Η κατάθεση Γ. Παπανδρέου
Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μένει να οριστεί και επιδίωξη της Επιτροπής είναι να γίνει, τελικά, την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, θα έχει την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να του προτείνει να καταθέσει το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.
Οι συνεδριάσεις της Τετάρτης
Εν τω μεταξύ, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μαρκογιαννάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Προανακριτική, αν χρειαστεί, να παραδώσει το πόρισμά της ακόμα και μετά το Πάσχα, καθώς -όπως είπε- σε καμία περίπτωση δεν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της αν τα μέλη της δεν έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία που χρειάζονται.
Κατά τα άλλα, στην Προανακριτική κατέθεσε ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στο λογαριασμό των 550 εκατ. δολαρίων, διαχειρίστρια του οποίου εμφανίζεται η Μαρία Παντελή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπασταύρου διέψευσε την εμπλοκή του και φέρεται να υποστήριξε ότι είχε διαχειριστεί μόνον ένα λογαριασμό, ύψους 5,3 εκατ. δολαρίων, ως πληρεξούσιος δικηγόρος του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί.
Όπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Παπασταύρου, με τον κ. Μιονί τον συνέδεε παιδική φιλία και ήταν δικηγόρος του από το 2005, και κάποια στιγμή που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον έκανε πληρεξούσιο δικηγόρο του στο λογαριασμό ύψους 5,3 εκατ. δολαρίων, προκειμένου αν χρειαστεί, να μπορέσει να τον διαχειριστεί.
Με το λογαριασμό αυτό σταμάτησα να έχω σχέση το 2011 όταν ο κ. Μιονί ξεπέρασε τα προβλήματα και μετέφερε το ποσό στον προσωπικό του λογαριασμό, φέρεται να είπε ο κ. Παπασταύρου.