Κλειστό για μήνες είναι το περιβόητο «παλάτι» του Ακη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33, αφού οι ιδιοκτήτες του βρίσκονται στη φυλακή.
Τα σημάδια της εγκατάλειψης είναι προφανή σε κάθε γωνιά της πολυτελούς οικίας, η οποία κάποτε έσφυζε από ζωή, ιδίως την περίοδο λίγο μετά την αγορά της, οπότε και έγινε η ανακαίνιση, με τους τεχνικούς και τους εργάτες να συγκροτούν ένα πολύβουο «μελίσσι».
Και αν οι νέοι τότε ιδιοκτήτες παρακολουθούσαν με ενθουσιώδη προσμονή τις οικοδομικές εργασίες, δεν ίσχυσε το ίδιο και για τους «άτυχους» συγκατοίκους. Βλέπετε το κτίριο χωρίζεται σε δύο επίπεδα: στο πρώτο (ισόγειο και πρώτος όροφος) είναι εγκατεστημένη η οικογένεια του κ. Μιχάλη Χαρίτου και ακριβώς από πάνω (δεύτερος όροφος και δώμα) το ζεύγος Τσοχατζόπουλου.
Ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας έχει να λέει για το απίστευτο… μαρτύριο που έζησε και μάλιστα σε δύο «φάσεις».
Η πρώτη ήταν κατά τις επισκευές του διαμερίσματος που τυπικά αγόρασε η Βίκυ Σταμάτη. Για μήνες δοκιμάζονταν τα νεύρα της οικογένειας Χαρίτου από τα… ντεσιμπέλ, όσο τα κομπρεσέρ, οι βαριοπούλες και τα σφυριά δούλευαν ασταμάτητα, γκρεμίζοντας τοίχους, ταβάνια και σκάλες.
Το roof garden του νεοκλασικού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη μοναδική θέα στην Ακρόπολη που απολάμβανε το ζεύγος Τσοχατζόπουλου.
Το ίδιο ακολούθησε και στο στάδιο των επισκευών, με το κουβάλημα των υλικών στα ανώτερα πατώματα. «Τα συνεργεία έκαναν τη ζωή μας πραγματικό εφιάλτη» λέει ο κ. Χαρίτου, ο οποίος ήρθε σε κόντρα με τον πρώην υπουργό, κυρίως για το ζήτημα της ανακατασκευής μιας σκάλας, ώστε στον ίδιο χώρο να… βολευτεί και το ασανσέρ.
Αναστάτωση για μέρες
«Η κατασκευή της απευθείας σκάλας που ενώνει το δώμα με την ταράτσα έγινε αφού προηγουμένως ανοίχτηκε μια μεγάλη τρύπα στην τσιμεντένια πλάκα με τους τεχνικούς να χαλάνε τον κόσμο. Ακολούθησαν… πλημμύρες με νερά που ξέπλεναν τα τριμμένα μωσαϊκά, που μας αναστάτωσαν για μέρες».
Την ίδια στιγμή, σιδερένια κάγκελα, μάρμαρα και ογκώδεις ζαρντινιέρες με διάφορα εντυπωσιακά φυτά «παρέλασαν» από τα μάτια της οικογένειας Χαρίτου στον… δρόμο για την ταράτσα.
Στέκι του η «στροφη»
Ηταν η αγαπημένη γειτονιά του Ακη, από παλιά…
Οι δεσμοί του Ακη Τσοχατζόπουλου με τη γειτονιά της Ακρόπολης έχουν ρίζες στο μακρινό παρελθόν, καθώς ο παντοδύναμος κάποτε πολιτικός σύχναζε στα γύρω μαγαζιά. Ενα από τα στέκια του ήταν η γνωστή ταβέρνα «Στροφή», όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Νίκος Μπλέτσος, σημερινός ιδιοκτήτης της.
Μάλιστα, ψάχνοντας τις φωτογραφίες των διάσημων που πέρασαν από το μαγαζί του, εντόπισε και στιγμιότυπα που ο Ακης δειπνεί στην περίφημη ταράτσα της «Στροφής», μια ανάσα από τον Παρθενώνα, συντροφιά με την οικογένειά του και φίλους.
Γενναιόδωρος και εγκάρδιος
Στην ίδια γειτονιά, ο ιδιοκτήτης του κοντινού περιπτέρου και αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων θυμούνται ότι ο πρώην υπουργός σύχναζε από παλιά στα μέρη τους και περιγράφουν έναν άνθρωπο φιλικό, ο οποίος από την ημέρα που έγινε γείτονας χαιρετούσε εγκάρδια τους περιοίκους.
Λίγο πιο κάτω από το σπίτι του, στην οδό Ροβέρτου Γκάλλι, στο πάρκινγκ όπου στάθμευε το αυτοκίνητό του, οι υπάλληλοι έχουν να λένε για τη γενναιοδωρία του στα φιλοδωρήματα.
Αλλοι γείτονες περιγράφουν στο «Εθνος της Κυριακής» τον κ. Τσοχατζόπουλο να κάνει περιπάτους με το αγοράκι του προς την πλευρά του Φιλοπάππου και στον πεζόδρομο…
Οι άλλοι ένοικοι του παλατιού
«Μας πολιορκούσαν οι αγανακτισμένοι στο ίδιο μας το σπίτι»
Ολα αυτά θα φάνταζαν πλέον μακρινά αν δεν υπήρχε και… δεύτερη «φάση» στο μαρτύριο. Πρόκειται για τη δημόσια οργή των πολιτών, η οποία εκδηλώθηκε όταν προκλήθηκε ο θόρυβος από το σκάνδαλο και κρατάει μέχρι και σήμερα. Οργισμένοι περαστικοί αλλά και ομάδες πολιτών φτάνουν κατά καιρούς στην είσοδο του κτιρίου και με την εντύπωση ότι ανήκει ολόκληρο στο ζεύγος Τσοχατζόπουλου προβαίνουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, ταράζοντας τη ζωή των συγκατοίκων, οι οποίοι άλλωστε είναι πλέον οι μόνοι που μένουν εκεί. «Αλλες φορές μάς ξυπνούσαν τη νύχτα, με έντονες κραυγές και συνθήματα όπως ”φέρτε πίσω τα κλεμμένα” και άλλα επιφωνήματα» περιγράφει ο κ. Χαρίτου (δεξιά). Και το μαρτύριο δεν τελειώνει εδώ, αφού υπάρχουν και περιπτώσεις που το κτίριο δέχεται… επίθεση αγανακτισμένων πολιτών που εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα, με προτίμηση στα ζαρζαβατικά, τα κεσεδάκια με γιαούρτι και τα αβγά! Ο κ. Χαρίτου και η οικογένειά του δεν τολμούσαν να βγουν στα μπαλκόνια, ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν έντονος ο φόβος μήπως η κατάσταση «ξεφύγει» με ακόμη χειρότερες συνέπειες.
Οργισμένοι περαστικοί
Στο ισόγειο, που είναι το τουριστικό γραφείο του γιου του, Πολ Χαρίτου, τα παντζούρια των παραθύρων παρέμεναν για καιρό κλειστά, ενώ κάθε τρεις και λίγο τα συνεργεία καθαρισμού δούλευαν… υπερωρίες για να αφαιρέσουν τους λεκέδες που άφηναν οι «επιθέσεις» στους τοίχους.
«Οι οργισμένοι περαστικοί δεν έδιναν σημασία ούτε στην πινακίδα στην είσοδο που έγραφε ”Οικία Χαρίτου”, νομίζοντας προφανώς ότι είναι παραπλανητική» αφηγείται ο ταλαιπωρημένος ιδιοκτήτης. Πέρασε καιρός αφότου το ζεύγος οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό για να ανοίξουν, στην αρχή με επιφύλαξη, τα παντζούρια του ισογείου και να δουν επιτέλους οι άνθρωποι που εργάζονται στο γραφείο το… φως της ημέρας.
Σήμερα, το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 33 έχει γίνει μια νέα… ατραξιόν στη σκιά της Ακρόπολης. Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι περαστικοί να στρέφουν μαζικά το βλέμμα τους στο κτίριο, με στροφή της κεφαλής σαν σε… παρέλαση, ενώ πολλοί ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το «κτίριο του Ακη», με αποτέλεσμα οι περίοικοι να εκτελούν καθήκοντα… ξεναγών. Φυσικά, η οικία δεν αφήνει ασυγκίνητους τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι ξεναγώντας γκρουπ στον ιστορικό πεζόδρομο κάνουν και μια μικρή στάση μπροστά στο νεοκλασικό, εξηγώντας όσο πιο απλοϊκά γίνεται ότι «σ’ αυτό το σπίτι έμενε ένας πολιτικός που κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλα και ο ίδιος και η σύζυγός του είναι τώρα στη φυλακή».
Κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν με εύθυμη διάθεση την εικόνα, συνήθως Γιαπωνέζων τουριστών, οι οποίοι υψώνουν ομαδικά τις φωτογραφικές τους μηχανές για να απαθανατίσουν το «αξιοθέατο»! Στις περιπτώσεις που το ξεναγούμενο γκρουπ αποτελείται από Ελληνες, οι επικεφαλής αρκούνται να αναφέρουν ότι «εδώ είναι το σπίτι του Ακη», γεγονός που δείχνει ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει ενταχθεί στον… τουριστικό οδηγό της πόλης.