Tα Οσκαρ της Φύσης

«Το Βήμα» ξεσκονίζει τις ανακαλύψεις της χρονιάς και απονέμει τα… Οσκαρ της Φύσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Νικητής το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Μας έχει κατακλύσει με φωτογραφίες του Διαστήματος που κόβουν την ανάσα. Από τις πλέον εντυπωσιακές που έχει καταγράψει είναι αυτές που προέρχονται από το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν μικρό γειτονικό μας γαλαξία. Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου φιλοξενεί πολλές περιοχές γέννησης νέων άστρων.


ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Νικητής το Βόρειο Σέλας
Το φαινόμενο καταγράφηκε την 1η Οκτωβρίου 2012 στην περιοχή Γιούκαν στον Καναδά. Οι εικόνες του Σέλαος αποτυπώνουν τον εντυπωσιακό «χορό» των φορτισμένων σωματιδίων που φτάνουν στην ατμόσφαιρα της Γης από τον Ηλιο.

 

ΟΣΚΑΡ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Νικήτρια η Γη
Η αλληλεπίδραση των σωματιδίων των ανέμων με το μαγνητικό πεδίο της Γης παράγει έναν συνδυασμό ήχων οι οποίοι εκπέμπονται στο Διάστημα. Αυτά τα κοσμικά τραγούδια τα άκουσαν και τα κατέγραψαν οι δίδυμοι δορυφόροι RBSP. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τους ήχους αυτούς μπορούν θεωρητικά να τους ακούσουν και οι αστροναύτες που κάνουν εξωτερικές εργασίες. Θα έπρεπε όμως να βγάλουν τα σκάφανδρά τους για να ακούσουν το «ρεφρέν της Γης», όπως χαρακτήρισαν αυτούς τους ήχους οι ειδικοί. Ενα από αυτά τα ρεφρέν στη διεύθυνση http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=475722

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Νικητής το ψάρι Aulostomus maculatus

Πρόκειται για ένα είδος ψαριού που μοιάζει με χέλι και έχει ένα μοναδικό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό «χάρισμα». Διαθέτει μία μοναδική φυσιολογία ματιού που χρησιμοποιεί τη διάθλαση του φωτός για να παράγει μια παλέτα χρωμάτων που καλύπτει όλο το ορατό φάσμα. Οπως διαπιστώθηκε τα μάτια του A. maculatus γίνονται πολύχρωμα ακολουθώντας μια χρωματική ακολουθία παρόμοια με εκείνη του ουράνιου τόξου, από το πορτοκαλί προς το κυανό. Παραπέμπουν δηλαδή σε ουράνιο τόξο.

 

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Νικήτρια η Ευρώπη

Η NASA ενέκρινε την πρώτη αποστολή στον δορυφόρο του Δία. Το σκάφος «Clipper» θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη και θα τη χαρτογραφήσει. Στόχος να βρεθεί το καταλληλότερο σημείο προσεδάφισης για μια επόμενη αποστολή. Το σενάριο που επεξεργάζονται οι επιτελείς της NASA κάνει λόγο για έναν μηχανισμό που θα τρυπήσει την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου μέχρι να ακουμπήσει το νερό του ωκεανού που βρίσκεται από κάτω. Στη συνέχεια, ένα  ρομποτικό υποβρύχιο θα διεισδύσει στον ωκεανό για να τον εξερευνήσει και να ανακαλύψει τις μορφές ζωής που πιθανώς έχουν αναπτυχθεί εκεί.

 

ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ
Νικητής το μετέωρο που έπεσε στη Ρωσία

Μπορεί τα συστήματα οπτικού εντοπισμού να μην κατάφεραν να δουν εγκαίρως τον μετεωρίτη, αλλά τα ηχητικά συστήματα τον… άκουσαν και μάλιστα σε όλο τον πλανήτη. Το ωστικό κύμα της έκρηξης δημιούργησε υποηχητικά κύματα τα οποία καταγράφηκαν από το παγκόσμιο δίκτυο που ανιχνεύει πυρηνικές εκρήξεις. Τα υποηχητικά κύματα έγιναν αντιληπτά από σταθμούς του δικτύου σε όλον τον κόσμο, από τη Γροιλανδία ως την Αφρική. Μπορείτε να τα ακούσετε στη διεύθυνση http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=498885

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Νικήτριες οι σουπιές
Οταν το αρσενικό της σουπιάς βλέπει κοντά του ένα θηλυκό και θέλει να ζευγαρώσει μαζί του αλλάζει τα χρώματά του όχι προς την πλευρά που βρίσκεται το θηλυκό, αλλά προς την άλλη πλευρά ώστε, σε περίπτωση που βρίσκονται κοντά άλλα αρσενικά, να τα εξαπατήσει, να αδιαφορήσουν και να μην πλησιάσουν για να αναμετρηθούν μαζί του για το θηλυκό.


Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Νικητής το πτηνό Lophorina superba
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια πώς το υπέροχο πουλί του παραδείσου (Lophorina superba, γνωστό ως Superb Bird of Paradise ή Smiley Bird of Paradise) μετατρέπεται σε έναν – «ψυχεδελικό», όπως λένε – δίσκο που θυμίζει το χαμογελαστό προσωπάκι Smiley και δεν μοιάζει καθόλου με πτηνό για να φλερτάρει και να προσελκύσει το υποψήφιο ταίρι του.


Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
Νικήτρια το θηλυκό ψάρι καρδινάλιος

Ολα τα θηλυκά του ζωικού βασιλείου θα ζηλεύουν μάλλον τα θηλυκά ενός παράξενου είδους ψαριού που είναι γνωστό ως «ψάρι καρδινάλιος». Μόλις το θηλυκό γεννήσει τα αβγά τα «φορτώνει» όλα στον πατέρα τους. Το αρσενικό τοποθετεί τα αβγά μέσα στο στόμα του για να τα προστατεύσει. Ο χρόνος επώασης είναι οκτώ εβδομάδες, διάστημα στο οποίο το αρσενικό μεταφέρει τα αβγά και δεν επιτρέπεται ούτε να φάει.


ΟΣΚΑΡ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Νικητές τα μυρμήγκια φυλλοκόπτες

Πολυμελής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στο υπέδαφος ενός μεγάλου λιβαδιού στη Βραζιλία μια γιγάντια αποικία μυρμηγκιών. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό οικοδόμημα που μοιάζει με λαβύρινθο ανθρώπινης κατασκευής. Την ερημωμένη σήμερα αποικία, η οποία διαθέτει φωλιές, δρόμους, λεωφόρους, ακόμη και κήπους, κατασκεύασαν μυρμήγκια φυλλοκόπτες (Leaf Cutter) και οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν «το Σινικό Τείχος των μυρμηγκιών». Η αποικία ήταν σε βάθος 9 μέτρων και είχε έκταση 47 τ.μ.

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Νοc, η φάλαινα μπελούγκα

Ολα ξεκίνησαν σε ένα ενυδρείο που είναι κατασκευασμένο μέσα στην ανοιχτή θάλασσα στην Καλιφόρνια. Ενας δύτης ενυδρείου σταμάτησε την εργασία που έκανε και βγήκε στην επιφάνεια όταν άκουσε την εντολή «Βγες έξω». Οπως διαπιστώθηκε, την εντολή είχε δώσει ο Noc. Μια φάλαινα μπελούγκα που ζούσε στο ενυδρείο. Ο Noc είχε βρει τρόπο να παράγει ήχους που να μοιάζουν πολύ με την ανθρώπινη φωνή. Η φάλαινα δεν λειτούργησε μιμητικά, όπως συνηθίζει  ο παπαγάλος, αλλά πιθανότατα προσπάθησε να «μάθει» την ανθρώπινη γλώσσα ώστε να επικοινωνεί με τους ανθρώπους.


ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Νικητής το παρασιτικό σκουλήκι Diphyllobothrium latum

Το συγκεκριμένο σκουλήκι (η γνωστή… ταινία) συνήθως εισέρχεται στον οργανισμό από την κατανάλωση ψαριών. Στον άνθρωπο μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 20 μέτρα ενώ σε άλλα ζώα μπορεί να φτάσει σε μήκος ακόμη και τα 30 μέτρα.

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Τα λουλούδια

Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άνθη στέλνουν μέσω ηλεκτρικών πεδίων στα έντομα (το πείραμα έγινε με βομβίνους) λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πόσο νέκταρ διαθέτουν προκειμένου να τους ενημερώσουν αν αξίζει τον κόπο να τα «επισκεφθούν» ή όχι για την εξασφάλιση του γεύματός τους. Ετσι τα λουλούδια, εκτός από την οσμή και το ελκυστικό θέαμα, επιστρατεύουν και μια μέθοδο παρόμοια με εκείνη των τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ για να περάσουν το μήνυμά τους.

Λαΐνας Θοδωρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.