Έφυγε από ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε ηλικία 60 χρονών, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Γιώργος Παυλίδης.
Χτυπημένος από τον καρκίνο πάλεψε την ασθένειά του, αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει την μοιραία κατάληξη.
Ο Γιώργος Παυλίδης 17 μήνες πριν βίωσε την τραγική απώλεια του γιου του Θεόδωρου σε ηλικία 32 ετών.
Όπως αναφέρει το thrakitoday, ο Γιώργος Παυλίδης νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης αποσωληνωμένος για 15 περίπου μέρες μετά από τις πολυεπίπεδες θεραπείες που δέχονταν για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη με τις τελευταίες μέρες να έχει επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.
Ποιος ήταν ο Γιώργος Παυλίδης
Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Γεννήθηκε το 1956 και κατάγεται από το Φελλί Γρεβενών. Ήταν παντρεμένος με την Αθηνά, πατέρας δύο τέκνων, του Θοδωρή και της Μαρίνας.
Ως δικηγόρος άσκησε μάχιμη δικηγορία, κυρίως ποινική, από νεαρή ηλικία. Δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα νομικού και μη περιεχομένου, σε διάφορα νομικά και άλλα έγκυρα έντυπα.
Το 1998 εκλέχθηκε Νομάρχης στο Νομό Ξάνθης. Ανέλαβε καθήκοντα από 01/01/1999 και συνέχισε επί δώδεκα (12) έτη, έως και 31/12/2010. Ειδικότερα, επανεξελέγη Νομάρχης Ξάνθης, την πρώτη Κυριακή, τον Οκτώβριο του 2002 με ποσοστό 53,24% (για την 4ετία 2003 – 2006) και τον Οκτώβριο του 2006 με 56% (για την 4ετία 2007 – 2010). Την περίοδο αυτή, μεταξύ άλλων, διετέλεσε:
• Εκλεγμένος Πρόεδρος, εμπνευστής και ιδρυτικός μέλος του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας που έχει έδρα την Ορεστιάδα Έβρου από το 2004. Συμμετείχαν οι Νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Μπλαγκόεβγραντ Σμόλιαν, Κίρτζαλι, Χάσκοβο Βουλγαρίας και Ανδριανουπόλεως Τουρκίας, με πρωτόγνωρη διασυνοριακή δράση.
• Επικεφαλής και Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Congress of Local and Regional Authorities of Council of Europe (Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), μέλος της Μόνιμης και της Θεσμικής Επιτροπής του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, από το 2007 έως το τέλος του 2010.
• Πρόεδρος της καινοτόμου δομής μεταξύ των 11 Νομαρχιών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με την επωνυμία «Εγνατία – Τουρισμός» για την αναπτυξιακή – τουριστική αξιοποίηση της.
Κατά την 12ετη θητεία του ως Νομάρχη Ξάνθης 1999 – 2010 υλοποιήθηκε ένα μοναδικό αναπτυξιακό έργο σε επίπεδο υποδομών στο Νομό:
• Με πρωτοβουλία του σχεδίασε και υλοποίησε την διάνοιξη της μόνης εκ του νομού διόδου προς την Φιλιππούπολη Βουλγαρίας (Άγιος Κωνσταντίνος), ως τουριστικής οδού (ήπιας κυκλοφορίας).
• Ο Ν. Ξάνθης από μηδενική παρουσία στον τουρισμό μετατράπηκε, με σταθερή στρατηγική, σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Συγκροτήθηκε πολυμερώς η εικόνα προβολής του.
• Εμπνεύστηκε το 1999 και δρομολογήθηκε το 2003 το μεγάλο έργο μεταφοράς νερού – περιβαλλοντικής προστασίας 240.000 στρεμμάτων της πεδιάδας της Ξάνθης, με κλειστούς αγωγούς, παρότι πρόσκαιρα μπλόκαρε στο ΣτΕ, ενώ είχε ανάδοχο.
• Δρομολόγησε την επίλυση του καυτού ζητήματος της σχολικής στέγης (παραδόθηκαν άνω των 400 από τις 800 χρησιμοποιούμενες σχολικές αίθουσες).
• Ο Ν. Ξάνθης απέκτησε, ίσως το καλύτερο ενδονομαρχιακό οδικό δίκτυο στην χώρα. Όλη η πεδιάδα συνδέθηκε σε μια «ανοικτή πόλη».
• Αναπτύχθηκε, εξαιρετικά, σε υποδομές η ορεινή περιοχή (δεκάδες αναπλάσεις, δρόμοι, σχολεία, αγροτικές υποδομές κ.τ.λ.).
• Ασφαλίσθηκε σε μεγάλο βαθμό με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.
• Σχεδιάστηκε, δρομολογήθηκε και υλοποιήθηκε ένα παντελώς νέο οδικό τοπίο στην ορεινή περιοχή.
• Αύξησε καθοριστικά την κοινωνική συνοχή του Νομού, που έγινε παράδειγμα συμβίωσης πολιτών με διαφορετική θρησκεία και καταγωγή.
• Προχώρησε στη συγκρότηση της πολιτιστικής ταυτότητας του Νομού με καίρια έργα έμπνευσής του (πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης – οικία Μάνου Χατζηδάκη – κατασκευάζεται από το 2009, Μουσείο Καπνού επίσης, χώρος ανταμώματος Σαρακατσαναίων, Γιορτές Νέστου κλπ).
• Προέβη σε καθοριστικές παρεμβάσεις ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης με την πρώτη εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, κατασκευή μαρίνας-ανάπλασης Π. Λάγος, ανάπλασης Αβδήρων, μαρίνας Αβδήρων, οδοποιίας πρόσβασης κ.τ.λ.
• Ο Ν. Ξάνθης προστατεύθηκε από τα παράκτια υφάλμυρα νερά με τεχνητή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού σε χείμαρρους, που βρίσκονταν σε αχρηστία ή με διάνοιξη νέων καναλιών που υποκατέστησαν γεωτρήσεις και εμπλούτισαν εκτάσεις 110.000 στρεμμάτων.
Την περίοδο 2011 – 2014 διατέλεσε εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΕΝ.Π.Ε. σε εθνικό επίπεδο.
Τιμήθηκε από πολλούς φορείς για τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στις περιφερειακές εκλογές της 25 Μαΐου 2014, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση» εκλέχθηκε με ποσοστό 56,35% Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τα επόμενα πέντε χρόνια, έως 31 Αυγούστου 2019.
protothema