Αν αγοράζατε το Playboy και για τα άρθρα του, τότε είστε από τους τυχερούς, μιας και το περιοδικό δεν θα τυπώνει πια εντελώς γυμνές φωτογραφίες γυναικών. Το θρυλικό ανδρικό περιοδικό αλλάζει σελίδα και ανανεώνεται.
Ο λόγος; Η αύξηση της πορνογραφίας στο Ιντερνετ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, που αποκάλυψε πρώτη αυτή την αλλαγή, σκοπός του περιοδικού είναι να δημιουργήσει ένα νέο αναγνωστικό κοινό, το οποίο μειωνόταν όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων.
Κάποτε ήταν η μόνη επιλογή για τους μαθητές και ίσως για τους πιο μεγάλους άνδρες. Το Playboy ήταν το περιοδικό που «μεγάλωνε» τους άνδρες στης Δύση, ήταν σχεδόν μια ιεροτελεστία μετάβασης. Τη δεκαετία του ’70 το ένα τέταρτο του συνόλου των Αμερικανών φοιτητών το διάβαζε.
Αλλά τώρα το περιοδικό που «έκτισε» ένα ολόκληρο όνομα με την Μέρλιν Μονρόε στην πρώτη του έκδοση έως τις σημερινές, κάνει την αλλαγή και απορρίπτει τις εικόνες εντελώς γυμνών γυναικών.
Το πρώτο εξώφυλλο
Η ριζοσπαστική κίνηση ξεκίνησε στην Αμερική για την σεξουαλική επανάσταση στις αρχές του 1950 και πέρασε ραγδαία σε αυτές του 1960 και του 1970
«Πλέον ο καθένας είναι ένα κλικ μακριά από κάθε σεξουαλική πράξη, που μπορεί να φανταστεί και είναι και δωρεάν», τονίζει ο Scott Flanders, διευθύνων σύμβουλος του Playboy στους New York Times.
«Είναι απλά πασέ στην παρούσα συγκυρία», προσθέτει.
Είναι ένα υπολογισμένο ρίσκο για το περιοδικό, στο οποίο μαζί με την Μέρλιν Μονρόε έχουν φιγουράρει όμορφες και υψηλού προφίλ γυναίκες όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Ναόμι Κάμπελ, η Κέιτ Μος, η Σίντι Κρόφορντ, η Κιμ Μπέισινγκερ και η Σαρλίζ Θερόν.
Τεύχος Μαρτίου 1967
Η κυκλοφορία του περιοδικού άρχισε να πέφτει στις αρχές του 1990. Από τα 7,2 εκατ. δολάρια του Νοεμβρίου του 1972 σήμερα έχει φτάσει τα 800.000.
Ενας από τους βασικούς ανταγωνιστές του περιοδικού το Penthouse αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο δρόμο και να είναι πιο σαφές στο αναγνωστικό κοινό. Η τακτική αυτή απέτυχε και έτσι κήρυξε πτώχευση το 2013.
Το Playboy θα συνεχίζει να μοιράζει προκλητικές ολόγυμνες φωτογραφίες γυναικών μέχρι τον Μάρτιο του 2016, όταν και το περιοδικό θα αρχίσει να στηρίζεται στην δύναμη της γραφής.
Στο θέμα αυτό, ευτυχώς, έχει μια πλούσια ιστορία. Εκδίδεται σε 35 χώρες και δεκάδες γλώσσες και στις σελίδες του έχουν φιλοξενηθεί διηγήματα από τον Saul Bellow, P. G. Wodehouse, John Updike, Haruki Murakami μέχρι και την Margaret Atwood.
Μάλιστα, το μυθιστόρημα του Ray Bradbury εκδόθηκε για πρώτη φορά σε συνεχή μορφή στα τεύχη Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του 1954.
Στο πέρασμα των χρόνων ξεχωρίζουν οι συνεντεύξεις στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και στον Μάλκολμ X. Στη λίστα των ανθρώπων που βρέθηκαν στις σελίδες των περιοδικών υπάρχει η αφρόκρεμα από εκπροσώπους της Τέχνης, της showbusiness, της πολιτικής και του αθλητισμού.
Στο τεύχος Ιανουαρίου του 1981, κεντρικά πρόσωπα ήταν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο. Τη στιγμή της δολοφονίας του τραγουδιστή κρεμόταν στα περίπτερα.
Το τεύχος Αυγούστου 1968
Ηταν το πρώτο ανδρικό περιοδικό που τυπώθηκε σε μορφή κώδικα Μπράιγ (1986), ωστόσο, αυτή η έκδοση δεν κράτησε στον χρόνο. Μετά από 16 χρόνια, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η οποία ήταν υπεύθυνη για την έκδοση, αποφάσισε να δώσει τέλος στην συνεργασία. Αυτό οδήγησε σε μήνυση και σε μια δικαστική απόφαση, που αρνείται στους τυφλούς την ευκαιρία να διαβάσουν το Playboy, παραβιάζοντας την Πρώτη Τροποποίηση των δικαιωμάτων τους.
Το τεύχος Οκτωβρίου 1971
Το τεύχος Μαρτίου 1980
Το τεύχος Μαΐου 2013
Το τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014
iefimerida