Πριν περάσετε στις φαρμακευτικές λύσεις του προβλήματος της πιτυρίδας, δοκιμάστε μερικές φυσικές συνταγές και μπορεί τελικά να διαπιστώσετε, πως η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ πιο απλή και σαφώς οικονομικότερη από ένα ακριβό φαρμακευτικό σαμπουάν…
Η πιτυρίδα, πέρα από τα ψυχολογικά αίτια με τα οποία πολλοί τη συνδέουν, πρόκειται ουσιαστικά για μια πάθηση (συνήθως ξηροδερμία) του δέρματος της κεφαλής, ενώ μπορεί, ακόμα, να είναι αποτέλεσμα εκζέματος, ψωρίασης ή συνέπεια της ανάπτυξης συγκεκριμένου μύκητα.
Οι θεραπείες για την πιτυρίδα είναι πολλές, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και το πλήθος του κόσμου που ταλαιπωρείται από τις αντιαισθητικές νιφάδες.
Πριν περάσετε όμως στις φαρμακευτικές λύσεις του προβλήματος, δοκιμάστε μερικές φυσικές συνταγές και μπορεί τελικά να διαπιστώσετε, πως η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ πιο απλή και σαφώς οικονομικότερη από ένα ακριβό φαρμακευτικό σαμπουάν…
Ασπιρίνη
Η ασπιρίνη έχει ένα κοινό στοιχείο με τα περισσότερα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας και αυτό είναι το σαλικυλικό οξύ. Δοκιμάστε λοιπόν, να λιώσετε δυο ασπιρίνες σε σκόνη και προσθέστε τις στο σαμπουάν που χρησιμοποιείτε για κάθε λούσιμο. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και λουστείτε ξανά με απλό σαμπουάν.
Λάδι τεϊόνδεντρου
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα σαμπουάν που περιέχουν έστω και 5% λάδι τεϊόδεντρου στη σύστασή τους, βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση της πιτυρίδας. Μπορείτε ακόμα απλά να προσθέσετε λίγο λάδι tea tree στο συνηθισμένο σας σαμπουάν και πάλι να έχετε αποτελέσματα.
Μαγειρική σόδα
Βρέξτε τα μαλλιά σας και μετά τρίψτε μια γενναία δόση (ποσότητα χούφτας) μαγειρικής σόδας στο κρανίο σας και ξεπλύνετε καλά, χωρίς τη χρήση σαμπουάν.
Η σόδα θα περιορίσει τη δράση του μύκητα που προκαλεί την πιτυρίδα, ενώ αρχικά θα παρατηρήσετε ξηρότητα στην τρίχα. Κάντε λίγη υπομονή και μετά από μερικές εβδομάδες, το δέρμα της κεφαλής θα αρχίσει ξανά την παραγωγή των φυσικών ελαίων κάνοντας τα μαλλιά σας απαλά και χωρίς πιτυρίδα.
Μηλόξιδο
Η οξύτητα του μηλόξιδου έχει την ικανότητα να αλλάξει το ph του δέρματος στο κεφάλι σας, δυσκολεύοντας έτσι την ανάπτυξη της πιτυρίδας. Αναμείξτε ένα τέταρτο της κούπας μηλόξιδο με ίση ποσότητα νερού και ραντίστε με το διάλυμα το κεφάλι σας. Στη συνέχεια τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το μείγμα να δράσει για 15 λεπτά με μία ώρα.
Τέλος, λουστείτε κανονικά και για καλύτερα αποτελέσματα επαναλαμβάνετε τη διαδικασία δυο φορές την εβδομάδα.
Στοματικό διάλυμα
Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του στοματικού διαλύματος, που έχει σαν βάση το αλκοόλ, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια δύσκολη περίπτωση πιτυρίδας, καθώς εμποδίζουν την περαιτέρω εξάπλωσή της. Λούστε τα μαλλιά σας με ένα κανονικό σαμπουάν και ξεπλύνετε με το στοματικό διάλυμα. Τέλος, χρησιμοποιήστε το μαλακτικό, όπως κάνετε κάθε άλλη φορά.
Λάδι καρύδας
Πριν κάνετε το μπάνιο σας, κάντε μασάζ στο κεφάλι σας με λάδι καρύδας μικρής ποσότητας (3-5 κουταλάκια) και αφήστε το λάδι να δράσει για τουλάχιστον μια ώρα πριν ξεπλύνετε. Στη συνέχεια λουστείτε κανονικά και όχι μόνο θα δείτε βελτίωση στην πιτυρίδα, αλλά θα μυρίζετε και πολύ ωραία. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε στην αγορά, σαμπουάν που περιέχει ήδη λάδι καρύδας.
Λεμόνι
Η αξία του λεμονιού αποδεικνύεται και στις περιπτώσεις της πιτυρίδας, καθώς οι θαυματουργές του δράσεις εξαπλώνονται και στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Κάντε μασάζ στο κεφάλι σας, με δυο κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι και ξεπλύνετε καλά με νερό. Στη συνέχεια, αναμείξτε σε μια κούπα νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι και ξεπλύνετε, ξανά, με το μείγμα, τα μαλλιά σας.
Επαναλάβετε καθημερινά, μέχρι να παρατηρήσετε την υποχώρηση της πιτυρίδας, καθώς θα αρχίσει να δρα η οξύτητα του λεμονιού, που θα προσφέρει στην ισορροπία του ph του δέρματος και θα συνεισφέρει έτσι στην απομάκρυνση της πιτυρίδας.
Αλάτι
Η τραχεία υφή του θαλασσινού αλατιού είναι καλή επιλογή για την απολέπιση του δέρματος του κρανίου και την απομάκρυνση των νιφάδων της πιτυρίδας, πριν το λούσιμο. Ρίξτε λίγο αλάτι στο κεφάλι σας και προωθήστε το με τα δάχτυλά σας σε όλη την έκτασή του. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνετε όλα τα ίχνη της πιτυρίδας και θα επιτρέψετε στο σαμπουάν να κάνει καλύτερα τη δουλειά του.
Αλόη
Η δροσιστική δράση της αγνής αλόης (aloe vera), θα σας ανακουφίσει ικανοποιητικά από τη φαγούρα που προκαλούν οι μύκητες. Απλώστε λάδι αλόης στο κεφάλι σας, κάντε απαλό μασάζ και συνεχίστε με κανονικό λούσιμο.
Σκόρδο
Η αντιμυκητιακή δράση του σκόρδου είναι πάντα αποτελεσματική, όσον αφορά τον περιορισμό των βακτηρίων, που προκαλούν την πιτυρίδα. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τη δυναμική του σκόρδου και τρίψτε τριμμένο σκόρδο στο κεφάλι σας. Για να αποφύγετε δε, την έντονη μυρωδιά του, αναμείξτε το με μέλι και κάντε με το μείγμα το μασάζ στο κεφάλι. Τέλος, λουστείτε κανονικά.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα δώρα της φύσης στον άνθρωπο και η αξία του φτάνει ακόμα και στις τρίχες της κεφαλής. Κάντε μασάζ στο κεφάλι σας, με 10 σταγόνες ελαιόλαδο, φορέστε ένα σκουφάκι μπάνιου και κοιμηθείτε με αυτό τη νύχτα. Το επόμενο πρωί λουστείτε κανονικά, χωρίς πρόσθετο ξέπλυμα πριν το σαμπουάν.