Ποιος επινόησε και ποιος έριξε στην αγορά την πιστωτική κάρτα, το ασανσέρ και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινάΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς το Google, το Internet θα ήταν μια Άγρια Δύση πληροφορίας στην οποία θα χανόμασταν συνεχώς. Χωρίς τη Ford τα αυτοκίνητα θα κόστιζαν όσο ένα σπίτι. Χωρίς την OTIS δεν θα είχαμε ψηλά κτήρια. Χωρίς τη DuPont δεν θα είχαμε συνθετικά υλικά. Χωρίς τη Bayer θα πεθαίναμε από μια απλή μόλυνση.

Διαβάστε πώς η καθεμία από αυτές τις εταιρείες άλλαξε τον κόσμο τόσο καταλυτικά που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τις επινοήσεις και τις εφευρέσεις τους.

Otis Elevator

Η τροχαλία και το αναβατόριο υπήρχαν εδώ και αιώνες, αλλά μόλις το 1854 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός που επέτρεπε σε ανθρώπους και φορτία να ανεβαίνουν κάθετα και με ασφάλεια σε μεγάλο ύψος. Η εφεύρεση του Elisha Otis επέτρεψε να φτιαχτούν ψηλά κτήρια όπως το Flat Iron Building το 1902 και το Empire State Building με τους 103 ορόφους το 1931. Η εταιρεία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά μέχρι σήμερα.

AT&T

Ήταν η πρώτη εταιρεία που παρείχε μαζική τηλεφωνική κάλυψη στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά δεν βρίσκεται στη λίστα μας για αυτό. Το 1947 οι ερευνητές της εφηύραν το ολοκληρωμένο κύκλωμα (τρανζίστορ) το οποίο έγινε η βάση για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σήμερα σχεδόν δεν υπάρχει συσκευή που να μην φέρει ένα τέτοιο τσιπάκι. Ο ψηφιακός κόσμος που ζούμε οφείλεται σε αυτή την εφεύρεση.

Ford

Σε αυτήν οφείλεται η καθιέρωση της γραμμής παραγωγής, που οδήγησε στη μαζική κατασκευή προσιτών προϊόντων. Μάλιστα, η μαζική παραγωγή του αυτοκινήτου ήταν αυτή που το έκανε προσιτό στους αγοραστές και ξεκίνησε τη χρυσή εποχή της αυτοκίνησης.
FORD

General Electric

Με τον θρυλικό εφευρέτη Τόμας Έντισον στο «τιμόνι», έφερε τον ηλεκτρισμό σχεδόν σε κάθε σπίτι στις ΗΠΑ και στον κόσμο.
GENERAL ELECTRIC

DuPont

Σε αυτήν οφείλουμε το νάιλον, το σελοφάν, το νεοπρέν, τη λύκρα, το τεφλόν, το κέβλαρ και άλλα συνθετικά υλικά που μας περιτριγυρίζουν και χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Η εταιρεία κατασκευάζει από καλσόν μέχρι αλεξίπτωτα και από αλεξίσφαιρα γιλέκα μέχρι συσκευασίες τροφίμων. Οι ευνοϊκοί επιχειρηματικοί νόμοι στην πολιτεία του Delaware τους οποίους εκμεταλλεύονται σήμερα startups από όλο τον κόσμο, έχουν τις βάσεις τους στις απαιτήσεις της εταιρείας εδώ και πολλές δεκαετίες και στις διευκολύνσεις που της παρείχαν οι αρχές.
DuPont

Banca Monte dei Paschi di Siena

Ιδρύθηκε το 1472 -είναι η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο- και ήταν η πρώτη που εισήγαγε τις σύγχρονες τραπεζικές πρακτικές που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα (βιβλία εσόδων-εξόδων, επιταγές, αραβικούς αριθμούς αντί για ρωμαϊκούς κ.ά.). Επιπλέον έγινε η πρώτη τράπεζα που δάνεισε χρήματα σε φυσικά πρόσωπα, και όχι μόνο σε επιχειρήσεις.
Banca Monte dei Paschi di Siena

Google

Ο τρόπος που ενοποίησε τις υπηρεσίες αναζήτησης, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαφήμισης δεν έχει προηγούμενο στην ψηφιακή εποχή. Επιπλέον, φτιάχνει τους καλύτερους χάρτες στον κόσμο (με πανοραμικές φωτογραφίες μάλιστα), ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία της ανθρωπότητας, αναπτύσσει έναν universal αυτόματο μεταφραστή, εισάγει τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, πρωτοπορεί στη «φορετή» τεχνολογία, οι καινοτομίες της δεν έχουν τέλος.
GOOGLE

Diner’s Club

Ο θρύλος λέει πως η ιδέα για την πιστωτική κάρτα γεννήθηκε στο μυαλό ενός τραπεζίτη στη δεκαετία του ’50 όταν διαπίστωσε στο τέλος του γεύματός του ότι δεν είχε μετρητά να το πληρώσει. Δεκαετίες μετά είναι το εργαλείο στο οποίο στηρίζεται όλο το εξ αποστάσεως ηλεκτρονικό εμπόριο, και όχι μόνο. Η εξάπλωσή των καρτών και η διευκόλυνση -με το αζημίωτο- που παρείχαν στον καθένα ξεκίνησαν τη φρενίτιδα του ιδιωτικού δανεισμού με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος της ανθρωπότητας σε κάρτες να ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια.
Diner s Club

Bayer

Οι περισσότεροι την ξέρουμε για την ασπιρίνη, όμως ήταν η εταιρεία που κυκλοφόρησε το πρώτο αντιβιοτικό στην αγορά το 1932, εφεύρεση που επέτρεψε τη σχεδόν εξαφάνιση των βακτηριακών μολύνσεων από τον δυτικό κόσμο. Στους επιστήμονές της απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ το 1939.
BAYER

Facebook

Ένα εργαλείο επικοινωνίας με 1,3 δισ. χρήστες το οποίο όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούν αυτοί μεταξύ τους (με εικόνες, links, likes, μηνύματα κ.λπ.), αλλά και τον τρόπο που διανέμεται η διαφήμιση• αντί για τα ενοχλητικά και αναποτελεσματικά banners εισήγαγε τη στοχευμένη καταχώρηση σύμφωνα με τις προτιμήσεις και το ιστορικό του χρήστη. Με πωλήσεις σχεδόν $8 δισ. το 2013, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κάθε εταιρεία θα έπρεπε να βγάζει χρήματα από το Internet.

FACEBOOK

star-fm.gr, fortunegreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.