ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΟ

Η χρήση και το άπλωμα του αντιηλιακού είναι μια διαδικασία που οι περισσότεροι βαριούνται, εκτός και αν υπάρχει κάποιος άλλος να το απλώσει πάνω τους…Εάν όμως δεν υπάρχει, τότε είναι πολύ πιθανό να παραλείψουν τελείως να το βάλουν, χρησιμοποιώντας πλήθος ευφάνταστων δικαιολογιών και θεωρώντας εαυτούς απρόσβλητους από όλες τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

Επειδή όμως στο απυρόβλητο δεν είναι κανείς και ο ήλιος καίει για τα καλά, διαβάστε τις απαντήσεις σε όλες τις ανθυγιεινές δικαιολογίες και αγοράστε άμεσα ένα μεγάλο μπουκάλι αντιηλιακό, αν δεν το έχετε κάνει ήδη!

«Το αντιηλιακό προκαλεί καρκίνο»
Είναι αυταπόδεικτη η αναλήθεια αυτής της πρότασης, δεδομένου μάλιστα ότι η χρήση του αντιηλιακού προστατεύει από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου του δέρματος, παρά το αντίθετο. Το αντιηλιακό, ωστόσο, δεν είναι επαρκής προστασία απέναντι στις ηλιακές ακτινοβολίες παρά μέρος ενός συνόλου μέτρων, όπως είναι η ανανέωσή του ανά δυο ώρες, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες αιχμής του (10.00-16.00) και το να φοράμε μακρυμάνικα ρούχα, ακόμα και στην παραλία. Τα παραπάνω μέτρα προστατεύουν από το 80% των UVB ακτίνων, που ευθύνονται για την πρόκληση των ηλιακών εγκαυμάτων και από το 70% των UVA ακτίνων που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση μελανώματος.

«Ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη D»
Η βιταμίνη D, είναι χρήσιμη και σημαντική για τη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα, τα δυνατά κόκαλα και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η παραγωγή της όμως ενεργοποιείται από την ηλιακή ακτινοβολία και τις ακτίνες UVB.
Τα δεδομένα όμως σχετικά με την  παραγωγή της D στον οργανισμό αντικρούουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, όσους ισχυρίζονται πως δεν βάζουν αντιηλιακό, γιατί «γνωρίζουν» πως έτσι εμποδίζουν την παραγωγή της βιταμίνης. Εν ολίγοις, αρκούν 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ώστε το σώμα να παράξει ποσότητα βιταμίνης για διάστημα ενός μήνα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το αντιηλιακό δεν μπλοκάρει καν κατά 100% την ακτινοβολία. Το αντιηλιακό λοιπόν, και προστατεύει και επιτρέπει την παραγωγή της πολύτιμης αυτής βιταμίνης, ποσοστό της οποίας λαμβάνουμε επίσης από τη δίαιτά μας και συμπληρώματα διατροφής.

 

«Δεν με βλέπει, ιδιαίτερα, ο ήλιος»

Μπορεί να μην βγαίνετε καθημερινά για ηλιοθεραπεία στην ταράτσα ή την παραλία, αλλά το ότι εκτίθεστε με κάποιον τρόπο στον ήλιο, σε καθημερινή βάση, είναι αδιαμφισβήτητο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις σχετικές έρευνες, η τυχαία έκθεση στον ήλιο συσσωρεύεται και φτάνει τις 18 ώρες ανά εβδομάδα.
Επιπλέον, η τυχαία έκθεση στον ήλιο, χωρίς προστασία, έστω και για 10 λεπτά, σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση, τις ρυτίδες και τον τοπικό αποχρωματισμό της επιδερμίδας. Οι υπεύθυνες για τα άνωθεν, ακτίνες UVA, εκπέμπονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για όλο το χρόνο και διαπερνούν ακόμα και τα τζάμια του αυτοκινήτου. Οι ειδικοί συστήνουν καθημερινή χρήση αντιηλιακού, με ελάχιστη προστασία τους 30 βαθμούς.

«Είμαι αλλεργικός στο αντιηλιακό»
Δεν είναι παράλογο, ούτε και περίεργο να είστε αλλεργικός σε κάποιο από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των αντιηλιακών κρεμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα βιολογικό αντιηλιακό χωρίς χημικά και να προστατεύετε έτσι την υγεία του δέρματός σας.

 

«Ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή»

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, έχουν μεν αντι-φλεγμονώδη δράση, που έχει όμως βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση στον ήλιο, μπορεί να περιορίσει τα ξεσπάσματα της ακμής και τις κοκκινίλες που τα συνοδεύουν, ενώ το μαύρισμα μπορεί να καμουφλάρει την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα. Ο ήλιος όμως, έχει την ιδιότητα να σκληραίνει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος και να προκαλεί περισσότερη λιπαρότητα στην περιοχή. Εν ολίγοις, τα οφέλη είναι βαρυχπρόθεσμα και σαφώς λιγότερης έντασης, από τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που προκαλεί το κλείσιμο των πόρων.

«Χρησιμοποιώ μακιγιάζ με αντιηλιακό»
Μπορεί τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε να περιέχουν όντως αντιηλιακή προστασία αλλά και αυτού τους είδους η προστασία θα χρειάζεται μετά από δυο ώρες ανανέωση και αν, μάλιστα, περιορίσετε την προστασία σας στο make-up είναι πιθανό να μην κάνετε το καλύτερο δυνατό για την επιδερμίδα σας. Η καλύτερη λύση είναι η χρήση αντιηλιακού ή κάποιας ενυδατικής με αντιηλιακή προστασία πριν βάλετε τη βάση του μακιγιάζ, ενώ καλή λύση είναι και οι αντιηλιακές κρέμες με χρώμα.

 

«Δεν καίγομαι ποτέ από τον ήλιο»

Μπορεί εσείς να μην νιώθετε το έγκαυμα, αλλά το δέρμα σας το νιώθει. Κατ’ αρχήν και πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα σημάδια της βλαβερής δράσης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι το ίδιο το μαύρισμα, που με τη σειρά του οδηγεί σε ρυτίδες και ταλαιπωρημένο δέρμα. Επιπλέον, οι ηλιακές ακτίνες, είναι ικανές να προκαλέσουν μεταλλάξεις στο DNA, που εν συνεχεία ίσως οδηγήσουν στην ανάπτυξη όγκων. Ό,τι και να ισχυρίζεστε λοιπόν, ο ήλιος καίει χωρίς εξαιρέσεις.

«Είναι πολύ αργά. Έχω ήδη καεί»
Δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσετε να βάζετε αντιηλιακό. Το δέρμα σας θα εκτιμήσει πάντα τη στιγμή που θα το γλιτώσετε από την ηλιακή ακτινοβολία, δίνοντάς του την ευκαιρία να ξεκινήσει να δουλεύει για την αποκατάστασή του. Εκτός του αντιηλιακού, φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου, καπέλο και μακρυμάνικες μπλούζες που θα προστατεύσουν καλά το δέρμα σας και εσάς από τον ήλιο και τις δυνατές του ακτίνες. Τέλος, το δέρμα σας με τη σωστή περιποίηση θα ανακτήσει σύντομα την υγεία και φωτεινότητά του.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed