Τα μυστικά του μηχανογραφικού: Μήπως ένα ΤΕΙ είναι καλύτερο από ΑΕΙ στην αγορά εργασίας; Γιατί οι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σχολές τους; Ποιες είναι οι προθεσμίες υποβολής του;
Αρχίζει αύριο, 24 Ιουνίου, η αντίστροφη μέτρηση για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων. Μια διαδικασία που γίνεται ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr), ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.
Από αύριο οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρο μηχανογραφικό (προσωρινή αποθήκευση) και μετά την ανακοίνωση των βαθμών -τις πρώτες μέρες του Ιουλίου- θα μπορούν να κάνουν την τελική οριστικοποίηση.
Η συμπλήρωσή του ήταν πάντα ένας γρίφος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποψήφιοι έμειναν εκτός των σχολών που επιθυμούσαν γιατί δεν είχαν «σταυρώσει» σωστά το μηχανογραφικό τους. Και μετά το πέρας των προθεσμιών… ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
«Πρόκειται για την τελευταία κίνηση στο σκληρό αγώνα δρόμου ”για μια θέση στον ήλιο” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αναφέρει ο καθηγητής και εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, που περιγράφει στο theTOC.gr τα σημαντικότερα μυστικά, αλλά και τις παγίδες.
«Σταυρώστε» όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχετε επιλέξει
«Κάποιες φορές, με τον πληθωρισμό των αριστούχων, από τη μια η υπερεκτίμηση του βαθμού πρόσβασης και από την άλλη η υποτίμηση των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων οδήγησε αρκετούς υποψήφιους στο να σταυρώσουν ελάχιστα τμήματα στο μηχανογραφικό τους, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την εισαγωγή τους, όταν οι βάσεις εισαγωγής ανέβηκαν πολύ και ξεπέρασαν τα μόρια των υποψηφίων», σημειώνει στο theTOC.gr, o Χρήστος Κάτσικας.
Προσοχή στην επιλογή του επαγγέλματος
Κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον με σιγουριά την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του. «Σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή σπουδών με βάση στενά τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης δεν αποτελεί ιδιαίτερα ασφαλές κριτήριο, καθότι η αγορά εργασίας είναι υπό συνεχή αναμόρφωση», αναφέρει ο κ. Κάτσικας και συστήνει στους υποψηφίουςνα αποφεύγουν να επιλέγουν τις σπουδές τους με βάση τις «στενές» ανάγκες της αγοράς εργασίας: «Οσο παράδοξη και αν φαίνεται η παραπάνω πρόταση, οφείλουμε να πάρουμε υπόψη μας ότι για έναν νέο ηλικίας 18 ετών, από την ώρα που θα πετύχει την είσοδό του στο πανεπιστήμιο μέχρι την ώρα που θα βγει στην αγορά εργασίας, θα έχουν περάσει επτά έως και δέκα χρόνια (πτυχίο – μεταπτυχιακό και στρατός για τους άντρες). Το δεκαετές αυτό χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια ότι η επιλογή σπουδών απέχει χρονικά τόσο πολύ από την είσοδο στον επαγγελματικό χώρο, που μπορεί να αποδειχτεί εντελώς εσφαλμένη».
Τρεις στους τέσσερις εγκαταλείπουν τις σπουδές
Επιλέξτε πρώτα στα μηχανογραφικά δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμάτε, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. «Τρεις στους τέσσερις φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους γιατί οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους», αναφέρει ο Χρήστος Κάτσικας, σημειώνοντας το… άκρως ελληνικό φαινόμενο, νέοι φοιτητές -επηρεασμένοι και από τους γονείς- να εισάγονται σε τμήματα όπως η Ιατρική και η Νομική, μόνο και μόνο γιατί έχουν το κύρος της δημοφιλίας τους και να βρίσκονται την επόμενη χρονιά στους καταλόγους της κατηγορίας του 10%, επιδιώκοντας εξαρχής την πρόσβασή τους στο τμήμα που πραγματικά τους ενδιαφέρει.
Επιλογή σχολής με το βλέμμα στραμμένο στο μεταπτυχιακό
Επειδή η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους να μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει νέες τεχνολογίες μπορεί να το πετύχει με την εισαγωγή του σε κάποιο χαμηλόβαθμο τμήμα Μαθηματικών και στη συνέχεια να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές Η/Υ.
Ψάξτε καλά πριν απορρίψετε ένα ΤΕΙ
Η επιλογή μεταξύ ΑΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και ΤΕΙ κοντά στην περιοχή του υποψήφιου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα. Εδώ, χρειάζεται ψάξιμο: «Αν για παράδειγμα ένας υποψήφιος εισάγεται στο τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων (ΑΕΙ) και στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, θα πρέπει να συνυπολογίσει τόσο το κόστος σπουδών (καθώς η φοίτηση σε τμήμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας επιβαρύνει την οικογένεια του υποψηφίου συνολικά πάνω από 30.000 ευρώ για τα 4-5 χρόνια σπουδών), όσο και το γεγονός ότι από το τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κάτσικας.